Mucit KOBİ'ye Araplar'dan 5 milyar $

Mucit KOBİ'ye Araplar'dan 5 milyar $

Plastik hammaddesi zengini Suudi Arabistan, 150'den fazla KOBİ'yle Gaziantep'te 5 milyar dolara "Özel Kimya Parkı" kurmayı planlıyor.

Mucit KOBİ'ye Araplar'dan 5 milyar $
16px
24px
19.03.2013 10:46
ABONE OLgoogle

Son yıllarda Körfez'den Türkiye'ye yağan yatırımlardan KOBİ'ler de nasibini aldı. Plastik hammaddesi zengini Suudi Arabistan, 150'den fazla KOBİ'yle Gaziantep'te 5 milyar dolara "Özel Kimya Parkı" kurmayı planlıyor. Yatırım, her iki ülkeyi plastikte dünya liderliğine taşıyacak 

Körfez sermayesinin üs haline getirdiği Türkiye'ye yatırım yağıyor. İstikrarlı ekonomisiyle dolar milyarderlerinin rotasına giren Türkiye'deki birçok ilde Körfez ülkelerinin yatırımlarına rastlamak mümkün. Son olarak Suudi Arabistan özel sektörü Gaziantep'e dev bir "Özel Kimya Parkı" kurmak için kolları sıvadı. Suudiler, Türkiye'deki 150'den fazla KOBİ ile birlikte 5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirmek için görüşme halinde. Kimya ve plastik sektöründe üretim yapan mucit KOBİ'ler, bugünlerde bu dev yatırım için gece gündüz çalışıyor.

 HEDEF LİDERLİK

Suudi Arabistan, petrole dayalı plastik hammadesi bakımından oldukça zengin bir ülke. Türkiye'de ise bu ülkede bulunmayan üretim altyapısı var. Antep'e kurulacak olan dev park, her iki ülkeyi bir anda sektörünün zirvesine taşıyacak. Projenin fikir babası THY'den Emirates'e kadar onlarca şirkete mutfak ürünleri üreten SEM Plastik Genel Müdür Yavuz Eroğlu. Türkiye'nin plastik mamul üretiminde dünya üçüncülüğüne ulaştığını kaydeden Eroğlu, "Almanya ve İtalya'dan sonra plastik üretiminde 3'üncü sıradayız. Ancak hammaddede yüzde 87 gibi yüksek bir oranda ithalata bağımlıyız. Suudi Arabistan'da tam tersi bir durum var. Onlar da üretimi öğrenmek istiyor" dedi. 

SUUDİ MÜHENDİSLER ÇALIŞACAK

Eroğlu, Suudiler'in ortak üretim konusunda oldukça istekli olduklarını ifade etti. Türkiye'nin kimya sektöründeki bilgi birikiminin öne çıktığını belirten Eroğlu, "Bu nedenle projede çok sayıda Suudi mühendis görev alacak" dedi.

 60 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Projen in hayata geçmesi ile ilk planda 100-150 firmanın katılımıyla 5 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Eroğlu, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu parkta yıllık 6 milyar dolarlık mamul üretimi yapılabilir. Ardından gelecek petro-kimya yatırımları ise 4 milyar doları bulur. Bölgede üretilen plastik mamullerin ihracatıyla 10 yılda 60 milyar dolar döviz getirisi sağlarız."

Metin Can/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde