Müdür olacağıma futbolcu olsaydım

Müdür olacağıma futbolcu olsaydım

Rekor bir fiyatla Süper Lig'in yayın hakkını alan DIGITURK neden isyan etti?

Müdür olacağıma futbolcu olsaydım
16px
24px
15.01.2010 07:49
ABONE OLgoogle

Futbol yayın ihalesinde büyük rekor. Yayın hakları için 5 yılda Türk futboluna 3 milyar dolar kaynak akacak. DIGITURK canlı yayınlara 4+1 yıl için 2.5 milyar dolar ödeyecek. Gelirleri yüzde 126 artan kulüpler ihya oldu

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 ve 2013-2014 futbol sezonlarının TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakaları yayın haklarının devri için düzenlenen ve 3 ayrı paketten oluşan Medya Hakları İhalesi, federasyonun İstanbul İstinye'deki merkez binasında gerçekleştirildi.

İhale Komisyonu Başkanlığı'nı TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan'ın yaptığı oturumda, A paketi için 2 teklif geldi. Bunlar Türk Telekomünikasyon A.Ş (Türk Telekom) ve Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş'nin (DIGITURK) yaptığı teklifler oldu. Türk Telekom'un zarfından 215 milyon dolar, DIGITURK'ün zarfından ise 220 milyon dolar çıktı. İhale için şartname alan TRT, NTV Spor ve D-Smart teklif vermediği için elendi. Dört saate yakın süren ve kıran kırana geçen açık artırma sonucunda 8 yılı aşkın süredir yayıncı kuruluş olan Çukurova Holding iştiraklerinden DIGITURK finalde verdiği yıllık 321 milyon dolarlık teklifiyle ihaleyi kazanan taraf oldu.

DIGITURK'e genel müdür olacağıma futbolcu olsaydım

REKOR bir fiyatla Süper Lig'in yayın hakkını alan DIGITURK'ün Genel Müdürü Ertan Özerdem, ihale fiyatının yoğun rekabet nedeniyle yükselmesinden şikayet etti. Özerdem ihale sonrası şunları söyledi: Yüzde 126'lık bir artış oldu, ihalede büyük rekabet yaşandı. Ama bu taraftarı olmadığımız bir oran, açıkçası böyle bir yarış beklemiyorduk. Dağıtım kanalı hazır olan tek şirket bizdik, buna karşın rakamın bu kadar yükseltilmesini beklemiyordum. Biz her zaman futbolun yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz ama Türk futbolu da ileri giderse, bir basamak atlarsa o zaman bu rakamlar da ticari olarak anlamlı hale gelir...

Bu yüzde 126'lık artış oranı çok ciddi bir rakam. Hem de bunun dolar bazında olduğunu unutmamak lazım. Avrupa'da yapılan ihalelerde artışlar yüzde 10-15 düzeyinde. Ben de bir ara bu paranın ne kadar aboneye denk geldiğini hesaplamaya çalıştım ancak hesap makinesine sığmadı. Maalesef Türk futbolunun ekonomik gerçekleri bu rakama eşdeğer değil. Türkiye'de maça giden, maç izleyen insan sayısı az, oyun kalitesi yüksek değil. Oyun kalitesi başka bir seviyeye taşınmadığı sürece hepimiz zorlanırız. Bundan sonrası için hem bize hem Türkiye Futbol Federasyonu'na hem de kulüplere büyük görev düşüyor. Türkiye'de futbolun kalitesini ve ticari değerini artırmak için çok ciddi projeler yapmamız gerekiyor. İhalenin ardından işe gidip daha yoğun çalışmaya başlayacağım, bu rakamlar nedeniyle DIGITURK artık tüm odaklanmasını futbola vermek zorunda kalacak. Ben de kendi kendime keşke DIGITURK'e genel müdür olacağıma futbolcu olsaymışım diyorum...

Karamehmet de ihaleye katıldı

İHALE masasında DIGITURK'ün yüzde 53'üne sahip olan Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ve şirketin yüzde 46.7'sinin ortağı olan Providence Equity'nin Yönetim Kurulu Üyesi John Hahn da vardı. DIGITURK Genel Müdürü Ertan Özerdem, 'İzleyici LİG TV'de ekran yüzlerimizi görüyor. Yönetimi tanımıyor, biz bu ihaleye en üst düzey katılımda bulunduk. Şirketimizin iki ana ortağı benim isteğimle manevi destek için yanımda oturdu. Hem Karamehmet'ten hem de Hahn'dan ihaleye katılmalarını ben rica ettim. Mehmet Emin Bey, Çukurova Grubu'nun yurtiçi ve yurtdışındaki ihalelerine bizzat katılıyor' dedi

TV'ler canlı verdi

NAKLEN yayın ihalesini bütün haber kanalları kesintisiz canlı yayınladı. TV kanalları, futbol adamları ve ekonomistlerden ihale ile ilgili bilgiler aktardı. Çoğunluğun ortak fikri rakamın beklenenden yüksek çıkması oldu. Spor dünyası sağlanan büyük gelire sevindi.

Esnaf ihaleden memnun

DIGITURK'ÜN ihaleyi kazanması abonelerinin yüzünü güldürdü. Halen DIGITURK'ün LİG TV kanalı için aidat ödeyen 800 bin civarında üyesi var. Türkiye genelinde LİG TV işyeri abonesi olan esnaf da kazanan tarafın DIGITURK olmasına sevindi. Çünkü ihaleyi başka bir firma kazansaydı, bu hem bireysel abone hem de ticari taraf için yeni decoder masrafı demekti.

Özgener: Kulüplere mali disiplin getireceğiz

TÜRKİYE Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, ihale sonrası şunları söyledi: DIGITURK'le 9 yıldır devam eden işbirliğimizin sürecek olmasına sevindik. Sadece iyi günde değil, kötü günde ve kriz zamanlarında futbola destek oldu. Bu rakam tüm taraflara ciddi görevler yüklüyor artık istikrarlı başarılar yaşamamız gerekiyor. Kulüplerin gelirlerinde ciddi artış olacak. Biz de Federasyon olarak kulüplere mali disiplin getirmek üzere çalışmalara başladık. Bunu kulüplerle de paylaşacağız ve bu dönemde yöneticilerine büyük görevler düşüyor...

l PAKET A: NAKLEN YAYIN HAKKI
l KAZANAN: DIGITURK
l TOPLAM BEDEL: 4+1 yıl için 2.5 milyar $

YAYIN hakkını alan şirket, 4 sezon boyunca TFF Süper Lig müsabakalarından her hafta en az 4 maçı şifreli ve canlı olarak yayınlamak zorunda. Bu yayın hakkını kullanırken gerçekleştireceği görsel ve işitsel yayınlarını karasal vericiler, kablo, uydu, IPTV/İnternet (Web) TV, 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yapabilir. Bu hakkın kullanımı açısından herhangi bir coğrafi sınırlama yok. Ayrıca, TFF Süper Lig'in 'İsim Sponsorluk Hakkı'nı ve bu hak kapsamındaki diğer hakları kendisi kullanabilir veya üçüncü şahıslara devredebilir.

l PAKET B: ÖZET YAYIN HAKKI
l KAZANAN: TRT
l TOPLAM BEDEL: 4+1 yıl için 324 milyon $

PAKET B'yi kazanan şirket, 4 sezon boyunca TFF 1. Lig müsabakalarından her hafta en az 3 adedini canlı, şifreli ya da şifresiz olarak yayınlamak zorunda. Bu yayınlarını karasal vericiler, kablo, uydu, IPTV/İnternet (Web) TV, 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yapabilir. Ayrıca, TFF 1. Lig'e ait 'İsim Sponsorluk Hakkı'nı kendisi kullanabilir veya üçüncü şahıslara devredebilir. Halen 1.Lig'in isim hakkı Bank Asya tarafından kullanılıyor. Bu isim hakkını şimdi TRT satacak.

l PAKET C: MOBİL YAYINLAR
l KAZANAN: TÜRK TELEKOM
l TOPLAM BEDEL: 4+1 yıl için 109 milyon $

TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakalarının haber amaçlı görüntülerini 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yayınlama veya yayınlatma hakkı veriyor. Bu görüntüler herhangi bir sayı sınırlamasına tabi olmaksızın ve canlı yayınlanan müsabakaların tamamlanmasının üzerinden 45 dakika geçtikten sonra yayınlanıyor. Bu hakkın mobil iletişim operatörleri dışındaki üçüncü kişilere devri mümkün değil.

163 TUR, 7 MOLA, 4 SAAT
Telekom, SMS'le merkeze bağlandı

l SAAT 11.00'da başlayan ihalenin komisyon başkanlığını Türkiye Futbol Federasyonu 1'inci Başkan Vekili Lütfi Arıboğan yaptı. İhaleye DIGITURK'ü temsilen Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, DIGITURK'ün ABD'li ortağı Providence Equity'nin Avrupa Direktörü John Hahn ve DIGITURK Genel Müdürü Ertan Özerdem katıldı. Türk Telekom'u ise Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erem Demircan ile şirketin hukuk danışmanı Mehmet Kömürcü temsil etti. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, ihaleye katılmadı.

DIGITURK MASASI SOĞUKKANLIYDI

l İHALE, A, B ve C paketi için teklif zarflarının alınmasıyla başladı. A paketi için açık artırmaya 11.15'te başlandı. İlk turlarda Türk Telekom, fiyatı 2-3 milyon dolar artırmayı tercih ederken, DIGITURK, 1 milyon dolarlık artırımlarla devam etti. İlk mola 22. turda geldi. İhale poker oyununu anımsattı. Taraflar artırımı yaparken birbirlerinin mimiklerini takip etti, şok artırımlar yaşandı. İlk molanın ardından masaya dönen Türk Telekom, artış tutarını 3 milyon dolardan 200 bine düşürdü. 2'nci mola 37. turda geldi, ihalede fiyat 297 milyon dolara ulaşmıştı. Bu molanın ardından her iki taraf da artırımlarına asgari tutar olarak belirlenen 50 bin dolarla devam etti. Saatler uzadı, Telekom'un mola sayısı 7'ye ulaştı. Mola süreleri 15-20 dakikaya çıktı. Bu süreçte DIGITURK masası, yerinde kalıp sohbet etmeyi tercih etti.

İÇERİDE BANGIR BANGIR TV AÇILDI

l TELEKOM adına ihaleye katılan Kömürcü-Demircan ikilisinin DIGITURK masasındaki üçlüye göre daha kararsız olduğu gözlendi. Telekom masası sürekli Erem Demircan'ın BlackBerry telefonu ile merkeze bilgi verdi. Zaman zaman aralarında fısıldaşıp, birbirlerine kağıtla not iletti. Buna karşın DIGITURK tarafı kendinden daha emin ve rahat göründü.

l İHALEDE her katılımcı için bir özel görüşme odası hazırlanmıştı. Türk Telekom dışında oda kullanma ihtiyacı doğmadı. 7 kez mola alan Telekom ekibi, konuştukları duyulmasın diye odadaki televizyonun sesini sonuna kadar açtı.
l SAATLER 14.45'i gösterdiğinde 7'nci moladan dönen Türk Telekom temsilcileri, fiyatı artırmayacaklarını belirterek ihaleden çekildi. Daha sonra B ve C paketleri için zarflar açıldı, TRT ve Türk Telekom başka teklif veren olmadığı için bu paketlerin ihalesini kazanmış oldu.

KULÜPLER BİRLİĞİ İLK KEZ MASADA

l İHALEYE kamu adına TRT'nin de çok iddialı gireceği konuşuluyordu. Hatta fısıltı gazetesi, 'TRT'nin devlet imkanlarıyla ihaleyi alıp, maçları halka şifresiz  izleteceğini' yaymıştı. Oysa kulüplerin isteği doğrultusunda şartnamede 'Yayınların kesinlikle şifreli olması' şartı vardı.

l TRT'yi temsilen ihaleye haber ve spor yayınları dairesi başkanı Ahmet Çavuşoğlu ile başkan yardımcısı Ersin Küçükbarak katıldı.
l BU ihalede ilk kez, kulüpleri temsilen de bir isim yer aldı. Kulüpler Birliği Başkanvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor Başkanı Göksel Gümüşdağ ihale komisyonundaydı.

ÇAY VE TOSTLAR FEDERASYON'DAN

l İHALEYİ baştan beri odasında TV'den izleyen TTF Başkanı Mahmut Özgener, sonuç belli olunca salona gelip teşekkür konuşması yaptı.
l  3,5 saati aşan ihalede Telekom'un aldığı uzun molalar, izleyenler tarafından ihtiyaç molası olarak değerlendirildi. Gazeteciler çay ve sigara içti, bir ara katılımcılara tost ikram edildi.
l SALONUN darlığı nedeniyle birçok konuk ve gazeteci 4 saati ayakta geçirmek zorunda kaldı. Kalabalık ve yorgunluktan Federasyon'da görevli bir güvenlik görevlisi baygınlık geçirdi.

Esin Gedik/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde