Murat Ülker: Yılın ikinci yarısından endişeliyim

Murat Ülker: Yılın ikinci yarısından endişeliyim

Murat Ülker, yaşanan krizi, “Son altı ay ne olacak onu bilmiyoruz. Öyle bir problem var. İkinci yarı bizi endişelendiriyor" dedi

Murat Ülker: Yılın ikinci yarısından endişeliyim
16px
24px
23.08.2014 11:09
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin en büyük dış pazarlarından Irak’ta terör örgütü IŞİD’in yol açtığı kaos sürerken, ihracatçılar siparişleri vaktinde ulaştıramadığı için zarar her geçen gün büyüyor.

Irak’a mal göndermekte zorlanan firmalardan biri de Yıldız Holding bünyesindeki Ülker. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, yaşanan krizi, “Son altı ay ne olacak onu bilmiyoruz. Öyle bir problem var. İkinci yarı bizi endişelendiriyor, bizim kendi mallarımız açısından endişelendiriyor. Çünkü malı oraya göndermenin yolunu bulamıyoruz.’’ sözleri ile aktardı. Ülker, Turkcell’in finansmanından son anda çekilmelerini ise “Bizim müteşebbis olarak, yatırımcı olarak baştan bu işe girmek istememiz Ziraat Bankası’nın bazı endişelerini giderdi. Galiba bizim hazırladığımız planı aynen uyguladılar, daha önce dediğim gibi biz de aklımızın zekatını vermiş olduk. Zaten böyle olması gerekiyordu.” dedi.

Yıldız Holding’in Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yürüttüğü TFF-Ülker Futbol Köyleri projesinin yeni sezon açlışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Murat Ülker, komşu ülkelerdeki karışıklıkların Türkiye’nin dış ticaretini olumsuz etkilediğini söyledi. Irak ve Suriye ticaretinde geçen yılın ilk yarısı ile 2014’ün ilk yarısına ait satış ve ihracat rakamlarında Ülker açısından büyük fark olmadığını belirten Ülker; “Irak ve Suriye’deki karışıklıklar sebebiyle bölgeyle olan ticaret aksadı. Hatta Irak’ta işler bir süre durdu. Ama şimdilerde yeniden açılmaya başladı.” dedi.

Ülker, bölgedeki sıcak çatışma ortamı ve tehditler sebebiyle yaşadıkları yerlerden kaçan insanların sattıkları ürünleri daha fazla tükettiğine dikkat çekerek, “İnsanlar ne yazık ki böyle seyyal hale gelince bizim mallarımızı kullanmak zorunda kalıyorlar. Öğün geçiştirmek için buna mecbur oluyorlar.” ifadelerini kullandı. Ülker, bölgede ticaretin şeklinin, iş yaptıkları insanların, tüccarların, aracıların değişmekte olduğunu vurgulayarak, birçok finansal aracın kullanılamadığını, mal almak isteyenin parayı getirip malı öyle alabildiğini belirtti.

Murat Ülker, Rus Alfa Grubu’nun rehin tuttuğu Turkcell hisselerini geri almak için Çukurova Holding’e verecekleri 1,6 milyar dolarlık şartlı finansman desteğinin Ziraat Bankası tarafından sağlanmasına şöyle açıklık getirdi: “Neden böyle oldu derseniz, normalde olması gereken zaten buydu. Bir şirketin paraya ihtiyacı vardır, gider bankadan ister, banka da parayı verir. Ama Çukurova’nın kendi durumundan ötürü bankalarla konuşması zor oluyordu. Bizim müteşebbis olarak, yatırımcı olarak bu işe girmek istememiz Ziraat Bankası’nın bazı endişelerini giderdi.” Ülker, Çukurova’ya şartlı finansman desteği vermek için Ziraat Bankası’ndan alacakları kredi üzerinde bankayla anlaştıklarını, sonrasında bankanın bu krediyi doğrudan Çukurova’ya verebildiğini gördüklerini ve Ziraat Bankası’na aynı planla aynı sözleşmeyi yapabileceklerini anlattıklarını, nihayetinde işin böyle gerçekleştiğini söyledi.

Her çocuğun mutlu olmaya hakkı vardır

Murat Ülker, yasaklar kalktıktan sonra merhum babası Sabri Ülker’i Kırım’a, çocukluğunu geçirdiği yerlere götürmeyi teklif ettiğini ama Sabri Bey’in ‘Oralarda hiç mutlu bir hatıram yok ki.’ deyip gitmek istemediğini aktardı. Bu yüzden çocuklarla ilgili projelere rahmetli Sabri Ülker’in ‘Her çocuğun mutlu bir çocukluk geçirme hakkı vardır.’ sözünü hatırlayarak her zaman destek vereceklerini söyledi.

Yıldız Holding’in Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile birlikte yürüttüğü TFF-Ülker Futbol Köyleri projesinin yeni sezonu Milli Takım’ın Riva’daki tesislerinde açıldı. 2005’ten beri holdingin yirmi milyon lira bütçe ayırdığı projenin açılışı TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’in katılımıyla yapıldı. UEFA’nın futbolda altyapıyı desteklemek için Avrupa çapında yürüttüğü Grasroots programına Türkiye 2007’de üye oldu ve bu yıl itibarı ile otuz ilde 272 bin çocuk bu kamplara katıldı.

Program üyesi ülkelere UEFA yıllık 100 bin Euro katkı sağlarken milli takımlar ana sponsoru Yıldız Holding ve ana markası Ülker’in futbol köylerine katkısı yılda 1,5 milyon Euro’yu buluyor. On gün süren kamplarda çocuklara futbolun yanı sıra çevre, sanat, ilk yardım, kişisel bakım, beslenme konularında eğitim veriliyor ve kitap okuma, satranç oynama, drama gibi faaliyetler yapılıyor.
Ali Demirhisar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde