Mısır, Türkler i'Çin'e meydan okudu

Mısır, Türkler i'Çin'e meydan okudu

Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit, Mısır'ın yatırım ve ticaret için Türk işadamlarına Çin'den daha fazla imkan ve avantaj sunduğunu söyledi.

Mısır, Türkler i'Çin'e meydan okudu
16px
24px
21.11.2006 10:44
ABONE OLgoogle
İstanbul'da yapılacak Dünya Ekonomi Forumu toplantılarına katılmak için Türkiye'ye gelmeden önce Kahire'deki Cihan Haber Ajansı'na bilgi veren Raşit, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl bir milyar doları geçeceğini, önümüzdeki üç yıl içinde ise bu rakamı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Geçen yılsonunda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) iki ülke ilişkilerinde yeni bir başlangıç olduğunun altını çizen Raşit, iki ülke arasındaki ticaret hacminde ve yatırımlarda da hızlı bir artış gözlendiğini vurguladı.

Türk ve Mısırlı şirketler arasındaki ortaklıkların iki ülke ticaretine daha fazla katkı yapacağını belirten Raşit, tekstil, inşaat, sanayi malzemeleri, şişe, turizm, araba yedek parçası gibi alanların özellikle Türk yatırımcılar için cazip alanlar olduğunu ifade ediyor.

Yakaladığı kalkınma hamlesiyle yatırımcıların en büyük gözdesi haline gelen Çin'e göre Mısır'ın Türk işadamlarına daha cazip imkanlar ve fırsatlar sunduğuna değinen Raşit bu avantajları da şu şekilde sıralıyor: "Öncelikle STA var. Mısır'da halk Türk mallarına karşı ayrı bir teveccüh gösteriyor. Türk mallarına uygulanan gümrük vergisi çok yüksek değil. Türkiye'den istenen hammadde kolaylıkla getirilebiliyor. İki ülke hem birbirine çok yakın, hem de Avrupa gibi önemli bir pazarın dibinde yer alıyor. Kültür ve anlayış çok yakın. Türk insanı Mısır'da kendisini hiçbir şekilde yabancı hissetmez. Çin ise Türk insanına göre çok farklı bir ülke."

Bunların yanı sıra Mısır'da toprak ve işgücünün de Çin'den daha ucuz olduğunu ifade eden Raşit Muhammed Raşit, Mısır'ın imzaladığı uluslararası ticari anlaşmaların Çin'den daha fazla olduğunu öne sürüyor. Raşit, Mısır'ın, ABD, Avrupa Birliği, Arap ülkeleri ve Afrika ile pek çok ticari anlaşması olduğunu, Mısır'da üretilen malların bu pazarlara çok kolaylıkla girebildiğini ifade ediyor.

STA'nın yürürlüğe girebilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayını beklediklerini vurgulayan Raşit, Mısır olarak kendi yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirtiyor. Mısır Meclisi'nin bu yıl ortasında onayladığı STA'nın TBMM gündemine de önümüzdeki günlerde gelmesi bekleniyor. Anlaşma'nın yürürlüğe girmesiyle ticari malların bir kısmı gümrüksüz olarak diğer ülkeye girebilecek. Bazı mallarda ise ya gümrük oranları düşürülüyor, ya da belli periyotlarla oranlar sıfırlanıyor.

Bu yıl sonunda ticaret hacminin 1 milyar doları aşması beklenirken, geçen yıl sonunda bu rakam 685,7 milyon doları Türkiye'den ihracat, 262,7 milyon doları da Mısır'dan ihracat olmak üzere yaklaşık 948,4 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Türkiye'nin bu ülkedeki yatırım da 60 milyon dolar civarında seyrederken, Türk müteahhitlik firmalarının aldığı ihalelerin toplamı da 600 milyon doları buluyor.

Yatırımlar konusunda Mısır şirketlerini de Türkiye'ye yönlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Raşit, yatırım alanlarının başında iletişim, telekomünikasyon, inşaat ve inşaat malzemeleri ile bankacılık sektörünün geldiğini dile getiriyor.

İki ülke arasında bankacılık sisteminin gelişmemiş olmasından dolayı ticari ilişkilerin sağlıklı yürümediğinin farkında olduklarına da değinen Bakan Raşit, konunun çözümü için geçtiğimiz nisan ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette yanında üç Mısır bankasından temsilcileri de götürdüğünü belirtiyor. Raşit'e göre İhracatı Geliştirme Bankası, HSBC ve Citybank, Türkiye'deki bazı bankalarla muhabir banka anlaşmaları yaparak, sorunun çözümünde önemli bir adım attılar.

Cumali Önal/Kahire/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde