Müjde 'Torba yasa' tamam! İşte yasanın getirdikleri

Müjde 'Torba yasa' tamam! İşte yasanın getirdikleri

Kamunun vergi ve pirim alacakları yeniden yapılandırılacak.

Müjde 'Torba yasa' tamam! İşte yasanın getirdikleri
16px
24px
13.02.2011 06:46
ABONE OLgoogle

Kamunun vergi ve pirim alacakları yeniden yapılandırılacak. Yükseköğretim kurumları ile ilişiği kesilenler üniversitelerine göre dönebilecek. Vergi borcu nedeniyle seyahat özgürlüğü kısıtlanamayacak

TBMM Genel Kurulu’nda ‘Torba Tasarı’ kabul edilerek yasalaştı.  ‘’Temel’’ yasa olarak dokuz bölüm halinde görüşülen düzenlemeye göre, 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, 2010’da tahakkuk eden vergileri, ödenmemiş ücret, su kullanım, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak.

VERGİ VE PRİM: Alacaklar, TEFE/ÜFE esas alınarak yeniden hesaplanacak. 2’şer aylık dönemler halinde, 18 eşit taksite bölünebilecek. Hem vergi hem pirim borcu olarlar, bir ay birini diğer ay ötekini ödeyebilecek. 

İDARİ PARA CEZALARI: Yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih itibarıyla tebliğ edilmemiş 120 TL’nin altında kalan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Tütün mamulü tüketimiyle ilgili idari para cezaları bu hükmün dışında tutulacak.

12 EYLÜL MAĞDURLARI: Gözaltı ve tutuklukta geçen süreleri için borçlanabilecekler.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI: Çıraklar, stajyer öğrenci ve stajyer avukatlar, üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, genel sağlık sigortası kapsamında yen alacak.

KOT İŞÇİLERİNE MÜJDE: Silikozis nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15kaybedenlere SGK aylık bağlayacak.

TRAFİK KAZALARI: Yaralananların tedavi giderlerini sosyal güvencesi olup olmadığına bakmaksızın SGK karşılayacak.

ARAÇ RUHSATLARI: Yeni araçların ruhsatı,ikinci elaraç batışında olduğu gibi posta yoluyla araç sahibine gönderilecek.

DOĞUM İZNİ: Erken doğum yapan kadın işçi, doğumdan önceki iznini doğum sonrasında kullanabilecek. Doğum yapan memura analık izni süresinin bitiminden eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.

VERGİ LEVHASI: İşyerlerinde vergi levhası asma zorunluluğu kaldırılıyor.

SENDİKA HAKKI: Sözleşmeli personel sendika kurabilecek ve üye olabilecek. Sendikaların yetki tespitinde 30 Haziran’dan sonra yayımlanacak istatistikler dikkate alınacak.    

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ: Vergi borcu için haciz kararı bulunanlar yurtdışına çıkabilecek.

BDDK TAŞINACAK: Türkiye Kalkınma Bankası’nın merkezi Ankara dışına taşınabilecek, BDDK ve SPK’nın merkezi İstanbul olacak. BDDK’nın elde edeceği sır bilgi ve belgeler, ceza soruşturması ve kovuşturması kapsamında ilgili adlimakamlara verilebilecek.   

PARTİ HARCAMALARI: Siyasi partiler amaçlarına ulaşmak için her türlü harcama yapabilecek. Partilerin harcamaları fatura, yoksa harcamanın doğruluğunu gösterecek belge ile yapılabilecek. Kapatılan siyasi partilerin bu karardan önceki döneme ilişkin sorumluları hakkında açılan ve kesin hükme bağlanmış davalardan kaynaklanan kamu alacakları da yeniden yapılandırma kapsamında.

YURTDIŞINDAKİ VARLIKLAR: Daha önce bildirimde bulunduğu halde, yurt dışındaki varlıklarını süresi içinde getirmeyenler, verilen yeni sürede getirmeleri halinde, 2008’den önceki dönemlere ilişkin vergi inceleme ve tarhiyatına tabi tutulmayacak.   

ÜNİVERSİTE AFFI:  Yükseköğretim kurumlarında her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen öğerenciler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 ay içinde başvurarak eğitime devam edebilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde