Mülk satışında askere sorma devri bitiyor!

Mülk satışında askere sorma devri bitiyor!

2565 değişiyor, yabancıya mülk satışında ‘askere sorma’ bitiyor

Mülk satışında askere sorma devri bitiyor!
16px
24px
23.05.2011 08:53
ABONE OLgoogle

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yabancılara mülk satışında tapu işlemlerinin Ege Ordu Komutanlığı’na sorulmadan yapılacağını, bunun için 2565 sayılı Kanun’da değişiklik yapacaklarını söyledi. Gönül, “Muameleleri uzatan bu prosedürle ilgili yürüttüğümüz çalışmanın son aşamasına geldik” diye konuştu

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yabancılara mülk satışında uygulanan 2565 sayılı Kanun’daki düzenlemeyle, yasak olan tespitli belli bölgeler dışındaki alanlarda tapu işlemlerinin Ege Ordu Komutanlığı’na sorulmadan yapılacağını bildirdi.

Bakan Gönül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Vali Ahmet Altıparmak’la birlikte Alanya yüzme havuzunun açılış törenine katıldı.

Yabancılara mülk satışındaki işlemlere değinen Gönül, bu yöndeki 2565 sayılı Kanun’da değişiklik yapıldığını, kanunun uygulamaya geçmesiyle Alanya’da da işlemlerde kolaylık sağlanacağını vurguladı. Bakan Gönül, şöyle devam etti:

“Yabancılara mülk satışındaki muamelelerin uzamasıyla ilgili Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığı ve Tapu Teşkilatı ile beraber yürüttüğümüz çalışmanın son aşamasına geldik. Savunma Bakanlığı, Genelkurmay ve tapu teşkilatı uzmanları önce merkezde, şimdi de taşrada, o çalıştıkları, tespit ettikleri, kodları, koordinatları uygulamaya koyuyorlar. Böylece ’yasak’ denilen alanların dışında tapu serbest olacak. Düzenlemesi yapıldı, uygulaması yapılacak. Örneğin tapu teşkilatı, bir apartmandaki her bir mülkün alımında tekrar tekrar Ege Ordu Komutanlığı’na soruyordu. Askere sorulmasına belli bölgeler için gerek kalmayacak. Böylece Alanya’nın uluslararası hüviyeti biraz daha gelişmiş, gerçekleşmiş olacak.”

2010’da yabancıya 2.5 milyar $’lık gayrimenkul satıldı

Gayrimenkul sektörüne yönelik yabancı sermaye yatırımları iki ana grupta gerçekleşiyor. Doğrudan yatırımlarla, şirket satın almalarla ve yerli şirketlere ortaklıklarla yabancılar Türkiye’de mülk edinebiliyor. Bir diğer yöntem ise yabancı gerçek kişilerin gayrimenkul mülkiyeti edinmeleri.

Türkiye gayrimenkul sektörünün 2010 yılı temel göstergelerini yayınlayan GYODER’e göre 2010 yılında Türkiye’de yabancıya 2 milyar 494 milyon dolarlık gayrimenkul satışı gerçekleşti. Bu rakam 2009 yılında 1.8 milyar dolara kadar gerilemişti. 2006, 2007 ve 2008 yıllarında ise 3 milyar dolara yakın satış gerçekleşmişti. 2008 yılı sonu itibarıyla Türkiye genelinde gayrimenkul mülkiyeti edinmiş olan yabancı kişi sayısı 85 bin 582, toplam taşınmaz sayısı ise 74 bin 542 olmuştu.

Edinilen gayrimenkullerin büyüklüğü ise 51.1 milyon metrekare olarak kayıtlara girdi. 2009 yılında Türkiye’de 104 bin yabancı daha gayrimenkul edindi. Edinilen gayrimenkul sayısı 92 bin 246 oldu. (Bazı gayrimenkuller karı-koca gibi iki kişi tarafından ortak alındığı için kişi sayısı ile gayrimenkul sayısı eşit olmuyor.) 2009 yılında yabancılar tarafından edinilen gayrimenkullerin büyüklüğü 62.8 milyon metrekareyi buldu. Antalya, 30 bin 370 ile en çok kişinin mülk edindiği ilk olurken, taşınmazların büyüklüğü sıralamasında ise ilk sırayı 5.4 milyon metrekare ile Muğla aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde