Müteahhitler havalara uçtu

Müteahhitler havalara uçtu

İnşaatçılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı “Kanal İstanbul” projesiyle havalara uçtu

Müteahhitler havalara uçtu
16px
24px
28.04.2011 05:22
ABONE OLgoogle

İnşaatçılara göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı “Kanal İstanbul” projesinde 152 milyon metreküp hafriyat çıkacak ve kanalın kaba inşaatının yapımı için 7 milyon 875 bin metreküp beton kullanılması gerekecek.

Yapılan hesaplamalara göre, düz bir zemin olduğu varsayıldığında, 40 kilometre uzunluğunda, 25 metre derinliğinde ve 150 metre genişliğinde bir kanal kazınlıp ortadan kaldırıldığında ortaya 152 milyon metreküp hafriyat çıkıyor. Bu hafriyatın da oradan çıkarılıp boşaltmanın maliyeti yaklaşık 4,5 milyar lira.

Kanalın kaba inşaatının yapımı için ise 7 milyon 875 bin metreküp beton kullanılması gerekiyor. Bunun da maliyeti 788 milyon lira. Yine kullanılacak 1 milyon 395 bin ton demirin maliyeti 2 milyar lira olarak hesaplanıyor.

İnşaatçılara göre, bunların hepsi bir araya getirildiğinde, ışıklandırma ve diğer maliyetlerle birlikte projenin toplam maliyetinin yaklaşık 10 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, çılgın projenin her tarafını desteklediğini, ancak detaylarda hata olabileceğini, detaylarda doğru gitmek gerektiğini belirtti.

2008 yılında kendisinin “Haliç'i Karadeniz'e bağlayalım, Karadeniz'deki kömür ocaklarını da göl haline getirelim ve ikinci boğaz yaratalım' beyanatı olduğunu anımsatan İnan, Başbakan'ın açıkladığı Kanal İstanbul projesinin Türkiye'ye ve İstanbul'a değer katacağını söyledi.

İnan, “yabancıya satışı başlatmamız ve bu kanallar üzerinde yapılacak lüks konutları da yabancılara satmamız lazım. Türkiye'nin ne büyük madeni ne petrolü var. Bizim elimizde turizm ve insanların yaşamak istediği gayrimenkullerimiz var. Bunun yabancılara satışını ön plana almamız lazım. İspanya'yı İspanya yapan Araplara sattıkları 400 milyar avroluk gayrimenkul. O kanalın yapma hakkını bana verin size 30 milyar dolar ödeyeyim' dedi.

Projenin kendi kendisini finanse edebilecek bir proje olduğunu ifade eden İnan, “Bir kaç yüz milyar dolar para getirebilecek proje. Boğazda bugün 30 milyon dolara satılan evler var, ikinci boğazda da o fiyatlara ev satılabilir. Şu anki boğazdan çok daha güzelini bile yapabiliriz” diye konuştu.

Projenin tamamlanmasının 10-15 seneyi bulabileceğini belirten İnan, Türkiye'nin dış borcunu bu proje ile ödeyebileceğini kaydetti.

“DEVLETİN MALI DEĞERLENECEK”

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu da “Beni heyecanlandıran proje oldu. İstanbul ve Türkiye için çok önemli proje. Proje hayata geçtiğinde İstanbul'un şekli, şemali değişeceği gibi yapı anlayışı da değişecek, yeni merkezler oluşacak. Başbakan'ı tebrik ediyorum” dedi.

Projeyle ilgili etüt çalışmalarının 2 yılda tamamlanmasının kendisine biraz uzun geldiğini, bu sürenin kısaltılması gerektiğini söyleyen Aşçıoğlu, projenin devlete sıfır maliyeti olacağını düşündüğünü belirtti.

Aşçıoğlu, “Başbakan 'genellikle devlet arazilerinin yoğun olduğu yerlerden geçmeye gayret göstereceğiz' dedi. Bu ikinci boğazın maliyetini karşılar ve geçer. Yatırım oralara kayacak. Devletin malı değerlenecek” dedi.

Projede sadece hafriyat bulunduğunu, proje tamamlandıktan sonra 25 kilometrelik yerin hafriyatının 1-1.5 yılda bitebileceğini kaydetti

İşsizlik azalacak

Tamer Özyurt(Özyurtlar Şirketler Grubu’nun Başkanı)

Bir kere işsizlik azalacak. İş bulan insanlar hayat standardını yükseltmek için çalışacak. Ya yeni bir eve çıkacak ya da kendisine ev alacak. Zaten inşaat sektörü 50 alt sektörü harekete geçiren bir alan.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: Projeyi duyunca 1 yaşıma daha girdim. İstanbul’un finans merkezi olması konusunda da önemli yarar sağlayacak. Kanal İstanbul, Türkiye’nin ticaret hacminin artmasına da neden olacak. Hayırlı olsun.

Böyle bir projeye ihtiyaç vardı

İşadamı Ali Ağaoğlu: “Dünyanın en önemli doğal mirası olan Boğaziçi’ni korumak için böyle bir projeye ihtiyaç vardı. Bölgede Hazine arazileri olduğu için maliyeti makul olacaktır. Kanaldan gemi geçişleri sayesinde elde edilecek gelirle zaten bir süre sonra maliyetini de karşılayacaktır. İkinci bir boğaz yapmak çılgın bir proje değil. Türkiye bunu yapabilecek güçte...”

Bizim çılgın proje 50 milyar doların çok çok üzerinde olur

Şükrü Koçoğlu (Türkiye İnş. Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı)

Bizim Irak projemiz 11.5 milyar dolar ve dünyanın en büyük 6’ncı projesi. En büyük proje de yanılmıyorsam 320 milyar dolarla ABD’deki uzay üssü. Dubai’deki Palmiye Adası projesi 12.5 milyar dolardı. Bu ondan çok daha büyük. Bizim çılgın proje 50 milyar doların çok çok üzerinde olur.

İngilizler: Bize de düşer

Birleşik Krallık’ın ekonomi ve yatırımlardan sorumlu bakanı Lord Stephan Green: Bu çok önemli bir inşaat projesi. İngiltere’de bulunan çok önemli, birinci sınıf mühendislik ve müteahhitlik şirketleri bu projeye katkıda bulunmak isteyeceklerdir.

Rıdvan Murat (Zbs Alfaçelik şirketi yöneticisi) Kanalın üzerinde 6 köprü olacak. Bunların inşasında yapısal çelik firmalarına büyük görev düşecek. Yeni şehrin çelik yapılarla inşa edilmesi gerekir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde