Muazzam reform paketi geliyor

Muazzam reform paketi geliyor

Başbakan Yardımcısı Şimşek, çok yakında yatırım ortamını muazzam şekilde iyileştirecek Türkiye’de iş yapmayı kolaylaştıracak çok güçlü bir reform paketi açacaklarını duyurdu

Muazzam reform paketi geliyor
16px
24px
25.01.2018 08:12
ABONE OLgoogle

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Davos’ta Bloomberg HT’nin canlı yayınına katılarak önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin altyapısını 2000’li yılların ortalarından itibaren reformlarla güçlendirdiklerini vurgulayan Şimşek, “2007’den beri rahat bir dönem yaşatmadılar bize. İnşallah 2019 sonrasında çok güçlü şekilde sektörel ve yapısal dönüşümü tamamlayacağız. Türkiye’nin dış ticaret anlamındaki darboğazları geride kalacak. Enflasyon düşük tek haneye inecek. Reform konusunda iddialıyız. Yakında yatırım ortamını muazzam şekilde iyileştirecek, Türkiye’de iş yapmayı kolaylaştıracak çok güçlü bir reform gelecek” diye konuştu.

AB ile dipten döndük
 
Şimşek, millileştirme ve yerlileştirme konusunda da dışa açık çok güçlü bir çaba olduğunu belirterek, “Burada görüştüğüm bütün yatırımcılara yeni teşvik sistemini anlattım. Yatırımcıları çok ilgili buldum. Zaten yatırım yapıyorlar ama muhtemelen yatırımlarını daha güçlü bir şekilde artıracaklar” dedi.
Davos’ta korumacılık eğilimlerindeki artışın masaya yatırılacağını belirten Şimşek, bu konuda Türkiye’nin şanslı olduğunu zira AB’nin mülteciler konusunda olmasa da ticaret konusunda serbestliğe dayalı kurallara harfiyen uyduğunu söyledi. Türkiye’nin en büyük ticaret partnerinin AB olmasının bu anlamda bir şans olduğuna değinen Şimşek Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilmesinin de orta vadede Türkiye’nin menfaatine olduğunu kaydetti.  “AB ile ilişkiler dipten döndü diyebilir miyiz?” sorusuna, “Döndü” yanıtını verdi.
 
Mehmet Şimşek şöyle devam etti: “Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa hala kurala dayalı, dışa açık, dolayısıyla ticaretimiz anlamında bir sıkıntı görmüyorum. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda orta vadede iyimserim ama kısa vadede Avrupa rasyonel davranmıyor. Almanya’yla iyi bir diyalog içerisindeyiz, Hollanda ve Avusturya’yla da umarım pozitif trende girer.”
 
İkiz açık istemiyoruz
 
2018 yılından umutlu olduğunu da dile getiren Mehmet Şimşek, şöyle devam etti: “Türkiye’nin mali alanı var ufak tefek gelişmelerin etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum ama Türkiye’nin bünyesini daha da güçlendirmemiz lazım. Elimizde bir enflasyon sorunu var, bunu önemsiyoruz ancak biz yine de dikkatli olacağız. Çünkü bizim bir de cari açık problemimiz var. Dolayısıyla ikiz açık istemiyoruz.”
 
Etki sınırlı kalır
 
Şimşek,  Afrin operasyonu ile ilgili kendilerine Davos’ta soru gelmediğini belirterek, “Ekonomiye etkisini sınırlı görüyorum. Önemli bir operasyon, ama mali alanımız da çok güçlü” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde