Müjde: Hazırgiyim ihracatçısına 100 milyon TL kredi

Müjde: Hazırgiyim ihracatçısına 100 milyon TL kredi

İHKİB, Eximbank ve KGF küçük ve orta ölçekli hazır giyim ihracatçısına finansman desteği için el ele verdi.

Müjde: Hazırgiyim ihracatçısına 100 milyon TL kredi
16px
24px
10.02.2016 14:24
ABONE OLgoogle
Üç kurum arasında imzalanan protokole göre, Eximbank, ihracatı geliştirmek için KOBİ niteliğindeki hazır giyim ihracatçısı işletmelere kullandırılmak üzere KGF’ye 100 milyon TL ilave kefalet limiti verecek.  

200 bin dolar ile 2 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren şirketlerin kullanabileceği KGF kefalet limiti, firma başına maksimum 2 milyon TL olacak.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF), küresel ve bölgesel sorunlar nedeniyle yeni açılımlara yönelen hazır giyim ihracatçısını desteklemek amacıyla el ele verdi.

Küçük ve orta ölçekli hazır giyim üreticilerinin ihracat potansiyelini ve performansını arttırmak amacıyla finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını öngören protokol, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli tarafından imzalandı.

İmza töreninde konuşan İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 1300 TL’lik asgari ücretten kaynaklanan maliyet artışının yanı sıra bölgesel ve küresel sorunların hazır giyim ihracatçısının performansına olumsuz yansımalarını önlemek için projeler geliştirdiklerini vurguladı.

İHKİB BAŞKANI HİKMET TANRIVERDİ: FİNANSMAN SIKINTISI ÇEKEN ÜYELERİMİZ NEFES ALACAK

“Rakibimiz ve bize rakip olmaya aday ülkelerin hemen hepsinde işveren üzerindeki istihdam maliyetleri Türkiye’nin altında seyrediyor. İşletmeler için zaten ciddi sıkıntılardan biri olan kıdem tazminatı ödemeleri, ücretlerdeki artışlarla beraber özellikle KOBİ niteliğindeki firmalarımız için daha ağır bir yük haline geldi. Üretim maliyetlerindeki artışın yanı sıra başta Rusya olmak üzere komşularımızla yaşadığımız sorunlar nedeniyle çok dikkatli olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz” diyen Tanrıverdi, şöyle devam etti:

“200 bin dolar ile 2 milyon dolar arasında ihracat yapan küçük ve orta ölçekli işletme durumundaki üyelerimiz için sağladığımız finansman desteğine bu girişimlerimizin bir ürünü diyebiliriz. Bugün imzaladığımız protokolle Türk Eximbank,  İHKİB üyesi küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılmak üzere Kredi Garanti Fonu’na 100 milyon liralık ilave kefalet limiti veriyor. Bu kategoriye giren 2013 firmamız geçen yıl 1 milyar 724 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu firmalarımızın önemli kısmı finansmana erişimde sıkıntı yaşıyor. Bankalara göre daha esnek olan KGF teminatı sayesinde finansman sıkıntısı çeken bu üyelerimiz yıllık ihracatlarını 2-3 katına çıkarabilecekler. Böylece diğer sektör ve firmalara da örnek oluşturabileceğimize inanıyorum. Bu örnek çalışmayı daha da genişletmek için hükümetimize ve ekonomi yönetime sunmayı planlıyoruz.”

Hikmet Tanrıverdi, finansman kullanımında zorlanan firmaların evraklarını teslim ettikten sonra 2-4 hafta içinde krediyi kullanabileceklerinin altını çizerek, bürokrasiyi de minimum seviyeye indirdiklerini sözlerine ekledi.   

TÜRK EXIMBANK GENEL MÜDÜRÜ HAYRETTİN KAPLAN: İHKİB ÜYELERİ EXIMBANK KREDİLERİNDEN ÖNCELİKLİ OLARAK YARARLANACAK

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan da konuşmasında, geçen yıl ihracat sektörüne 20 milyar doları nakti kredi, 10 milyar doları sigorta imkanı olmak üzere 30 milyar doların üzerinde finansman desteği sağladıklarını bildirdi. Kredi kullanan 5720 firmanın yüzde 76’sının KOBİ niteliğinde olduğunu vurgulayan Kaplan, şöyle devam etti:
‘’Türk Eximbank olarak hedefimiz, ihracat yapan KOBİ’leri desteklemek olduğu kadar potansiyele sahip, ancak kaynak yetersizliği çeken KOBİ’lerin de ihracata yönelmelerini sağlamak. Bu çerçevede KOBİ’lere tüm nakdi kredi ve ihracat kredi sigortası programlarımız kapsamında öncelik tanıyarak, taleplerini en kısa zamanda karşılamaya çalışıyoruz. KGF kefaleti ile başvuran İHKİB üyeleri Eximbank’ın diğer kısa, orta ve uzun vadeli kredi programlarından da öncelikli olarak yararlanacaklar. İlaveten KOBİ’lere özel tasarladığımız kredi programlarımız bulunuyor.’’

KGF GENEL MÜDÜRÜ İSMET GERGERLİ: İHKİB ÜYELERİ DAHA DÜŞÜK MALİYETLE KREDİ KULLANABİLECEK

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli ise, 1994’ten bu yana başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelerin finansmana erişimlerine katkı sağlamaya çalıştıklarını bildirdi. Gergerli, ‘’İHKİB ile imzaladığımız bu protokol sayesinde hazır giyim ihracatçısı, daha düşük maliyetle, yüzde 2 yerine 1.5 komisyonla kredi kullanma imkanı bulacak.
Protokolle hazır giyim ihracatçısı KOBİ’lerimiz için önemli bir kaynak oluşturduğumuza inanıyorum’’ dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde