Murat Vargı'nın yapamadığını yaptı

Murat Vargı'nın yapamadığını yaptı

Reklamcı Ali Taran ile işadamı Murat Vargı'nın yapamadığını bir muhasebeci yaptı

Murat Vargı'nın yapamadığını yaptı
16px
24px
02.02.2008 09:56
ABONE OLgoogle

İsmail Yanmaz'ın haberi

Reklamcı Ali Taran ile işadamı Murat Vargı'ya ait On Organizasyon şirketinin muhasebeciliğini yaparken şirketi bedelsiz devralan Ekrem Karabektaş, yıllar sonra dünya devi Röder'le ortak oldu. Karabektaş, şimdi de ortağının Çin'de planladığı 10 milyon euroluk çadır yatırımını Türkiye'ye çevirdi.
 
Reklamcı Ali Taran'la işadamı Murat Vargı'nın, organizasyonların yapıldığı şişme çadırları üretmek amacıyla kurduğu ancak başarılı olamadığı için bedelsiz devrettiği On Organizasyon'u alan şirketin muhasebecisi Ekrem Karabektaş, bugün bir dünya deviyle ortak. Ortaklığı kendisinin teklif ettiği Alman Röder'in Çin'de yapmayı planladığı çadır üretim tesisi yatırımının yönünü Türkiye'ye çevirten Karabektaş, Düzce'deki 10 milyon euroya mal olan yeni tesisi yakında hizmete açacak.

Ekrem Karabektaş'ın ilginç girişimcilik öyküsü 1980'lerde başlıyor. Taran ve Vargı, o yıl Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek büyük organizasyonlarda kullanılan şişme çadırları üretmek üzere bir şirket kuruyor. On Organizasyon adı verilen şirket, sektör henüz gelişmediği ve Türkiye'de büyük organizasyonların sayısının az olması yüzünden başarısız oluyor. Vargı, hissesini devrederek ortaklıktan ayrılırken Taran da hayal kırıklığına uğradığı bu sektörden çıkmak istiyor.

Bunun üzerine şirketin muhasebecisi Ekrem Karabektaş'la mimarı Fatih Başar, şirketi devralmak istiyor. Bu isteği olumlu karşılayan Taran, hisselerini devrederek ayrılıyor ve reklamcılık sektörünü seçiyor. 300 metrekarelik atölyede, küçük çaplı imalatla işe başlayan iki yeni ortak da ilk yıllarda başarılı olamıyor. Karabektaş, o dönemleri, "Türkiye'de o yıllarda şişme çadır teknolojisi bilinmiyordu. Topçular'daki 300 metrekarelik atölyede küçük çaplı işlerin imalatı yapılıyordu. Zaten böyle büyük çadırlara talep oluşturacak ekonomik faaliyetler de yeterli değildi" diye anlatıyor.

1998'e kadar direnen ortaklar sonunda Bauhaus'un Almanya'daki 26 mağazasının üstünü kapatmak üzere 1 milyon marklık iş alınca, önemli bir sıçrama yapıyor. Bu dönemde ihtiyaç duydukları krediyi ise Türkiye'den değil Almanya'dan rahatlıkla buluyorlar. 2000 yılı iki ortağın ayrılığını getiriyor ve Fatih Başar'la Karabektaş'ın yolları ayrılıyor.   

Karabektaş'ın yeni ortağı Tüyap'ın sahibi olan Bülent Ünal oluyor. 1999 yılında Recon AŞ'yi kuran iki ortak 2004'te Atina Olimpiyatları'nda 5 önemli proje gerçekleştiriyor. Türkmenistan'da da önemli işler yapıyor.
 
Milan-Liverpool maçı gözlerini açtı
Bir süre sonra Ünal'la da ayrılan Karabektaş, yoluna tek başına devam ederken global gerçeklerle karşılaşıyor. 25 Mayıs 2005'teki İstanbul'da Milan ile Liverpool arasında yapılan Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinin organizasyonunda UEFA'nın VIP konuklaravereceği davet için kurduracağı 13 bin metrekarelik çadır inşaatından Türkiye'deki firmaların haberi bile olmuyor. Küçük firmaların bu tür işler yapmasının imkânsızlığını gören Karabektaş, bu gelişmeyi de şöyle anlatıyor:

"Olimpiyat Stadı'na 500 metre mesafede tesisimiz olmasına karşın, UEFA'nın çadırını Almanya'dan gelen Röder kurup gitti. Şaşkınlıkla bakakaldım. Bu olay benim gözümü açtı. Böyle burnumuzun dibinde iş aldıklarına göre bir süre sonra yerli piyasayı da ele geçirirler diye düşündüm. Bunun çözüm yolunu bulmam lazım diyerek Almanya'ya gidip Röder'e ortaklık teklif ettim. Birilerinin bizi yutmasını beklemek yerine, gidip ortaklık teklif ederek birlikte yapmaya karar verdik. Onlara birlikte yatırım yapmayı önerdik, kabul ettiler."

İki ünlü patronun yapamadığını muhasebeci başardı
 
Çin'e gidecek yatırımı Düzce'ye kaydırdı
Karabektaş'ın girişimciliği sayesinde 2006'da yüzde 60 Röder'e, yüzde 40 Ekrem Karabektaş'a ait olmak üzere Röder Türkiye Yapı Sistemleri AŞ adında yeni bir şirket kuruluyor. Röder, Karabektaş'ın önerisiyle Çin'de yapmayı planladığı yatırımı Türkiye'ye kaydırıyor. 2007'de Düzce'de 40 bin metrekare alanda 10 bin metrekare kapalı alan tesis kurulurken toplam 10 milyon euro yatırım yapılıyor.

Tesisin 2008 sonunda hizmete girmesi beklenirken şirket bu arada üretim başlayana kadar, kiralama işi yapıyor. Şu anda 70 bin metrekare çadır kiralanmış durumda. Yunanistan, Rusya, Türkmenistan gibi ülkelerde çadırlar kurulu durumda. Şirket yılda 250 bin metrekare civarında çadır kiralaması yapıyor. 2008'de 5 milyon euroluk 300 bin metrekare ihracat da hedefleniyor.
Reklamcı Ali Taran ile işadamı Murat Vargı'ya ait On Organizasyon şirketinin muhasebeciliğini yaparken şirketi bedelsiz devralan Ekrem Karabektaş, yıl...

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde