Müteahhitler: Yatırımlar tıkandı, iflaslar başlayacak. On binlerce kişi işsiz kalabilir

Müteahhitler: Yatırımlar tıkandı, iflaslar başlayacak. On binlerce kişi işsiz kalabilir

Ekonomik kriz nedeniyle özellikle kamuda devam eden yatırımlar durma noktasına geldi. Zor bir dönemden geçtiklerini belirten müteahhitler, mevcut koşullarda taahhütleri yerine getirmelerinin mümkün olmadığını söyledi On binlerce kişi işsiz kalabilir

Müteahhitler: Yatırımlar tıkandı, iflaslar başlayacak. On binlerce kişi işsiz kalabilir
16px
24px
01.03.2019 10:14
ABONE OLgoogle

Demir, çelik ve diğer malzeme fiyatları, enflasyon ve dövizdeki artış nedeniyle katlandı. İhalesi yapılan ve yapımına başlanan birçok yatırım durdu.

2019 yılı bütçesinde de yatırımlar önemli ölçüde kısıtlandı. Sorunlarını Hükümet’e anlattıklarını belirten müteahhitler fiyat artırım talebinde bulundu. Müteahhitler, taleplerinin karşılanmaması durumunda birçok firmanın iflas edeceğini ve on binlerce kişinin işsiz kalacağını söylediler.

Yurtdışı pazarında büyük kayıp

Müteahhitler yalnızca yurtiçinde değil yurtdışında da büyük kayıplar yaşadıklarını ifade ettiler. Türkiye’nin dış politikasındaki yanlışlar nedeniyle özellikle Libya ve Irak pazarlarında kaybettikleri işlere dikkat çeken müteahhitler, son sekiz yıldaki kayıplarının on milyarlarca doları bulduğunun altını çizdiler. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise “Irak’ta kaybedilen pazarı yeniden almak için yeni bir eylem planı hazırlayacağız” dedi. 

Yatırım bütçesi 2019’da kısıldı. Devam eden yatırımlarda sıkıntılar başladığı belirlendi. Daha önce ihale edilip yapımına başlanan birçok yatırımın enflasyon ve döviz kurlarında yaşanan artış nedeniyle durduğunu öğrenildi. Mevcut koşullarla taahhütleri yerine getirmelerinin mümkün olmadığını kaydeden iş insanları, Hükümet’in yeni duruma göre fiyat artırımına gitmesini istediler.

İFLASLAR BAŞLAYACAK!

İhale tarihindeki fiyatlarla bugünkü fiyatlar arasında büyük farklar olduğunu belirten iş insanları ve müteahhitler, devam eden işlerin önemli bir bölümünün yaşanan kriz nedeniyle durduğunu bildirdiler. Sorunlarını hükümete anlattıklarını ve fiyat artırım talebinde bulunduklarını kaydeden müteahhitler, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda birçok firmanın iflas başvurusunda bulunmak zorunda kalacaklarını söylediler.

FİYAT ARTTIRIM KARARNAMESİ

Türkiye’nin en büyük müteahhitlik firmalarından birinin yetkilisi Aydınlık’a yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Ekonomide yaşananlar bizim suçumuz değil. Döviz kurlarındaki artış, yüksek enflasyon, ... gibi nedenler bütün firmaları zora soktu. Demir, çimento, yatırımların diğer malzemeleri, ... hepsinin fiyatları katlandı. Özellikle ithal girdiler çok pahalandı. İhaleyi aldığımız fiyatlarla işi bitirmeye kalksak hepimiz batarız. Ekonomik kriz nedeniyle ihale fiyatlarında makul bir artış yapılması zorunlu. Bunun için ‘Fiyat Arttırım Kararnamesi’ çıkarılmasını istiyoruz. Bu ülkenin de firmaların da lehine. Firmaların ayakta kalabilmesi için de şart. Aksi halde yüz binlerce binlerce işçi işsiz kalacak.”   Kararname bekleyen kamu müteahhitleri, temsili cenaze namazı kıldı

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK

Bu arada müteahhitlerin örgütü Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) 67’nci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Kutlamaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve çok sayıda yabancı diplomat da katıldı. Kutlamalar sırasında Aydınlık’a konuşan müteahhitler hem yurtiçinde hem de yurtdışında ciddi kayıplar yaşadıklarını, zor bir dönemden geçtiklerini bildirdiler. Son sekiz yılda özellikle yurtdışı pazarlarda on milyarlarca dolarlık kayıp yaşadıklarını vurgulayan müteahhitler, özellikle Libya, Irak pazarlarında yaşanan kayıplara dikkat çektiler.

Libya hatası ciddi kayıp yarattı

Yurtdışında milyarlarca dolarlık iş üstlenerek tamamlamış bir firma yetkilisi yaptığı açıklamada Türkiye’nin izlediği dış politikanın özellikle müteahhitlere büyük zarar verdiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Düşünün yurtdışı müteahhitlik sektörü ilkokulu Libya’da okudu. Sorunlar yaşandı. Uzun bir ara verdik. Kürşad Tüzmen döneminde ilişkiler yeniden normalleşti. Yılda en az beş milyar dolarlık iş almaya başladık. Kaddafi devrildi, Libya’da devlet falan kalmadı. Birçok firma zarara girdi. Yeni iş alımı da kesildi. Türkiye olarak da Kaddafi’yi devirenlere destek verdik. Irak da aynı. Yanlış Irak politikası Irak’ta da sonumuzu getirdi. Diğer bölge ülkelerinde de durum benzer.”

Kutlama töreninde konuşan TMB Başkanı Mithat Yenigün de zor bir dönemden geçtiklerini kaydederek, “Adımlar atıyoruz. Potansiyelimiz, azmimiz var. Daha iyi işler yapacağız” ifadelerini kullandı. Dünyada değişen şartlara uyum sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Yenigün, “Son bir aydır Libya ile ilgili birçok yeni gelişme yaşanıyor. İnanıyoruz ki Libya ile doğru noktalarda buluşacağız” diye konuştu. Yurtdışında en büyük eksiklerinin finansman olduğunu da dile getiren Yenigün, Eximbank ile daha çok işbirliği yapmak istediklerini belirtti.  Kırk iki yaşındaki kamu müteahhidi intihar etti

‘Irak’ta kaybettiğimiz pazarı alacağız’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da kutlama töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Müteahhitlik sektörü için önemli pazarlarla görüşmeler sürüyor. Libya ile görüşmeler olumlu gidiyor. Salı günü akşamı Libya Büyükelçisi ile beraberdik, onlar da bizim beklentilerimizi anladılar zannediyorum. İnşallah 20-21 Mart’ta da Libya’daki sorunları çözerek önümüze bakar, eskisi gibi daha büyük hacimli işler alabiliriz. Diğer taraftan Irak’ta çifte gümrük vergisinden kurtulduk. Artık Irak’ta kaybedilen pazarı yeniden almak için yeni bir eylem planı hazırlayacağız. Bakanlığımız yetkilileri ile beraber en kısa zamanda Irak’a bir heyet ziyareti düzenlenmesinin de yararlı olacağını düşünüyoruz.”

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde