Mısır'da tansiyon yükseldi, Mursi için kader günü

Mısır'da tansiyon yükseldi, Mursi için kader günü

Mursi’nin istifasını talep eden muhalefetin bugün Tahrir Meydanı’nda milyonlarca kişinin katılımıyla yapması beklenen gösteri öncesi yükseldi.

Mısır'da tansiyon yükseldi, Mursi için kader günü
16px
24px
30.06.2013 08:48
ABONE OLgoogle

MISIR’da tansiyon, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifasını talep eden muhalefetin bugün Tahrir Meydanı’nda milyonlarca kişinin katılımıyla yapması beklenen gösteri öncesi yükseldi. Dün sabahın erken saatlerinden itibaren başkent Kahire başta olmak üzere birçok kentte Mursi taraftarları tarafından ‘Cumhurbaşkanı’na destek’ gösterileri düzenlendi. Mursi’yi destekleyen Mısırlılar Başbakan Tayyip Erdoğan lehine de sloganlar attı.

TAHRİR’DE ‘İSTİFA’ SLOGANLARI

 Muhalifler de aynı saatlerde bugünkü gösteriye hazırlık maksadıyla TahrirMeydanı’nı doldurdu. Tahrir’den “Mursi istifa’ sloganları yükseldi. Mursi taraftarı göstericilerse,Mursi’nin meşru bir cumhurbaşkanı olduğunu, bu yüzden onun arkasında durmaya devam edeceklerini belirtti.

Ulusal Kurtuluş Cephesi öncülüğünde birleşen muhalif gruplar ise Cumhurbaşkanı Mursi’nin göreve gelişinin birinci yılı olan 30Haziran’da, yani bugün sokaklara ineceklerini haftalar öncesinde açıklamışlardı. Yaklaşık 2 ay önce başlatılan “isyan” adlı imza kampanyası ile 15 milyon imza topladıklarını iddia edenmuhalif gençlik hareketleri, bugünMursi’ye seçimkararı alması için baskı yapmak istiyor.

ÇATIŞMALARDA 7 KİŞİ ÖLDÜ

 Mısır’ın birçok kentinde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında cuma ve cumartesi günleri çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda 1’i ABD vatandaşı gazeteci olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 500 kişi de yaralandı. İskenderiye’deki çatışmalarda biri ABD’li bir gazeteci olmak üzere 2 kişi daha öldü. Son ölümlerle ülkede çarşambadan beri karşıt görüşlü gruplar arasında çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı yediye yükseldi.

22 milyon imza toplandı

Öte yandan Mısırlı sivil toplum örgütleri, Mursi’nin istifası ve erken seçim talebiyle 22 milyon 134 bin imza topladıklarını açıkladı. Hareket lideri Mahmut Badr, bu sayının, 2012 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mursi’nin aldığı toplam oydan neredeyse 10 milyon daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Rejim fiilen devrilmiştir” dedi. Mısırlı siyasi liderlerden Muhammed El Baradey ülkede yaşanan şiddeti kınadı ve “Ne kadar barışçıl olursak o kadar güçlüyüz” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Barack Obama da Mısır’daki çatışmalar nedeniyle kaygılı olduklarına değinerek Mursi’ye “yapıcı” olması uyarısında bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde