Nane, Kiler’e şifreyle girdi büyüme iştahı sürüyor

Nane, Kiler’e şifreyle girdi büyüme iştahı sürüyor

Carrefoursa’nın başına atandıktan sonra rakipleri bir bir toplayan deneyimli yönetici Nane, yeni alımlarla vitesi daha da büyüteceklerini söyledi

Nane, Kiler’e şifreyle girdi büyüme iştahı sürüyor
16px
24px
24.05.2015 13:03
ABONE OLgoogle
Nisan 2005’ten itibaren genel müdür olarak çalıştığı Teknosa’dan 2013’ün ortalarında ayrılan ve Carrefoursa’ya genel müdür olan Mehmet Nane, iki yıl gibi kısa bir sürede üçüncü satın almaya imza attı. Ve şirketi 2014’te 100.5 milyon TL kara ulaştıran Nane, iş dünyasının bu hafta en çok konuştuğu isimler arasında yer aldı.

Şirketin gelecek hedeflerini konuşmak için biraraya geldiğimiz Nane, ‘yeni bir satınalmanız olacak mı’ sorumuzu, “Şu anda yok ama büyüme iştahımız devam ediyor” diyerek yanıtladı.

Nane, “CarrefourSA olarak vites büyütme yılı olarak belirlediğimiz 2015 yılına hem yatırımlarla hem de İsmar Marketler Zinciri ve ardından da Antalyalı 1e1 Marketleri ile satın alma hamleleriyle başladık. Son olarak geçtiğimiz hafta sektörün önemli oyuncularından biri olan Kiler’in yüzde 85’lik hissesini bünyemize katmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

‘Şartlar örtüşürse...’

Satın almaların önceden planlanarak yapılan bir durum olmadığını belirten Nane, yaşadıkları süreci şöyle anlattı: “Karşılıklı fırsat olursa yapılabiliyor. Satıcı ve alıcının belli şartlarda uzlaşmaları gerekiyor. O nedenle de ortam yaratıldığında biz hesabımıza bakıyoruz, satıcı da hesabına bakıyor. Şartlar örtüşürse de satın alma gerçekleşiyor. Her iki taraf da halka açık şirketler olduğu için satın alma süreci mevcut kurallar ve kanunlar doğrultusunda olağanüstü gizlilik ile yürütttük. Görüşmelerimizi, yazışmalarımızı, süreci takip eden ekip içinde bile son güne kadar özel kod ve şifrelerle yaptık...”

Tabelalar değişecek

Satın almalar sonunda belli bir fazlandırma içinde mağazaların CarrefourSA markasıyla devam edeceğini aktaran Nane, “İsmar’da süreç tamamlandı. 1e1 marketlerinin konsept ve isim değişiklikleri yapılıyor. Kiler mağazaları için ise uygulama detayıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bir entegrasyon komitesi oluşturduk. Danışmanların da desteğini alacağız çünkü büyük bir yapıyı bünyemize katmış olduk. 

‘YENİ ALIMLARLA BİRLİKTE TOPLAM 250 YENİ MAĞAZA ARAMIZA KATILDI’

2014 yılını satışlarda yüzde 20 artışla bitirerek 3,1 milyar TL ciro ve 100.5 milyon TL’ye ulaşan net kar ile kapattıklarını hatırlatan Mehmet Nane, “2015 yılı ilk çeyrekte ise net karımızı 112 milyon 748 bin TL’ye ulaştırarak sürdürülebilir büyüme hamlemizi devam ettiriyoruz” dedi.

Nane, şöyle devam etti:

“İlk çeyrekte yüzde 12 civarında bir büyümemiz oldu. Bu bizi rakiplerimizin ve sektör büyümesinin önüne götürüyor. Bunu yılsonuna kadar da devam ettireceğiz. Organik ve inorganik büyümemizle yıl sonu hedefimizin önüne geçeceğimizi öngörüyoruz. Zaten bu yıl için yılsonu hedefimiz 4 milyar TL idi, inşallah SPK ve Rekabet Kurulu’ndan Kiler ile ilgili onaylarımızın ardından bu 4 milyar TL’yi herhalde ciddi oranlarda geçmiş olacağız.”
Nane, mağaza sayısında organik büyüme hedefleri olan 200 yeni mağaza konusunda bir değişiklik olmadığını belirterek, “Ama bize bu arada 26 tane İsmar, 29 tane 1e1 ve 200’den fazla mağaza da Kiler’den gelecek. Toplamda 200 mağazanın üzerine 250 mağazayı da inorganik olarak bünyemize eklemiş olacağız” diye konuştu.

Japon Kanban modelini uyguladı

CarrefourSA’yı ayrıcalıklı kılan uygulamaları hayata geçirdiklerini belirten Mehmet Nane, “Japon Kanban sisteminin bir türevi olan JIT(just in time-tam zamanında) uygulamamız ile tüketicinin ihtiyacı kadar taze sebze ve meyveyi, ihtiyaç duyulduğu zaman, mükemmel kalite ile marketlerimize naklediyoruz. Bu yolla tazeliği ve verimliliği maksimumda yakalarken israfı da önlemiş oluyoruz” dedi. 

‘Patatesin kilosunu 1,99 TL’ye satıyoruz’

Gıda zamlarını da değerlendiren Mehmet Nane, şunları söyledi:

“Dönem dönem spekülasyon yapma, belli kazançların dışında daha fazla kazanç sağlamayı isteyenler her zaman olacaktır. Bu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu. Nitekim geçen yıl pirinçte oldu, daha önce de ette oldu. Biz CarrefourSA olarak daha kalıcı çözümler konusunda tarladaki fiyatların üretici fiyatlarının direkt müşterilerimize yansıması için ‘Tarladan Sofraya’ uygulamasını başlattık. Mesela patates fiyatlarıyla ilgili çok uygun kampanyalar yapıyoruz; şu an kilosunu 1,99 TL’ye satıyoruz.”

Ramazan’da zeytinli kepekli pide üretecek

Her yıl olduğu gibi bu yıl da uygun fiyatlı ‘Ramazan Paketleri’ hazırladıklarını söyleyen Mehmet Nane, şu bilgileri verdi: “Sahur ve iftar sofralarını özellikle dikkate alarak 4 ayrı çeşit Ramazan kolisi hazırladık. Ailelerin bütçelerine de destek olacak Ramazan kolilerimiz, birçok farklı ihtiyacı da karşılıyor olacak.

Ceviz, hurma, zeytin çeşitleri, pastırma, kadayıf, güllaç, yufka, kuru meyveler gibi önem taşıyan ve Ramazan ayının vazgeçilmezi olan birçok ürünü aynı çatı altında özel stantlarda satışa sunacağız. Ramazan’ın simgesi olan ve günlük olarak ürettiğimiz pideler ise; kepekli, zeytinli, yumurtalı ve sütlü çeşitleri ile sofralarda yer alacak.”

Eylem Türk/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde