Nato'nun hava kontrolü Türklere emanet

Nato'nun hava kontrolü Türklere emanet

Nato'nun 20 Milyon Avroluk Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi projesini Türk mühendisleri yapacak

Nato'nun hava kontrolü Türklere emanet
16px
24px
01.02.2011 14:56
ABONE OLgoogle

Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye organizasyonu, ihalesini kazandığı Nato Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi projesinde alt yüklenici olacak Savunma Teknolojileri ve Mühendislik (STM) A.Ş. ile anlaşma imzaladı.

     Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye Direktörü Orhan Akbulut, proje ve ihale detaylarının paylaşıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, zorlu ihale sürecinde yaklaşık bir yıllık bir hazırlığın ardından, tekliflerini kendi ana yükleniciliklerinde, Siemens Almanya, Siemens Belçika ve STM ile verdiklerini belirterek, değerlendirme sürecinde kullanılan en iyi teklif (best value bid) yöntemi sonucunda olumlu sonuç alarak, 6 Ocak 2011 tarihinde NATO'nun ilgili birimi olan NC3A ile sözleşme imzaladıklarını anlattı.

     Akbulut, Türkiye'den NATO'ya yapılacak en büyük bilgi teknolojileri projesi olan ve toplam 3 fazdan oluşan projenin birinci fazının yaklaşık 20 milyon avroya mal olacağı ve 30 ayda teslim edileceği bilgisini vererek, 2. ve 3. fazlar için de benzer büyüklük ve sürelerin öngörüldüğünü kaydetti. Akbulut, projenin 2. ve 3. fazları da devam ettiğinde bütçenin yaklaşık 3 katı olabileceği öngörüsünde bulundu.

     Şu anda tanımlanmış olan ve 9 iş paketinden oluşan 30 aylık birinci faz kapsamında NATO'nun hava operasyonlarının stratejik seviyede planlanması, analiz edilmesi, koordinasyonu, komutası ve kontrolü için bir karar destek sistemi oluşturulacağını ifade eden Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''2012 sonunda 2 NATO karargahında pilot olarak kurulacak olan sistem, 2013 yılı içerisinde NATO'nun farklı ülkelerde konuşlu 25 birimine yaygınlaştırılacak. Bu modern sistemler sayesinde NATO hava harekatının stratejik ve operasyonel düzeydeki yönetimi etkin bir şekilde gerçekleştirilecektir. Ayrıca proje kapsamında NATO Balistik Füze Savunma Sistemi ile olan ara yüzü de en son teknolojiler kullanılarak geliştirilecek ve bu altyapı ileride Füze Savunma Sistemi için kullanılabilecektir.''

     Akbulut, üstlendikleri projenin, NATO'nun Ağ Destekli Yetenek programının ilk uygulaması olduğuna işaret etti.

     Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Akbulut, ''Harekatların stratejik planlanması aşamasında NATO'nun kendi elinde bulundurduğu varlıklar, bunun karşısında gördüğü varlıklar, bunların konumlandırılması, değerlendirilmesi, analiz edilmesi, planlanması bu sistemle yapılacak ancak herhangi bir üsten kaldırılacak uçaklar daha çok taktik seviyede, ülkelerin ve NATO'nun elindeki diğer sistemlerle ele alınacak konular. Ara bir sistemle bu farklı sistemler arasında bilgi akışı sağlanacak'' diye konuştu.

     STM Genel Müdürü Recep Barut da, NATO'da ilk defa Türkiye'den bir şirketin liderlik ettiği ve Türk şirketlerin çoğunlukta olduğu bir takımın, bu boyutta bir komuta kontrol ve bilgi sistemi projesi ihalesini kazandığının altını çizdi.

     Barut, projede yazılım mimarisi ve yazılımla ilgili sorumlulukların kendilerine ait olduğunu belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde