Mustafa Koç yaz tatilini nerede geçiriyor?

Mustafa Koç yaz tatilini nerede geçiriyor?

Çatalca’da model planör uçurmak ya da Ayvalık’ta dalmak... Mustafa Koç’un hobilerinden birkaçı...

Mustafa Koç yaz tatilini nerede geçiriyor?
16px
24px
15.07.2013 09:16
ABONE OLgoogle

Çatalca’da model planör uçurmak ya da Ayvalık’ta dalmak... Mustafa Koç’un hobilerinden birkaçı... Tatil sözcüğü ise onun lugatında bir beldeye karşılık geliyor: Marmaris-Bozburun

Onlar Türkiye’de iş dünyası denilince akla ilk gelen isimler. Şirketleri, kişisel servetleri dünyadaki emsalleriyle boy ölçüşüyor. Yaptıkları işler, ülke sınırlarını çoktan aştı. Vergi şampiyonları listesinde en üst sıralara adlarını yazdırıyorlar.

 Türkiye ekonomisine yön veren patronların hepimiz gibi, çoğumuz gibi bir halleri de var. Sıcaklar basıp da hepimizin aklına güneş, kum, deniz düşer ya... Peki onların? Şöyle bir güneye uzansak deriz ya... Peki onlar?

 Elbette dünyanın çevresini birkaç kez dolanacak kadar yol yapmışlardır. Çoğunlukla iş, kimi zaman da gezi amacıyla dünyada belki de ayak basmadıkları yer kalmamıştır. Ama yıllık tatil söz konusu olduğunda sözleşmiş gibiler: Türkiye!

 Kimi Ege’yi tercih ediyor. Kimi Akdeniz’e kadar inmeden kendini tatil yapmış saymıyor... Kimisi ise tüm stresini kıyıda bırakırcasına teknesini maviliklere sürdüğünde dinleniyor.
İş dünyasının önde gelen isimleri tatil tercihleriyle bir anlamda fahri turizm elçisi rolünü de üstleniyor. Tatilleri sırasında kimi zaman farklı ülkelerden konukları oluyor. Ya da tatil anılarını, hepimiz gibi, bulundukları ortamlarda anlatıyorlar. Bir farkla... Onları dinleyenler arasında dünyada, alanında öne çıkmış işadamları bulunuyor. Biz de bu dizide sizlerle, Türkiye’nin fahri turizm elçilerinin tatil anılarını paylaşacağız.

FAVORİLERİ AJDA VE TARKAN

Mustafa Koç, Bozburun’dan Ege’nin lacivert sularına açılıyor ve Göcek’e de demirliyor zaman zaman. Bazı hafta sonlarını ise Divan Otel’in de bulunduğu Bodrum ve eşi Caroline Koç’un Haremlique’in şubesini açtığı Alaçatı’da geçiriyor.

 Türkçe müzik dinlemekten hoşlanan Koç’un favorileri Ajda Pekkan ve Tarkan... Ve tabii nereye gitse sürdürdüğü hobileri. Üstelik sadece kendisi de değil, etrafındaki herkesin en azından bir hobisi olması için çaba sarf ediyor. Koç’u yakından tanıyan birçok tanıdığımın Koç sayesinde hobiler geliştirdiğini biliyorum. Koç, tanıdığı herkesin “yüksek yaşam memnuniyetine ulaşmasını” istiyor.

Yaşam memnuniyeti için hobi

Her zaman “Yüksek düzeyde yaşam memnuniyeti, evdeki huzur için her işadamının bir hobisi olmalı” diyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’ta yok yok: Model uçak uçurma, dalma, golf, fotoğraf... Hepsinde iddialı.

En büyük hobilerinden biri model planör uçurmak. Tüm stresini böyle attığını söylese de bu alandaki becerisi hobiyi aşmış durumda. Ekibiyle geçen yıl dünya birinciliği aldı. Çoğunlukla Riva’da, bazen de Çatalca’da yamaçta uçuruyor. Riva İstanbul Model Planör Kulübü’ndeki yarışlara katılıyor.

 Koç, model planör tutkusunu  “Tam bir meditasyon, zihni dinlendiren bir tutku. Aynı zamanda iddialı olduğum, insanın kendini çok iyi test edebileceği bir alan. Strateji, kafa çalıştırma, hırsına ve egona yenik düşmemen için kendini kontrol etme gibi unsurları var” şeklinde açıklıyor. 

 Koç, pilot aynı zamanda. Aile karşı çıkmasa özel uçağını tamamen kendisi uçuracak. Zaman zaman bu hobisini de tatmin edip özel uçağını kendisi kullanıyor.

 Sadece Şarm El Şeyh, Kızıldeniz’de 150’nin üzerinde dalış yaptı. Avustralya’da, dünyanın en büyük mercan kayalıkları olarak bilinen Great Barrier Reef’e, Galapagos Adaları’na kadar uzanan bir dalış merakı var. Tropiklerde; Malezya, Endonezya, Kızıldeniz ve Maldivler’de yaptığı dalışlarda sualtı fotoğrafları da çekti. Türkiye’de ise faunasıyla ünlü Ayvalık ve Kaş dalış yaptığı iki nokta. 

Bir leopar kaç saat beklenir?

Mustafa Koç için, “Fotoğraf kulağı var” diyorlar. 7 yıldır dünyanın çeşitli noktalarında denizde, zorlu Afrika safarilerinde fotoğraf çekiyor. Afrika’daki vahşi yaşamı fotoğrafladığı karelerden oluşan sergisi çok ilgi topladı. Mustafa Koç’un bir leoparı çekmek için üç dört saat beklediği göz önüne alındığında sabrıyla ilgili bir çıkarım da yapılabilir. Koç profesyonel fotoğrafçı kartvizitini hak ediyor. Afrika’da çektiği vahşi doğa fotoğraflarından oluşan sergisi ‘Karşılaşmalar’ büyük beğeni topladı. Su altı fotoğraflarından oluşan bir sergi de açtı. Golfteki ustalığı hepimizin malumu... Yelken merakı da var. 

Mitoloji ve doğa içiçe 

Bunca hobinin yanında son yıllarda hayatında değişmeyen bir klasik var: Marmaris - Bozburun’da tekne tatili... Tarihi 4 bin yıl öncesine, Karyalılara kadar uzanan Bozburun’da 10 antik kentin kalıntıları bulunuyor. 4 bin yıl öncesinden günümüze sadece tarihi kalıntılar ulaşmamış kuşkusuz... Belki onlardan da daha etkileyici olan efsaneler. Bu anlamda Bozburun, sağlık mitolojisiyle ünlü denilebilir. Antik Yunan’ın sağlık tanrıçası adına kurulan Hygassos kentinin kalıntıları iyi bir şekilde korunarak bugüne dek gelmiş. Ancak Bozburun’u sağlıkla asıl özdeşleştiren Yunan mitolojisinin sağlık tanrısı Asklepios. Hani şu asasına sarılan yılan bugün bile hekimlerin sembolü olan...
 

Hani insanlara dağıttığı şifa ile onları ölümsüzlüğe ulaştırmasına bir adım kala Zeus’un hışmına uğrayan, ölürken elinden düşürdüğü reçetesinin toprağa karıştığı yerde sarımsak yeşeren Asklepios. İşte bu Asklepios’un tapınağı da Bozburun’dadır. Çünkü Karya kralının kızıyla Asklepios’un oğlu evlendiğinde kral onlara düğün hediyesi olarak Bozburun’u verir, oğlu da babasının adını yaşatmayı unutmaz elbette.

İşte Mustafa Koç da son yıllarda ‘sağlığını’ Bozburun’da buluyor. Bütün bir yılın stresini, yorgunluğunu Bozburun’da atıyor.

Songül Hatısaru/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde