Narin'den Büyükekşiye: Ben yapamadım sen yap!

Narin'den Büyükekşiye: Ben yapamadım sen yap!

İTHİB, 40.yaşını eski başkanları ile Vefa Gecesi’nde kutladı. Tekstilin duayenlerinin katıldığı gecede neler yaşandı?

Narin'den Büyükekşiye: Ben yapamadım sen yap!
16px
24px
03.07.2014 13:22
ABONE OLgoogle
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 40. yılını sektöre emeği geçen Halit Narin, Ahmet Nazif Zorlu, Abdülkadir Konukoğlu ve Oğuz Satıcı gibi birçok eski başkan ve üyeleri için düzenlediği Vefa Gecesi’nde kutladı.   Ancak Geceye Zorlu ve Satıcı'nın katılmaması dikkat çekti.

Türkiye tekstil üretimi ve ihracatının yarıdan fazlasını gerçekleştiren en büyük sektör birliği olan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), kuruluşunun 40.yılını sektöre emeği geçen eski başkanlar ve üyeleri için düzenlediği Vefa Gecesi’nde kutladı.

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliği yaptığı gecede, Rüştü Akın, Halit Narin, Ertekin Ashaboğlu, Evrensel Erdoğan ve Oğuz Satıcı gibi birçok eski başkan ve Ahmet Nazif Zorlu, Abdülkadir Konukoğlu ve Mahmut Çalık gibi duayenlere plaket takdim edildi. Geceye aralarında Hikmet Tanrıverdi, Tahsin Öztiryaki, Recep Tanrıverdi, Zeynep Bodur Okyay, Ahmet Çalık, Yaşar Küçükçalık ve Okan Oğuz'un da olduğu 500 civarında sektör üyesi ve iş dünyası temsilcileri katıldı.    

Gecede konuşan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, birliğin 1975'te kurulduğunda Türkiye'nin ihracatının 1,3 milyar dolar, tekstilin payının 330 milyon dolar ve hazır giyimin payının ise 18 milyon dolar olduğunu hatırlattı. O dönemlerde eski başkan ve yönetimlerin kota sınırlaması getirerek ihracatın önünü açtığını, ardından görev alan tüm yönetimlerin de sektörün markalaşmasına katkı sağladığını dile getiren Gülle, “Bizler de bayrağı devraldığımızda iplikte damping vergisi uygulaması ile ihracatın yüzde 25 artmasına katkı sağladık. KDV’yi yüzde 8’e düşürürken, son global krizin ardından kumaşa koruma vergisi getirdik. Böylece pek çok fabrika tam kapasite çalışmaya başladı. Tekstil ihracatımız son bir yılda Türkiye’nin toplam ihracat artışının üzerine çıktı ve yüzde 8 artış gösterdi. Herkese çalışma şevki geldi” dedi.

Tekstil sektörünün Türkiye’nin 2023 hedeflerine 9 yıl kala ihracatın lokomotif sektörü olmayı sürdürdüğünü belirten Gülle, “Türkiye’nin tekstil sektöründen çıkması gerektiğine inanılıyordu. Ancak hazır giyim ile birlikte tekstilin Türkiye’nin hala bir numaralı ve en çok katma değer yaratan sektörleri olduğunu ispat ettik” şeklinde konuştu.  

Kırk yıl önce bir yılda yapılan ihracatı artık bir günde yapıyoruz

Geceye katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de “1974 yılında bir yılda yaptığımız ihracatı bugün bir günde yapar hale geldik. Bu gelişmemizde Ar-Ge, tasarım ve inovasyona verdiğimiz değerin payı büyük oldu. Bundan 10 yıl önce Nokia cep telefonu son derece büyük bir pazar payına sahipti. O günkü pazar değeri 300 milyar dolardı. İnovasyon konusunda yeteri kadar etkin davranamadı ve bugün değeri 7 milyar dolara düştü” dedi.

Narin: Ben 50'yi deviremedim sen devir

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin eski başkanlarından ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nda uzun yıllar başkanlık yapan Narin'in konuşması geceye damgasını verdu. Narin, kendisinin 49 yıl başkanlık yaptığını söyleyerek, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye dönerek, "Ben 50 yılı deviremedim. Artık sen deviririsin" demesi salonda gülüşmelere neden oldu. 

Narin, işadamlarına ilginç bir bilgi de vererek, "Artık insan ömrü biliyor sunuz 120 yıl. Hayat planınızı 120'ye göre yapın" dedi. 

Eski başkanlara plaket

Program kapsamında Birliğin eski başkanları Rüştü Akın, Halit Narin, Ertekin Ashaboğlu, Evrensel Erdoğan ve Oğuz Satıcı'ya; genel sekreterler Mustafa Boyacıoğlu ve Akif Yurtcan ile sektörün duayeni olarak Abdülkadir Konukoğlu, Ahmet Nazif Zorlu ve Mahmut Çalık'a plaket verildi. Mahmut Çalık'ın plaketini oğlu AHmet Çalık değil torunu Hakan Akbulut'un alması dikkat çekti. 

Geceye davet edilen Ahmet Nazif Zorlu ve Oğuz Satıcı'nın gelmemesi hoş karşılanmadı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde