Murat Akyüz'e 20 Milyar Dolarlık rakip

Murat Akyüz'e 20 Milyar Dolarlık rakip

Türkiye'nin dev şirketlerinin yöneticilerinin bulunduğu kadro İKMİB Başkanlığı'na aday oldu

Murat Akyüz'e 20 Milyar Dolarlık rakip
16px
24px
05.04.2010 10:15
ABONE OLgoogle

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) 13 Nisan'da yapılacak Genel Kurulu'nda, aralarında Türkiye'nin dev şirketlerinin yöneticilerinin bulunduğu kadro yönetim kuruluna adaylığını açıkladı.

Başkanlığa MKS Marmara Entegre Kimya A.Ş Genel Müdürü Metin Uysal'ın, Sektör Konseyi Başkanlığı’na ise SOCAR & TURCAS Enerji A.Ş CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz'un aday olduğu liste, hedeflerini ve projelerini sektör temsilcilerine anlatıyor.

Türk kimya sanayisinin geleceğine yön vermeye hazırlanan aday yönetim kurulundaki şirketlerin, bağlı bulundukları gruplarla birlikte toplam cirosu 20 milyar doları buluyor. Bu gruplar arasında Ülker, Petkim’in bağlı olduğu SOCAR & TURCAS Grubu, Naksan Grubu, Topbaş Grubu, Plastay gibi alanlarında Türkiye’nin önde gelen şirketleri bulunuyor. 

Yönetim Kurulu Başkanlığına adaylığını açıklayan MKS Marmara Entegre Kimya A.Ş Genel Müdürü Metin Uysal, dünyanın tüm ekonomilerinde katma değer yaratan en önemli sektörlerin başında kimya sanayisinin geldiğini hatırlattı. Aynı dilden konuşan ve birbirini çok iyi anlayan bir ekip oluşturduklarını sözlerine ekleyen Uysal, sektörün tümünü kucaklayarak kimya ihracatının nasıl ivme kazanabileceğine yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

TÜM ALT SEKTÖRLERİ KUCAKLAYAN YAPI OLUŞTURULDU

Uysal, "Yönetim Kurulu adayları; Kimya, Petrokimya, Plastik, İlaç, Kauçuk, Plastifiyan, Polyester, Boya gibi İKMİB'in tüm alt sektörlerini temsil edecek şekilde üretici-ihracatçı firmaların temsilcilerinden oluşuyor. Kimya sanayisinin tümünü kucaklayan, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerine değer veren; üretim, istihdam ve ihracatı arttırmaya odaklanan; ihracata dönük üretim biçimini harekete geçiren; sorunları bilen ve çözüm üreten bir yönetim anlayışla sektörümüzün uluslararası rekabet gücünün gelişmesi için tüm varlığımızla firmalarımıza hizmet edeceğiz." dedi.

BU YIL İLK KEZ SEKTÖR KONSEYİ BAŞKANI DA SEÇİLECEK

Seçim süreci hakkında açıklamalarda bulunan İKMİB Sektör Konseyi Başkan adayı Kenan Yavuz ise, 18 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kanun değişikliği kapsamında, bu yıl seçimlerde ilk kez yönetim kurulu ile birlikte Sektör Konseyi Başkanı da seçileceğini anımsattı.

Sektörü kucaklayacak; üretim, istihdam ve ihracat odaklı çözüm üretecek bir yönetim algılamasıyla aday olduklarını belirten Kenan Yavuz, hedeflerinin sektör olarak 2023 yılında 60 milyar dolar ihracat olduğunu dile getirdi. Yavuz, "Kimya sektörünün ülkemizin stratejik sektörlerinin başında geldiğini biliyoruz. Bu ihracat hedefine ulaşmak için; eğitim, fuar hizmetleri, imaj ve tanıtım çalışmaları, ticari heyet organizasyonları, hedef pazar araştırmaları, bilgi paylaşımı, potansiyel pazar etkinlikleri, ülke masası faaliyetleri gibi çalışma modellerini uygulayacağız" dedi.

REACH SORUNUNA ÖZEL ÖNEM VERİLECEK

Kendisinin Sektör Konseyi Başkanı seçilmesi halinde, İKMİB bünyesinde kurulan REACH şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı da olacağını kaydeden Yavuz, REACH ve diğer teknik-ticari düzenlemelere ilişkin uluslararası uygulamalar hakkında firmalara yoğun şekilde bilgilendirme faaliyetleri düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

REACH’in Türk kimya sektörüne AB tarafından getirilen tarife dışı engel olduğunu savunan Yavuz, “Uygulamanın Türkiye’nin ihracatına olumsuz yansımaması için sistematik ve tatmin edici bir faaliyetin aksamadan yürütülmesi gerekiyor. Petkim, ülkemizde bu konuyu en iyi bilen kurumsal birikime sahip şirketlerin başında geliyor. Bu önemli konuyu, ehil ellerin takip etmesi ve sektörü doğru zamanda ve zeminde bilgilendirmesi gerekiyor” dedi.

Kenan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ekibimiz, üretim ve ihracat sorunlarımızı çözmek için tüm üyelerimizin en yakın destekçisi olacaktır. Sektörümüzün ihracatta rekabet gücünü arttırmak için; özel kimyasalların üretimi, ürün ve piyasa farklılaştırması, teşvikler ve Ar-Ge, gibi konularda firmalarımıza destek vereceğiz. Başta enerji, lojistik, ve haksız rekabet olmak üzere bizi rekabette zayıf düşüren tüm alanlarda etkin mücadele edeceğiz.."

NAKİBOĞLU DA, UYSAL’IN LİSTESİNDE YER ALIYOR

Mevcut İKMİB yönetiminde Başkan Yardımcısı görevinde olan ve Metin Uysal’ın aday listesinde Sektör Konseyi Başkan Yardımcılığı’na aday olan Hüseyin Nakiboğlu da, sektörün sorunlarını bilen, projeler ve çözümler üretecek bir kadro ile yola çıktıklarını söyledi. İKMİB’e üye tüm firmaları 13 Nisan günü oylarını vermeye çağıran Nakiboğlu, “Tüm meslektaşlarımı oylarını kullanmaya ve sektörlerine sahip çıkmaya çağırıyorum ve bu demokratik yarışın sektörümüze ve firmalarımıza hayırlar getirmesini diliyorum..” dedi.

ADAY YÖNETİM KURULU'NUN ÖNCELİKLİ YOL HARİTASI

• REACH vb çalışmalarda üyelerin katılım payları asgari seviyelerde tutulacak.
• Marka oluşturma, yeni ürün tasarımı, kalite çalışmalarıyla ülke imajını yükseltmeye önem ve destek verilecek.
• Dahilde İşleme belgelerinin kapatılması konusunda oluşan sorunları gidermeye önem verilerek işlemler hızlandırılacak.
• TÜBİTAK, Üniversite-Sanayi ve ilgili kurum-kuruluşlarla işbirliğine, AR-GE Çalışmalarına ve uluslararası akredite laboratuar kurulmasına önem verilecek.
• İhracatta firmalar arası haksız rekabeti engellemek için Etik Kurul oluşturulacak.
• Birliğe ödenecek nisbi aidatların ihracat arttıkça düşürülmesi sağlanacak, birlik kaynaklarını harcamada tasarrufa azami özen gösterilecek.
• İthal ikamesi sağlayacak ürünler konusunda, üyeler bilgilendirilecek.

İKMİB YÖNETİM KURULU ADAYLARI VE GÖREV DAĞILIMI

FİRMA TEMSİLCİ GÖREVİ
MKS Marmara Entegre Kimya San.  A.Ş      Metin UYSAL Birlik Başkanı
Petkim Petrokimya Holding A.Ş.                                   Kenan YAVUZ Sektör Konsey Başkanı / REACH Yön.Kur. Başkanı
Nakpa Plastik San. ve Tic. A.Ş.                     Hüseyin NAKİBOĞLU Birinci Bşk. Yrd. / İKMİB Sektör Konseyi Bşk.Yrd.
Işık Plastik San. ve Tic. A.Ş.                      Abdullah ÇEKER İkinci Bşk. Yrd. / İGEME Meclis Temsilcisi
Farmamak  Ambalaj Maddeleri  A.Ş.                             Bahadır KARAASLAN Yönetim Kurulu Üyesi/ Sektör Konseyi Üyesi
Tibet İthalat İhracat ve Kozmetik San. A.Ş.                 M. Fuzuli Mehmetoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
Plastay Kimya Sanayi ve Tic. A.Ş.                                    Sinan SUNGUR Yönetim Kurulu Üyesi / REACH Yön.Kur. Bşk.Yrd.
Hayat Kimya Sanayi A.Ş. Osman AKSOY Yönetim Kurulu Üyesi /Muhasip Üye
Derby Konveyör Bant San. A.Ş.                                   Nurhan KAYA Yönetim Kurulu Üyesi / Sektör Konseyi Üyesi
Ankara Beşer Ecza Deposu Ahmet SARIBAY Yönetim Kurulu Üyesi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde