Mısır ve Tunus'ta yatırımları olanlar dikkat!

Mısır ve Tunus'ta yatırımları olanlar dikkat!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde Mısır ve Tunus kriz masaları oluşturulduğunu söyledi.

Mısır ve Tunus'ta yatırımları olanlar dikkat!
16px
24px
31.01.2011 12:24
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, halk ayaklanmasının yaşandığı Mısır’ın Türkiye’nin en önemli ekonomik ve ticari partnerlerinden biri olduğunu söyledi.

2010 yılı itibariyle Mısır’la 3,2 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunduğunu aktaran Çağlayan, “2,3 milyar dolarlık ihracatımız, 926 milyon dolarlık da ithalatımız var. Mısır’a 6 bin 553 firmamız ihracat yapıyor. Bin 500 Türk orta ve üst düzey çalışan var. 34 firmanın showroomu ve mağazası var.” bilgisini verdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Tunus ve Mısır’da iş yapan, ihracat yapan, yatırım yapan Türk girişimcilere yardımcı olmak üzere iki ayrı kriz masası kurulduğunu açıkladı. İki masaya; Mısır Kriz Masası: 0 312 212 87 44 / [email protected], Tunus Kriz Masası: 0 312 212 87 43 / [email protected], telefonları ve e-posta adreslerinden ulaşılabilir. Çağlayan, Mısır ve Tunus’da yatırım yapan, bu ülkelere ihracat yapan ve müteahhitlik projesi üstlenen işadamlarını da 1 Şubat 2011 Salı günü saat 10.00’da Hazine Müsteşarlığı Hikmet Esen Toplantı Salonu’nda acil toplantıya çağırdı.

Son dönemlerde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeleri, kaygı ve üzüntüyle izlediklerini dile getiren Çağlayan, Tunus’ta hükümetin kurulmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Kısa sürede adil ve demokratik seçimlerin yapılmasını beklediklerini kaydeden Çağlayan, Mısır’da da itidal ve sağduyulu hareket edilmesini beklediklerini vurguladı. Her iki ülke de, Türkiye’nin çok ciddi ekonomik ve ticari ilişkilerinin bulunduğu ülkeler olduğunu söyleyen Çağlayan, “Tunus’a 2010 yılı itibariyle 715 milyon dolarlık ihracatımız, 280 milyon dolarlık da ithalatımız var.” diye konuştu.

Mısır ile derin ticari ilişkiler bulunduğundan bahseden Zafer Çağlayan, 107 Mısırlı firmanın Türkiye’de, 205 Türk firmasının da Mısır’da yatırımı bulunduğunu vurguladı. Mısır’da 2 milyar dolara yaklaşan Türk yatırımlarında 50 bini aşkın Mısırlı’ya istihdam sağladığını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:

“Müteahhitlik sektöründe ise Türk firmaları bugüne kadar 600 milyon doların üzerinde proje üstlendi. Mısır’da çok önemli müteahhitlik firmalarımız faaliyet gösterirken, büyük sanayi tesisleri, showroomlar ve mağazalar inşa etti. Kahire Havaalanı’nın yeni terminalleri de Türk firmalar tarafından gerçekleştirildi. Mısır’da ayrıca bir de Türk Endüstri Bölgemiz var ve bu bölgede bir Türk firmasının yanında uluslararası firmaların yatırımları var. Biz de, Mısır’daki Türk tesislerini ve çalışanlarını çok dikkatle izliyor ve gereken önlemleri alıyoruz. Dost ve kardeş Mısır’ın ülkeye önemli katkılar sağlayan Türk yatırımları konusunda gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyor ve biliyoruz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde