Mirasa aile meraya özel şirket hazırlığı

Mirasa aile meraya özel şirket hazırlığı

Bakanlığın planına göre, tarla tarımı yapılan alanlarda “parsel büyütme” olarak da adlandırılan toplulaştırma çalışmalarına hız verilecek.

Mirasa aile meraya özel şirket hazırlığı
16px
24px
24.05.2013 17:03
ABONE OLgoogle

Bakanlığın planına göre, tarla tarımı yapılan alanlarda “parsel büyütme” olarak da adlandırılan toplulaştırma çalışmalarına hız verilecek. Hedef her yıl 1 milyon hektar

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı 2013-2017 Stratejik Planı’nda tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesi ve arazi toplulaştırılmasına hız verilmesi öngörülüyor. Arazilerin miras yoluyla bölünmesini engellemek için 3 seçenek üzerinde durulurken, ağırlıklı görüş “arazilerin bir mirasçıya ya da ortak şirkete” devredilmesi yönünde. Planda, meraların özel sektöre açılması da yer alıyor.

Bakanlığın planına göre, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek amacıyla yasal ve yapısal değişiklikler yapılarak “pazar odaklı ve rekabet eksenli tarımsal üretimin” önü açılacak.

Tarla tarımı yapılan alanlarda “parsel büyütme” olarak da adlandırılan toplulaştırma çalışmalarına hız verilecek. Her yıl 1 milyon hektar alanın toplulaştırılması tamamlanacak. Tarım sektöründe rekabetin önü açılacak. Plan kapsamında meraların özel sektör yatırımlarına açılması da öngörülüyor. Bu, meraların özelleştirileceği anlamına geliyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Medeni Yasa’da köklü değişiklikler yapılarak mülkiyet hakkının yeniden düzenlenmesi, bundan sonra tarım arazilerinin parçalanmasının önlenmesi gerektiğini söyledi. Yetkin, araziyle uğraşan kişiye kolaylık sağlanması gerektiğini, çok hisseli arazilerde hisselerin bir kişide toplanması konusunda devlet tarafından oluşturulacak fondan bedellerin karşılanması yoluna gidilebileceğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, toprakların miras yoluyla parçalanarak küçülmesine oda olarak kendilerinin de karşı olduklarını söyledi. Ancak şirket kurulmasına karşı olduklarını dile getiren Tuncer, bunun yerine kooperatifler kurulmasını önerdi. Tuncer, devlet desteği ve krediler ile sistemin oturtulabileceğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde