Mobius’tan korkutan tahmin

Mobius’tan korkutan tahmin

Ünlü yatırımcı Mark Mobius, “Arayı kapatması için petrolün ateşi çıkmaya devam edecek” dedi

Mobius’tan korkutan tahmin
16px
24px
21.03.2012 07:26
ABONE OLgoogle

Dünya genelinde yaklaşık 734 milyar dolarlık varlığı yöneten Franklin Templeton Fonu yöneticilerinden Mark Mobius, petrol fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini öngördü. Mobius, Singapur’da gerçekleştirdiği konuşmasında, “Uzun vadede enflasyona ve petrol fiyatlarına baktığınızda, petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona ayak uyduramadığını göreceksiniz. Petrol fiyatlarının arayı kapatması gerekiyor ki, bu da artış kaydedeceğinin en belirgin göstergesi” dedi.

Mobius, bugün varil başına 125 dolar olan petrol fiyatlarında ani bir sıçrama yaşanmadığı takdirde, yükselen petrol fiyatlarının küresel ekonomi üzerindeki etkisinin kontrol edilebilir olacağının da altını çizdi. Ünlü yatırımcı, “Petrol ithal eden ülkelerde büyüme düşük seyredecektir. Ancak, Rusya gibi petrol üreten ülkelerin büyüme oranları bu açığı kapatacaktır” yorumunda bulundu.

ABD’liler ucuz benzin için Meksika’ya gidiyor

ABD’de tavan yapan benzin fiyatları, ülkenin Meksika sınırında uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor. ABD’de bir galon (3.78 litre) benzinin fiyatı ortalama 3.80 doları buldu. Litresi de 1 dolara (1.82 lira) denk gelmeye başladı. California eyaleti söz konusu olduğunda bu rakam 4.35 dolara kadar yükseliyor. Meksika’da ise 1 galon benzinin fiyatı 2.30 doların altında. Hal böyle olunca, Meksika sınırına yakın kentlerde yaşayan halk, çareyi yakıt ikmalini sınır ötesinde gerçekleştirmekte buldu. Uyuşturucu ve insan kaçakçılığının büyük bir sorun olduğu ABD-Meksika sınırından, 1.50 dolar tasarruf için tüm bu tehlikeleri göze alarak geçen kişi sayısı tam olarak bilinmese de GasBuddy.com isimli sektöre yönelik yayın yapan sitenin analistlerine bakılırsa rakam binlerle ölçülebilecek kadar fazla.

IMF: İran krizi petrol fiyatını % 30 artırır

IMF Başkanı Christine Lagarde, İran’ın petrol ihracatını durdurmasının petrol fiyatlarında artışa yol açacağı uyarısında bulundu. Lagarde, İran’ın petrol ihracatında büyük bir kesinti olması halinde ekonomiler üzerinde şok etkisi yaratmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, ”İran petrolünde kesinti, hiç şüphesiz bir süre için petrol fiyatlarının artmasına yol açacak” dedi. IMF Başkanı Lagarde, petrol fiyatlarındaki sert ve ani artışın, küresel ekonomi üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Fon, İran’ın petrol ihracatını durdurmasının petrol fiyatlarında yüzde 20-30 aralığında artışa neden olabileceğini tahmin ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde