Muhtar Kent'ten "Türk lobisi" açıklaması

Muhtar Kent'ten "Türk lobisi" açıklaması

Muhtar Kent, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu'na (YVDK) Onur Üyesi olarak seçilmesinin ardından önemli bir açıklama yaptı

Muhtar Kent'ten "Türk lobisi" açıklaması
16px
24px
14.01.2013 11:53
ABONE OLgoogle

Coca-Cola CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Türk lobisini yurt dışında geniş kitlelere yaymak istediklerini belirterek, "Sürdürülebilir bir diaspora stratejisi ile Türk diasporasının dünyadaki en etkin diasporalardan biri olması yolunda yapılacak çalışmalara gereken önemi vermemiz lazım" dedi.

Kent, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu'na (YVDK) Onur Üyesi olarak seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, YVDK'nın önemine vurgu yaptı.

Kendisine verilen görevin onurlu ve şerefli bir görev olduğunu belirten kent, "Bu görevi tarafıma tevdi eden Sayın Başbakanımıza ve hükümetimize gösterdikleri güvenden ötürü şükranlarımı sunuyorum. Kuruldaki diğer değerli arkadaşlarımla birlikte görevimizin bizlere verdiği sorumluluğu en iyi şekilde taşımaya çalışacağız. Her zaman olduğu gibi, Türkiye'yi hak ettiği yerlere taşımak ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına bir cevap olabilmek için iş dünyasının, devletlerin ve sivil toplumun birlikte çalışması gerekecektir" diye konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) bünyesinde oluşturulan Dünya Türk İş Adamları Konseyi Yüksek İstişare Kurulu'nun 2009'dan bu yana başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan Kent, "Bu kurul ile yeni girişim arasında etkin sinerji yaratılması durumunda Türkiye markasının tanıtımı ve lobi faaliyetlerinde önemli gelişme kaydedileceği şüphesizdir" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Türkiye, uluslararası arenada hak ettiği yeri alıyor"

Türkiye'nin güçlenen bir marka olduğunu kaydeden Kent, "Türkiye gerçeğinin herkesin gözünün önünde olduğunu" vurguladı. İyi maliye politikaları ile "kayıp yıllar" diye adlandırılan 1990'ların sıkıntılarının atlatıldığını belirten Kent, şöyle konuştu:

"Bütçe denkleşti, kamu borçları dünyanın birçok ülkesini kıskandıran seviyelere çekildi. Kişi başına gelirin 10 bin doları aştığı, toplam üretimin 800 milyar doları bulduğu Türkiye ekonomisi, 1 trilyon dolara doğru hızla ilerliyor. Türkiye bir ekonomik güç olmanın ötesinde bir edebiyat, müzik ve spor ülkesi olarak da giderek öne çıkıyor. Türkiye, uluslararası arenada hak ettiği yeri alıyor. Her gittiğim ve dolaştığım yerde Türkiye'ye karşı saygı ve hayranlığın arttığını büyük bir sevinç ile izliyorum. Böyle bir ortamda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da görünürlüğü artıyor, var olan sorunlara dikkat çekmek hem kolaylaşıyor hem de önem kazanıyor. YVDK gibi bir yapının görevlerinden biri de tabii ki söz konusu sorunlara sağlıklı çözümler getirmek için çalışmak olacaktır."
 
"Türk lobisini yurt dışında geniş kitlelere yaymak durumundayız"

Yurtdışında yerleşik Türk iş dünyası arasında ticari ve ekonomik faaliyetleri geliştirici faaliyetlerde bulunacaklarını ifade eden Kent, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türk lobisini yurt dışında geniş kitlelere yaymak durumundayız. Sürdürülebilir bir diaspora stratejisi ile Türk diasporasının dünyadaki en etkin diasporalardan birisi olması yolunda yapılacak çalışmalara gereken önemi vermemiz lazım. Dünyanın dört bir tarafındaki Türk girişimcilerin yükselişteki Türkiye markasının yarattığı rüzgarı arkalarına almalarına yardımcı olmalıyız. Ancak kurulun çalışmalarıyla ilgili ayrıntıları tartışmak için henüz çok erken."
 
YVDK nedir?

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na (YTB) bağlı olarak faaliyet gösterecek Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK), yabancı ülkelerdeki Türklere yönelik hizmet üreten kamu kurumlarının üst düzey görevlileri ve yurt dışındaki Türklerin yaşadıkları ülke veya bölgelerden seçilen üyelerden oluşuyor. 2013'te aktif olarak hizmet verecek olan kurul, yurt dışında yaşayan Türklerin sorunlarının tespiti ve yapılacak çalışmaların koordinasyonu ile ilgili tavsiyelerde bulunacak. Kurul ayrıca, Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerde sosyal ve ekonomik hayata eşit katılımlarını sağlayacak öneriler geliştirecek.

Onur üyelerinin yanı sıra birçok ülkeden yaklaşık 70 danışma kurulu üyesi geçtiğimiz ay seçilmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde