Muhtar Kent'ten liderlik sırları

Muhtar Kent'ten liderlik sırları

Muhtar, Kent, küreselleşme çağının ihtiyaç duyduğu yöneticilider adaylarının tarifini yaptı.

Muhtar Kent'ten liderlik sırları
16px
24px
30.09.2007 10:25
ABONE OLgoogle

The Coca Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent "Küreseleşme çağında yönetim ve iş yapma biçimlerimizi, iletişim ve öğrenme şekillerimizi yeniden yazmamızı gerektiren koşullar içindeyiz" dedi.

Orta ve Doğu Avrupa Yönetim Bilimleri Geliştirme Kuruluşu'nun (CEEMAN) Sabancı Üniversitesi ile birlikte İstanbul'da düzenlediği konferansta konuşan Muhtar, Kent, küreselleşme çağının ihtiyaç duyduğu yöneticilider adaylarının tarifini yaptı.

Muhtar Kent iş idaresine yönelik öğrenim ve eğitim modellerinin değişmesi, öğrencilere sadece sınıfta eğitimi öngören klasik öğrenme biçimlerinden uzaklaşılması gerektiğini belirterek, "Geleceğin yönetici ve lider adayları artık sınıflarının dışına adım atmalı ve şirketler dünyası, deneyimler eğitimin önemli bir parçası olmalı. Biz de piyasaları, şirket ortamlarını öğrencilerin ayağına getirmeliyiz. Yarının küresel ekonomilerinde rekabet edecek genç yöneticilere nasıl pazar payı elde edeceklerinden çok daha fazlasını öğretilmeli" dedi.

'Gökdelenden olmaz'
Muhtar Kent küreselleşme çağında, küreselleşme karşıtlığının da gündemde olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Serbest ve adil ticaretin tüm insanlığın iyiliği için pozitif bir kuvvet olduğuna inanan bizler sesimizin duyulmasını sağlamalıyız. Küreselleşme karşıtları azınlık olsalar da sesleri yüksek çıktığı için imaj kavgasını kazanıyor. İnançlarımızı gökdelenlerin tepelerinden bağırarak değil, eylemlerimizle göstermeliyiz.

Küreselleşme sürecine olumlu bir rol yüklemek biraz da insanlığın kendisine kaldı. Yeni istihdam ve zenginlik yaratmak için, daha iyi sağlık koşulları, daha yüksek bir yaşam kalitesi ve çevre için, gezegenimizdeki yaşamın sürdürülebilir kılınması için küreselleşme pozitif bir güç olabilir."

'Bizim çocukların payı'
Muhtar Kent, günümüzde bilginin dolaşım hızının olağanüstü boyutlara çıktığını, 1984'te sadece 100 bin internet cihazı varken bu sayının bugün 600 milyona ulaştığını vurgulayarak şöyle dedi:

"İnternet üzerinden ilk yazılı mesaj 1992'de gönderildi. Bugün 24 saat içinde gönderilen text mesajları sayısı yerküre üzerindeki nüfusun kat kat üzerinde.
Sağ olsun benim çocuklar da bu sayı içinde hatırı sayılır bir paya sahip. My Space (Benim Uzayım) eğer bir ülke olsaydı, büyük ihtimale dünyanın en büyük 8'inci ülkesi olurdu. Sadece bu yıl üretilen yeni bilginin miktarı geçmiş 5.000 yılın toplamından fazla olacak."

'Zoru başaran lider olur'

Muhtar Kent, küreselleşmenin pozitif bir güce dönüşmesinde hükümetlerin ve sivil toplum örgütlerinin rolü olmakla beraber, yönünü tayin edecek olanların ön cephede yer alan iş dünyası liderleri ve toplum önderleri olduğunu vurgulayarak, 'Biz şimdi iş toplumu olarak üniversitelerin yetiştirdiği öğrencilerden ne gibi özellikler bekliyoruz' sorusunun yanıtını şöyle verdi:

"Geleceğin liderlerinin kesinlikle bir dünya görüşü olmalı. Bütün kültürlerle gerçek anlamda ilişki kurabilecek ve kendi konforlu bölgelerinden çıkıp zor hayatlar içinde işlerini yönetmeyi başarabilenler iş dünyasının yeni liderleri olacak. Biz de bu insanları arıyoruz. Kimi yöneticiler Paris'teki alışkanlıklarını Mumbai'ye taşımak, Londra'daki konforu Şanghay'da yaşamak, Laos'ta New Yorklu gibi yaşamak istiyor. Bu işe yaramaz. Biz kendisi gibi düşünenlerle etrafını dolduran yöneticiler istemiyoruz.

Farklı kültürlere farklı inançlara ve farklı tecrübelere yelken açmalarını istiyoruz. Biz gerçek inovasyonu kültürlerin, inanç ve deneyimlerin güzel kaynaşmasında bulduk. Onun için Coca Cola'nın Merkezi Atlanta'da 50'den fazla milliyetten insan üst yönetimde görev alıyor.

Asyalı yöneticileri Latin Amerika'da, Avrupalı yöneticiler Kuzey Amerika'da, Afrikalı yöneticiler Avustralya'da çalışıyor."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde