Moral veren haber: İhracat 14 ay sonra arttı

Moral veren haber: İhracat 14 ay sonra arttı

İhracat Şubat'ta artış gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Şubat ayında ihracat ..

Moral veren haber: İhracat 14 ay sonra arttı
16px
24px
01.03.2016 08:53
ABONE OLgoogle
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolar oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) şubat ayı ihracat verilerini Karaman’da açıkladı. 14 ayın ardından ihracatta ilk kez artışa geçilirken, şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolara ulaşıldı.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre şubat ayında önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolar olurken kilogram bazında da yüzde 26 yükseliş gerçekleşti.

Yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 16,9 kayıpla 20 milyar 387 milyon dolara ulaşılırken, son 12 ayda gerileme yüzde 10,8 düşüş ile 139 milyar 735 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM Başkanı Büyükekşi de ihracat artışının önemine değinerek ihracatçının moral bulduğunu aktardı.
 
Sektörel bazda ise şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 986 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 425 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar milyar 145 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 41,4 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörü yakalarken, bunu yüzde 24,3 yükselişle Süs Bitkileri ve Mumülleri sektörü izledi,
 
Parite etkisi AB bölgesinde devam ediyor

TİM verilerine göre şubat ayında da ihracatta parite etkisi 128 milyon dolarlık negatif etki yaptı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise yüzde 13,1 artış ile Almanya’ya, yüzde 15,7 yükselişle İtalya’ya, yüzde 12 büyümeyle Fransa’ya yapıldı. En fazla ihracat yapılan diğer ülkeler İngiltere’ye yüzde 4,5, Irak’a ise yüzde 5,8 oranlarında azalış oldu. Şubat ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 47 ile Ukrayna öne çıkarken, Mısır’a yüzde 46,7, Yunanistan’a yüzde 40, Fas’a yüzde 34, Bulgaristan’a yüzde 31, Hollanda’ya yüzde 25 ve Polonya’ya da yüzde 24 oranlarında yükseliş yaşandı.
 
Bölgesel bazda şubat ayı ihracat verileri incelendiğinde AB bölgesine yüzde 12, Afrika’ya yüzde 17, Okyanusya’ya yüzde 20, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 19 oranlarında arttı. Kuzey Amerika’ya yüzde 8 ve Ortadoğu ülkelerine ise yüzde 3 oranlarında gerileme oldu.  
İstanbul ihracatta liderliği kaptırmadı

Şubat en fazla ihracat yapan ilk 10 ilin verilerine göre Kocaeli’nin ihracatı yüzde 4, Denizli’nin ihracatı da yüzde 3 düştü. İstanbul’un yüzde 2, Bursa’nın yüzde 9, İzmir’in yüzde 4, Ankara’nın yüzde 10, Gaziantep’in yüzde 12, Manisa’nın yüzde 8, Sakarya ve Hatay’ın ise yüzde 4 büyüme gösterdi.  Karaman’ın şubat ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 yükselişle 26 milyon dolar oldu.
 
Şubat ayı ihracat verilerini Yunus Emre, Şeyh Edebali gibi gönül adamlarını yetiştiren Karaman’dan açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu ilin 2002 yılında 36 milyon dolar, 2015 yılında ise 8 kat artışla 304 milyon dolarlık ihracata imza attığını hatırlattı. Karaman Havalimanı projesinin devreye girmesiyle ilin ihracatının olumlu gelişmeler göstereceğine inandığını vurgulayan Büyükekşi, bölgenin hububat, bakliyat ve yağlı tohum mamullerinin dışında yeni sektörlerde de atılım yapacağını ümit ettiklerini dile getirdi.
 
Türkiye önümüzdeki dönemde yüzde 5 büyüyecek

Büyükekşi konuşmasında ayrıca dünya ekonomisindeki gelişmelere değinerek emtia, enerji ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşleri hatırlattı. Dünya Ticaret Örgütünün güncel verilerine göre, dünya ticaretinde yüzde 11 düzeyinde gerileme yaşandığını kaydeden Büyükekşi,  “Dünya genelinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ülkemiz geçen yıl 3. çeyrek itibarı ile yüzde 3,4’lük büyüme performansı gösterdi. Bu büyüme oranıyla, Çin ve Hindistan haricindeki gelişmekte olan ülkeler arasında önde geliyoruz. OVP’ye göre 2015 yılında yüzde 4, 2016 yılında yüzde 4,5 büyüme beklentisi bulunuyor. Önümüzdeki dönemde ortalama yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz. IMF’de, ekonomimizdeki olumlu seyir sonrası Türkiye’nin 2016 yılı büyüme oranını 0,3 puan yükselterek 3,2 olarak belirledi” diye konuştu.
 
Yüksek katma değerli ürün öncelikli hedef

İhracatta öncelikleri arasında yüksek katma değerli ürünler olduğunun altını çizen Büyükekşi, “Bu konu TİM için bir misyona dönüştü” diyerek TBMM’den geçen ve bugün yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketinin hedefe ulaşmada büyük katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Ayrıca Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi’nin de ülke ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen Büyükekşi, “Eylem planı dahilinde, Tanıtım Fonu’nun devreye girmesinin, Türkiye hakkındaki kara propagandanın engellenmesi bakımından son derece hayati olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘İhracat Destek Paketi’ umutla bekleniyor

TİM ve ihracatçı birlikleri olarak bir süredir üzerinde çalıştıkları ‘İhracat Destek Paketi’ne de değinen Büyükekşi, hükümete arz ettikleri bu önerilerinin tüm sektörlerle ilgili makro önerilerin yer aldığını ve ihracatın kısa bir sürede hızlı bir şekilde artmasını sağlayacağına inandıklarını söyledi. Büyükekşi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘İhracat Destek Paketi ile ilgili açıklamalarını da umutla beklediklerini dile getirdi.
 
Diğer yandan 2016 yılında dünyanın dört bir yanına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Büyükekşi, “Dünya ticaretinin üçte birini, dünya ekonomisinin yaklaşık yarısını oluşturan 34 ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca 365 gün fuar mantığıyla hayata geçirmek istediğimiz ‘Türkiye Ticaret Merkezleri’ projemizi İran, B.A.E., A.B.D., İngiltere ve Almanya’da açmaya başlıyoruz. En önemli ihracat pazarımız olan AB ile gündemimizde olan Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Ekonomi Bakanlığımızın liderliğinde, söz konusu bir güncellemenin, ekonomimize olası etkilerini analiz ettiriyoruz. Diğer taraftan, Trans Pasifik Anlaşmasının ülkemize ve sektörlerimize olası etkilerini analiz ettiriyoruz. Yakın zamanda bunlarla ilgili değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Artık gün ihracatı etkiledi

Şubat ayının 29 çekmesinin ihracata 350-400 Milyon Dolar katkısı olduğunu kaydeden Büyükekşi, "Bir gün fazlalık ihracatımızı olumlu etkiledi" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde