Moody’s asıl konut ve kredi kartını vuracak

Moody’s asıl konut ve kredi kartını vuracak

Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ notunu kaybetmesi, kredi ve kredi kartı faizleri üzerinde baskı yaratacak.

Moody’s asıl konut ve kredi kartını vuracak
16px
24px
27.09.2016 07:34
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ notunu kaybetmesi, kredi ve kredi kartı faizleri üzerinde baskı yaratacak. Finansman maliyeti artan bankalar faizleri artıracak

Kredi notunu düşürerek Türkiye'yi ‘yatırım yapılabilir' ülke konumundan çıkaran Moody's'in asıl yıkıcı etkisinin konut kredileriyle kredi kartı yapılandırmasında görülmesi bekleniyor. Moody's'in not indirimi Türkiye'yi 3 koldan vuracak.

Birinci etki bankaların sendikasyon kredilerinde yaşanacak. İkinci olumsuz etki mega projelerin finansmanında ortaya çıkacak. Üçüncü yük ise Hazine'nin artan faiz giderleriyle karşımıza gelecek. Bankalar uzun vadeli bu kredileri yurtdışından sağladıkları “sendikasyon” kredileriyle finanse ediyor. Türkiye'nin kredi notu düşünce bankaların da notu düşmüş oldu.

Çünkü hiçbir şirketin notu ülke notunun üzerinde olamıyor. Bankalar, vadesi dolan kredileri yeni sendikasyon kredisi alarak çeviriyor. Kredi notu düştüğü için sendikasyonları yenilerken daha yüksek faiz ödemek zorunda kalacaklar. Uzmanlar faiz yükünün en az 0.5 ila 1 puan arasında artacağını tahmin ediyor.  

Dışarıdan daha yüksek faizle kredi bulan bankalar, bu kaynakları konut kredisi talep eden müşterilerine daha yüksek faizle satmak zorunda kalacak.  Hükümet, kredi kartı borçlarını 72 ay vadeli tüketici kredilerine dönüştürerek yapılandırmayı hedefliyordu.

Ancak, bankaların sendikasyon kredi maliyetlerinin artması kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faizin yükselmesine neden olacak.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde