Nafi Güral’ın pişman olduğu en büyük yatırımı

Nafi Güral’ın pişman olduğu en büyük yatırımı

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral’ın ağzını sosyal sorumluluk duygusuyla yaptığı bir yatırım yakmış.

Nafi Güral’ın pişman olduğu en büyük yatırımı
16px
24px
10.09.2015 14:17
ABONE OLgoogle
Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral’ın ağzını sosyal sorumluluk duygusuyla yaptığı bir yatırım yakmış.

Güral, “Bir daha mı” cümlesiyle özetlediği tatsız deneyimini şöyle anlatıyor:

“Kütahya Belediyesi’nin irtifak hakkı yoluyla sahibi olduğu, yaklaşık 40 yıl önce yapıldığı için yıpranmış, yıldızları sökülmüş termal otelin yok olmasına gönlümüz razı olmadığı için ve şehrimize olan sosyal sorumluluk görevimizin de etkisiyle 10 yıllığına kiraladık. Adam ettik, harap oteli değerli, marka bir otel haline getirdik.

10 yıllık kiracılık dönemimizde, dönemin belediye başkanının katlanamadığımız olumsuz davranışları nedeniyle 10 yılı zor tamamladık. Kira süresi bittiğinde, yaptığımız tüm yenilemeleri bırakarak zor kaçtık.”

Sarkuysan'ın en büyük hatası

Sarkuysan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hayrettin Çaycı’nın “bir daha asla”sı pazara olası girişleri dikkate almadan yapılan kapasite artışları…

Çaycı, kendisini bu sonuca götüren tecrübesini şu sözlerle özetliyor:

“Faaliyette bulunduğumuz elektrolitik bakır ve mamulleri sektöründe ekonomik bir dünya ölçeğine ulaşmak üzere zaman içinde çeşitli oranlarda kapasite artışı yaptık. Ancak sektörümüze iyi bir değerlendirme ve fizibilite yapılmadan yeni girişler oldu. Bunu tahmin edemedik. Şimdi ülkede tüketime göre 3 misli fazla kapasite oluştu. Bu noktada kapasite artışımızı sorgulamak ihtiyacını duyduk” diyor.

Ancak bu kötü tecrübe Sarkuysan için daha da büyümenin yolunu açmış. Çaycı, “Bu negatif gelişme bizi ülke dışında üretim yapmaya götürdü. Bugün ABD’de 2009 yılında işletmeye aldığımız bir fabrikamız var. İkinci bir fabrikanın da hazırlıklarını yapıyoruz” diyor. 
Aslı Sözbilir/Capital
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde