Milyonluk harcama boşa gitmişti: Nasdaq operasyonunun perde arkasında ne var?

Milyonluk harcama boşa gitmişti: Nasdaq operasyonunun perde arkasında ne var?

Ata Grubu şirketi TAB Gıda, Nasdaq Borsası’na halka arz operasyonun ertelenmesinin perde arkasında neler olmuş?

Milyonluk harcama boşa gitmişti: Nasdaq operasyonunun perde arkasında ne var?
16px
24px
02.03.2018 12:45
ABONE OLgoogle

Hatırlanacağı üzere geçen Aralık ayında Ata Grubu şirketi TAB Gıda, Nasdaq Borsası’na halka arz için QSRG kodu başvurusu yapmış ve fiyat olarak hisse başına  9-11 dolar belirlenmişti. Ancak kısa süre içinde bu başvuru iptal edildi ve halka arz ertelendi.

Firmanın Nasdaq Borsası’nda Burger King hisselerini halka açma operasyonu beklemeye alındı. Ata Grubu bu ertelemenin piyasalardaki volatiliteden kaynaklandığı açıkladı. O günlerde bu durumun arkasındaki gerçek nedeni anlamakta zorlanmıştık, çünkü küresel piyasalarda fazla volatilite yoktu.

Ve daha önemlisi TAB Gıda inanılmaz bir hızla büyüyor, gelirleri artıyor ve değerli bir şirket haline geliyordu. Yeri gelmişken hatırlatalım, Türkiye’de TAB Gıda altında faaliyet gösteren Burger King’in 600, Sbarro’nun 80, Popeyes’in 190, Arby’s’in 60, Usta Dönerci’nin 120 mağazası var. Burger King’in bu arada Çin’de 700 mağazaya ulaştı.    Bir robot yüzünden milyonlarca lira harcama boşa gitti

Hikayenin bir de hiç konuşulmayan kısmı var. Duyduğumuza göre, halka arz operasyonun ertelenmesinde Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerginliğin etkisi büyük olmuş. Bize gelen bilgileri göre, öncesinde Ata Grubu patronlarından Korhan Kurdoğlu ile Doğuş Holding patronu Ferit Şahenk dev bir satın alma operasyonunu masaya yatırmışlar.

Birlikte Burger King’in sahibi (2006 yılında satın aldı) Kanada merkezli Restaurant Brands International (RBI) isimli şirket ile görüşmeye gitmiş ve markayı satın almak için teklif vermişler.

Öğrendiğimize göre, ortaklar küresel dev Burger King için küçümsenmeyecek bir rakam teklif etmiş. Halen Toronto Borsası’nda QSR konu ile alınabilecek Burger King hisse fiyatının üzerinde olan bu rakam için normal şartlarda Kanadalı şirketin ‘evet’ demesi gerekiyormuş.

Temelleri 1953 yılında atılan şirketin yöneticileri ‘hayır’ demek yerine uçuk sayılabilecek bir rakam istemiş. Uzmanlara göre, bu rakam Burger King’i satmamak için söylenmiş bir karşı teklif olarak masaya getirilmiş. Uzak Doğu’da Çin pazarında inanılmaz bir hızla büyüyen TAB Gıda’nın Nasdaq serüveni önümüzdeki günlerde yinelenebilir mi bilemiyoruz ancak Kurdoğlu Ailesi’nin Burger King’in büyük patronu olma sevdasının devam ettiğini biliyoruz… 

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde