Nabucco’ya Kürt gazı

Nabucco’ya Kürt gazı

Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi, bölgeden çıkan doğalgazı Avrupa’ya Türkiye üzerinden ihraç etmeye hazırlanıyor.

Nabucco’ya Kürt gazı
16px
24px
05.07.2010 08:51
ABONE OLgoogle

Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi, bölgeden çıkan doğalgazı Avrupa’ya Türkiye üzerinden ihraç etmeye hazırlanıyor. Bölgesel Kürt Hükümeti Başbakanı, Nabucco Projesi’ne katılmak için görüşmeler yürüttüklerini açıkladı

Kuzey Irak’ta çıkartılan petrol ve doğalgazın pazarlaması ve satışı konusunda merkezi Bağdat yönetimi ile sorunlarını çözemeyen Bölgesel Kürt yönetimi, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine doğalgaz taşımayı hedefleyen Nabucco Projesi’ne dahil olmak için görüşmelere başladı.

Irak merkezi yönetiminin engellemesine rağmen bölgede petrol ve doğalgaz yatakları aramaya, mevcut kuyulardan petrol çıkartmaya devam eden Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi, bir süre önce tespit edilen zengin doğalgaz yataklarını dünyaya pazarlamaya çalışıyor.

Bölgesel Kürt Hükümeti Başbakanı Berhem Ahmed Salih, bölgede 3 ila 6 trilyon metreküp doğalgaz yatağı bulunduğunu belirterek, Kürt doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması için Nabucco Projesi’nin gündeme alındığını söyledi.

‘Gaz ihracı anayasal hakkımız’

Salih, önceki gün CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye’den AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla oluşturulan Nabucco Projesi’ne katılmak için Kürt yönetiminin başvuru yaptığını, bölgedeki doğalgazın Avrupa’ya ihraç edilmesi için çalışma yürüttüklerini belirtti. Salih’in yaptığı bu açıklama, Kürt internet sitelerinde flaş haber olarak verildi.

Kürt internet sitelerinde, Salih’in açıklamasında, “Kürt bölgesi hükümeti, Nabucco Projesi’ne katılmak amacıyla ilgili mercilerle görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu proje yoluyla Kürt bölgesindeki doğalgaz Avrupa’ya ihraç edilecek. Kürt bölgesi hükümetinin bu projeye katılması ve bölgedeki doğalgaz ile petrolü yurtdışına ihraç etmesi Irak anayasasına aykırı değil. Bu, Kürt bölgesinin anayasal bir hakkıdır” görüşüne yer verdiği belirtildi.

Bölgede yaklaşık 3 ila 6 trilyon metreküp arasında doğalgaz olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Salih, bunun çok büyük bir oran oluşturduğunu belirterek CNN’e şunları söyledi:
“Kürt bölgesi hükümeti, bölgedeki ülkelerle güçlü ilişkiler kurulması için ciddi çalışmalar yürütüyor. Kürt bölgesinde, güçlü bir ekonomik alanın kurulması için uygun bir zemin bulunmaktadır. Hükümet olarak bölgeye gelen yabancı işadamlarına da her türlü kolaylığı sunuyoruz.”

Nabucco nedir ?

Ankara’da 13 Temmuz 2009’da hükümetler arasında imzalanan anlaşmayla start alan Nabucco Projesi, Türkiye üzerinden AB ülkelerine doğalgaz taşımayı amaçlıyor. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya güzergâhını takip edecek olan boru hattı projesi, Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya’dan yapılan sevkiyata alternatif olması nedeniyle daha çok ABD ve AB tarafından destekleniyor.

Ancak boru hattına yeterli doğalgaz arzı sağlanamayacağı endişeleri de sık sık gündeme geliyor. Ana tedarikçinin Azerbaycan olacağı projeye Türkmenistan, Irak ve Mısır’ın doğalgaz sağlaması için çalışılıyor. Nabucco boru hattı inşasının 2011’de, doğalgaz sevkıyatının ise 2014 sonunda başlaması planlanıyor.

Namık Durukan/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde