Müteahhitler heyecanlandı: 2 milyar dolarlık imza için gözler Rusya'da

Müteahhitler heyecanlandı: 2 milyar dolarlık imza için gözler Rusya'da

Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar müteahhitlik firmalarını heyecanlandırdı.

Müteahhitler heyecanlandı: 2 milyar dolarlık imza için gözler Rusya'da
16px
24px
30.06.2016 09:08
ABONE OLgoogle
Firmalar, imza aşamasında olan 2 milyar dolarlık projeleri bir an önce üstlenmek istiyor.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar, bu ülkede iş yapan Türk müteahhitlik firmalarını heyecanlandırdı. Bugüne kadar Rusya'da 65 milyar dolarlık projeleri bulunan firmalar, şu anda imza aşamasında olan 2 milyar dolarlık projeleri biran önce üstlenme amacında.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının dünyaya açıldığı pazarlar arasında Rusya Federasyonu'nun her zaman önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, süregelen yakın ilişkiler çerçevesinde pazara ilk defa giriş yapılan 1988 yılından bu yana üstlenilen 1928'yi aşkın projenin toplam bedelinin yaklaşık 65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Yenigün, Rusya'nın bu tutar ile yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19,9'luk pay ile lider konumda bulunduğu bilgisini vererek, Türk müteahhitlik firmalarının 2014 yılında bu ülkede toplam tutarı 3,9 milyar doları aşan 47 proje, 2015'te ise 5,3 milyar dolarlık 24 proje üstlendiğini aktardı.

'PROJELER İMZA BEKLİYORDU'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleştirmesine yönelik attığı adımları çok olumlu bulduklarını belirterek,  Türk müteahhitlerin Rusya'da yıllardan beri büyük projeler üstlendiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bir yıldan beri müteahhitlerimiz Rusya'da yeni iş alamıyordu. Kontrat imzalama sürecinde olan birçok işi imzalayamadık. Türk müteahhitlik firmalarının Rusya'da iyi teklif vererek mukaveleleri anlaşma noktasına getirdikleri 2 milyar dolarlık imzalanmayı bekleyen projeleri var. Bunları bir an önce imzalayabilir ve iyi noktaya getirirsek bizim için çok önemli. Ülkemize hem istihdam açısından hem döviz girdisi açısından hem de ihracat açısından katkı sağlayacak projeler bunlar."

Özdemir, bu normalleşme adımlarının iş dünyasının moralini yükselttiğini belirterek öncesinde herkeste bir endişe ve korku olduğunu, herkesin sürecin sonunu merak ettiğini anlattı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde