Milyonlarca liralık usulsüz harcama

Milyonlarca liralık usulsüz harcama

Bakanlık ve kamu kurumlarında yapılan kanun dışı harcamalar Sayıştay raporlarına yansıdı

Milyonlarca liralık usulsüz harcama
16px
24px
03.10.2015 15:31
ABONE OLgoogle
Sayıştay denetçileri, bakanlık ve kamu kurumlarında yapılan incelemelerde bütçenin dışında farklı kurumlara ait kaynakların kanunlara aykırı kullanıldığını tespit etti.

2014 yılına ait raporlarda eksik muhasebe kayıtlarıyla usulsüz personel harcamalarına yer veren denetçiler, hatalı ödemelere dikkat çekti:

SAĞLIK BAKANLIĞI: Merkez Döner Sermaye Saymanlığı hesabında emanet olarak duran ve döner sermaye işletmelerine transfer edilmesi gereken kaynağın 830 milyon lirası bakanlık merkez teşkilatı tarafından usulsüz olarak harcandı ve gider olarak raporlanmadı.

TARIM BAKANLIĞI: Destekleme fonundan çiftçilere 556 milyon lira hatalı ödeme yapıldı. Ayrıca, yasa gereği yerli olarak ihalesi yapılan araçların ihaleden sonra yabancı menşeli araçlara çevrildiği tespit edildi.

EKONOMİ BAKANLIĞI: Personelin yabancı dil kurs masrafları gibi bütçeden ödenek tahsis edilen giderlerin 17 milyon 504 bin lirası kanuna aykırı biçimde İhracatçı Birlikleri ile oluşturulan müşterek hesaptan karşılandı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: Türkiye Petrol Rafinerileri’den alınan ve bedeli bakanlık tarafından ödenene 14 miyon 440 kilo kalorifer yakıtı ve 1 milyon 309 bin kilogram kurşunsuz benzin birliklere teslim edilmedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: Merkez teşkilatında çalışan ve yurtdışı görevlendirilmesi bulunmayan 500′ü aşkın çalışkan, ortalama 27 gün süreyle çeşitli dönemlerde yurtdışına gönderildi. Bu personeller için bütçeden yaklaşık 10 milyon lira ek harcama yapıldı.

SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI: Sadece savunma harcamalarının yapılabileceği fondan, mevzuata aykırı olarak yolluk, tören ve personel giderleri adı altında 139 milyon liralık kullanıldı.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: 279 bin 500 personel toplam 1 milyon 231 bin 959 adet maaş taltifi ile ödüllendirildi. Operasyonlara katılmayan ve farklı görevlerden yer alan polislere operasyon tazminatı ödendi.

ÖSYM: Sınav Koordinatörlüklerince öğrencilerden elde edilen gelirler bütçelendirilmedi ve denetimden kaçırıldı.
İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde