Nasrullah Ayan'dan ilginç yatırım

Nasrullah Ayan'dan ilginç yatırım

1994 ekonomik krizinde işleri bozulan Nasrullah Ayan, Gaziantep'te yeni birfabrika kurdu. Burada çok ilginç bir üretim yapıyor..

Nasrullah Ayan'dan ilginç yatırım
16px
24px
03.05.2013 14:35
ABONE OLgoogle

Son yıllarda sessiz kalmayı tercih edip kendini unuttursa da Nasrullah Ayan ismi borsacıların halen hafızasında. Peki 1958 Mardin doğumlu Nasrullah Ayan’ın ilk işinin gıda olduğunu biliyor muydunuz?

Evet, Ayan ailesinin şirketleri bakliyat ticareti yapıyordu. Nasrullah Ayan da bu şirketin önce Mersin, sonra da İzmir ofisinde bakliyat ticaretiyle uğraşmıştı. 1980 yılında İsviçre’ye yerleşen Ayan, 1987’de Türkiye’ye hızlı bir dönüş yaptı. O dönemde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası açılalı henüz bir yıl olmuştu. Ayan, Türkiye’de sermaye piyasalarındaki potansiyeli görmüş olmalı ki İsviçreli yatırımcılarla birlikte Türkinvest AOG (Asya Okyanusya Grubu) Menkul Kıymetler A.Ş.’yi kurdu. Bir dönemin en popüler borsacılarından biri oldu. 1994 ekonomik krizinde işleri bozulan Ayan, ödeme sıkıntısına girdi, zamanla da işlerini tasfiye edip yeniden İsviçre’ye döndü.

O gün bugündür pek ortalıkta görünmeyen Ayan, geçen yıl ağustos ayında Gaziantep’te Nascor Yatırım Holding’i kurarak ortaya çıkmıştı. Ayan ile o dönem konuştuğumuzda sadece gıda işine gireceğini belirtmiş detay vermemişti. Aradan dokuz ay geçti. Biz de Ayan’ın kurduğu şirketle ne iş yaptığını merak edip aradık. Ayan, geçen süre içinde Gaziantep’te 1 milyon dolarlık küçük bir fabrika kurmuş. Yaklaşık 50 kişinin istihdam edileceği fabrika da ne mi üretecek? Gelin onu da kendisinden dinleyelim:

“Türkiye’de yapılmayan bir işe girdik. Avrupa’da özellikle Almanya’da yaygın yapılan bir iş. Badem, fındık, ceviz ve kayısı kabuklarını değerlendiriyoruz. Kabukları kırıp işliyoruz. Buradan üç ürün çıkardık. Un, temizlik ve kozmetik maddesi. Kabukları çok ince öğütüp un elde ediyoruz. Çölyak hastalığı vardır. Bu hastalar beyaz undan ekmek yiyemediği için pirinç ve mısır unu karışımından ekmek yemeğe çalışırlar. Bu da obezite tehlikesi doğurur. Bizim un çok lifli olduğu için diyet ürünüdür. Bu işteki markamız Peridona olacak. Kabukları granür şeklinde öğütünce de temizlik maddesi elde ediyoruz. Gemi, uçak, tekne temizliğinde kullanılan bir ürün. Buradaki markamız Phoenix Sun (Anka Kuşu) olacak. Kabukları ne ince ne kalın orta boy öğütünce de kozmetikte kullanılan bir ürün elde ediliyor. Özellikle yüz bakım maskesi olarak kullanılıyor. Buradaki markamız da Red Ruby (Kızıl Yakut). Şimdilik şirketimizde 15 kişi istihdam ediliyor. Eylül gibi 50 kişiye çıkacak. Yatırımın devamı da gelecek. Bundan sonra borsacı değil, sanayici olacağız. İlk işimiz gıdaya da dönmüş olduk.”

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde