Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem masaya geliyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem masaya geliyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdemle ilgili konuşan Çalışma Bakanı, konuyu masaya yatırıp çözüm yolu bulacaklarını söyledi

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem masaya geliyor
16px
24px
01.10.2013 09:06
ABONE OLgoogle

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün bir kez daha gündeme getirdiği kıdem tazminatı tartışmaları sürüyor. İşçi ve işverenler arasında süren, Hazine ve Hükümet’i de yakından ilgilendiren kıdemle ilgili tarafların farklı talepleri bulunurken, bazı işçilerin kıdem tazminatı alamamasını değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu konuyla ilgili çalışan kesimler var. Önerilerini getirecekler. ‘Hak nedir?’, ‘Hak kaybı nedir, var mıdır, yok mudur?’, hepsini masaya yatırıp ona göre çözüm yolu bulacağız” dedi. 

HAK KAYBI OLMAYACAK

Kıdem tazminatını, işçilerin çoğunun alamadığını vurgulayan Çelik, çalışandan yana olmayan bir sistemi savunmanın doğru olmadığını dile getirdi. Tazminat hakkını elde eden işçiler için herhangi bir kaybın söz konusu olmayacağına dikkat çeken Çelik, sistemin yürümeyen yönlerini çözmeye çalıştıklarını anlattı.

İşçilerin, “Ne olur, tazminatlarımızı alma konusunda bize aracı olur musunuz?” diyerek kendilerinden yardım istediğini kaydeden Çelik, “Demek ki hak etmiş tazminatı ama alamıyor. Çalıştığı halde hiç tazminat alamayanlar var. Bir de süre sebebiyle tazminat alamayanlar var. Çalıştığı halde süre yetmediği için hiç tazminat alamayan milyonlarca işçi var. Bunun savunulacak tarafı yok” diye konuştu. Görevinin, çalışanların sorunlarını çözmek olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

“Sağduyu hâkim olmalı ve bu kronik sorunlarımızı bu diyalog ortamı sağlıklıyken çözmeliyiz. Konuşarak çözülmeyecek bir mesele yok. Bu konuyla ilgili çalışan kesimler var. Önerilerini getirecekler. ‘Hak nedir?’, ‘Hak kaybı nedir, var mıdır, yok mudur?’, hepsini masaya yatırıp ona göre çözüm yolu bulacağız. Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Hükümetimiz endüstriyel ilişkilerde her iki tarafın hak ve menfaatlerini koruma noktasında çok hassas davranmıştır. Hassas davrandık, bu kadar büyük icraatı gerçekleştirdik, hassas davrandık, işçilerimiz enflasyona hiçbir zaman ezdirilmedi.”

PROMOSYON EKİME KALDI

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin banka promosyonu almaları konusunda banka genel müdürleriyle yapılan ilk toplantıdan uzlaşma çıkmadığını, ekim ayı içerisinde konuyu yeniden ele alacaklarını söyledi. Promosyon konusunu Memur-Sen’in gündeme getirdiğini belirten Çelik, şunları kaydetti: “Biz dedik ki; ‘Masada konuşulduğu zaman taraflar yok burada, emekliye verdiğimiz 122 milyar liralık maaştan bunların kârı nedir ki biz talepte bulunacağız’ dedik.”
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde