Motorinin de yolu 5 liraya çıkıyor

Motorinin de yolu 5 liraya çıkıyor

Motorinin 4 liraya çıkmasıyla psikolojik sınır aşıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu motorinin de 5 liraya yükselmesinden endişelenerek senaryo hazırladı.

Motorinin de yolu 5 liraya çıkıyor
16px
24px
16.03.2012 08:00
ABONE OLgoogle

Motorinin 4 liraya çıkmasıyla psikolojik sınır aşıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu motorinin de 5 liraya yükselmesinden endişelenerek senaryo hazırladı.

Benzine gelen zammın ardından motorine de zam geldi. Son zamla motorinin litresi 12 kuruş zamlandı ve 4 lira 1 kuruşa yükseldi. Böylece psikolojik sınır da aşıldı. Benzine gelen zammın aslında yeterli olmadığı ve kısa bir süre içinde tekrar zamlanacağı da konuşulmaya başlandı. Bunun üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) motorinle ilgili 5 TL senaryosu üzerinde çalışmaya başladı.
EPDK uzmanları motorinin ne zaman 5 TL’ye çıkacağına ilişkin bir senaryo oluşturdu. 7 farklı senaryo çıkaran uzmanlara göre eğer petrol yüzde 25, kur da yüzde 22,9 artarsa motorin 5 TL’ye çıkacak. Eğer döviz kuru hiç artmaz ve petrol yüzde 53,6 artarsa motorin 5 TL’yi bulacak. Şu an brent petrolün fiyatı 127 dolar.

Motorinle benzin arasındaki fark azaldı

Son zammın ardından benzin 5 TL’ye ilerliyor. Geçmişte benzinle arasında önemli fark bulunan motorinde de 4 liralık sınır aşıldı. Yapılan zamla birlikte motorinin satış fiyatı Ankara’da 4,00 ile 4,07, İstanbul’da ise 4,01 ile 4,08 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya başladı. Zamla motorinin litre fiyatı 4 lirayı aşarken, benzin ile motorin arasındaki fark 50 kuruşa kadar indi.

EPDK’NIN SENARYOLARI

EN KÖTÜMSER SENARYOLAR: Bu senaryoda sadece döviz kurunun arttığı düşünülüyor. Kur yüzde 53,6 arttığında motorin 5 liraya çıkıyor. Bu durumda doların 2.7 liraya kadar çıkması gerekiyor. Ancak Merkez Bankası doların artışına izin vermiyor. Çok büyük bir kriz olması halinde ancak doların bu kadar yükselmesi beklenebilir. Yine ham petrolün yüzde 5 ve döviz kurunun yüzde 46,3 artması halinde yine motorin 5 TL’ye çıkacak.

Kötümser senaryolar: Akdeniz fiyatlarının yüzde 10, döviz kurunun da yüzde 39,6 arttığı senaryo ile petrolün yüzde 15 ve döviz kurunun yüzde 33,6 arttığı senaryo.

Olası senaryolar: Türkiye’nin içinde olduğu Akdeniz grubu ülkeleri İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan. Bu ülkelerde hem seçim hem de ekonomik kriz var. Petrol fiyatının artma ihtimali yüksek. Petrolün yüzde 25 artması ve kurun da yüzde 22,9 oranında artması halinde motorin 5 TL’ye ulaşıyor. Yani petrolün litresinin 1.63’ten 2 liraya döviz kurunun da 2.2 liranın üstüne çıkması gerekiyor.

Dövİz kurunun hİç artmadığı senaryo: Türkiye petrolde Akdeniz piyasasındaki fiyatları baz alıyor. Bu ülkeler İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan. Bu ülkelerde seçim ve ekonomik kriz var. Ayrıca İran ile ilgili riskler çok yüksek. Döviz kurunun hiç artmadığı ancak petrolün yüzde 53,6 oranında arttığı bir senaryoda ise motorin yine 5 lirayı buluyor.

Neşe Karanfil/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde