Milyarlık rant: 10 numara yakıt bitti, bitkisel yağ patladı

Milyarlık rant: 10 numara yakıt bitti, bitkisel yağ patladı

Otobüsler, kamyonlar litresi 4.4 TL olan dizel yakıt yerine litresi 2.8 TL olan bitkisel rafineri yağları kullanmaya başladı. Milyarlık rant en çok ev hanımlarını yakacak...

Milyarlık rant: 10 numara yakıt bitti, bitkisel yağ patladı
16px
24px
23.07.2014 14:51
ABONE OLgoogle
Akaryakıt kaçakçılığı ülkemızde 10 numara yağ adı altında satılan motor yağına devletin uyguladığı vergi politikasıyla bitti. Ancak yeni bir akaryakıt kaçakçılığı türedi.

Yurtdışından getirilen bitkisel yağlar gıda sektöründe kullanılmak amaçlı ithal edilip kaçak olatak akaryakıt sektörüne satılıyor. İthalatçılar yüzde 31.2 gümrük vergisi ve yüzde 8 KDV ödeyerek istedıkleri miktarda yag getirebiliyor.

Bu yağlar ayçiçek yağı ve tohumu, soya yağı ve tohumu, Palm yağı, keten tohumu yağı, ketencık yağı ve tohumu şeklinde sıralanıyor. Gümrüğe sadece gıda sektöründe kulanılmak amacıyla diyerek getirilen yağlar akaryakıt kaçakçılarına satılıyor. 

MİLYARLIK PAZAR DOĞDU

Devlet, kaçak akaryakıt sektöründe kullanılan bitkisel yağlardan dolayı milyarlarca dolar vergi kaybına uğruyor.

Ülkemizde insanlar yemeğe yağ bulamazken gözünü para hırsı bürünmüş ınsanlar gıda sektöründe kullanacağız deyıp yemeklık yağları ithal ederek akaryakıt kaçakçılığı yapanlara satıyor.

OTOBÜS VE KAMYONLARDA DİREK OLARAK YAĞ KULLANILIYOR

İthal edilen bitkisel yağlar biodizel yapılmadan otobüsler, kamyonlarda ve tırlarda direk akaryakıt olarak kullanılıyor. Otobüsler, kamyonlar, tırlar litresi 4.4 TL olan dizel yakıt almak yerine litresi 2.8 TL olan bitkisel rafineri yağları hiçbir katkı maddesi kullanmadan depolarını dolduruyorlar. Böylelikle akaryakıtı ucuza getirirken devlet vergi kaybına uğruyor.

ÇEVRE BAKANLIĞI ATIK YAĞ TOPLAYAN FİRMALARI DENETLEMELİ

Ülkemzde önemli bir konu da yemeklik yağların toplanması konusu. Bu yağlar Çevre Bakanlığı'ndan alınan atık yağ toplama izinn belgesiyle toplanabiliyor. Ancak yağları toplayan firmalar TS 64 bitkısel baz yağ adı altında ürün üretıp kaçak akaryakıt fırmalarına resmi olarak satıyor. Bu yağları alan kişiler araçlarında kaçak akaryakıt olarak kullanıyor. Çevre Bakanlığı, bitkisel atık yağı geri kazanım işleme, toplama ve geri kazanım belgesini sadece EPDK'dan izin almış Euro standartlarında üretim yapabılen biodizel testislerine vermeli. EPDK'dan biodizel üretim lisansı almış şirketlerde ülkemızde bulunan resmi dağıtım şirketlerine atık bıtkısel yağlardan üretmiş oldukları EN 14214 sıtandartındakı bıodızelı vererek bertarafını sağlamış olurlar.

Sektör temsilcileri bitkisel yağ pazarında yapılan kaçakçılığın 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu, Maliye'nin bir an önce konuya eğilmesini istedi. Aksi takdirde ithal edilen yağların talep fazlalığı nedeniyle zamlanacağını bu da en çok evinde yemeklik yağ kullanan vatandaşlara zam olarak yansıyacağı uyarısında bulundular...

Cihan Orhan/Patronlardunyasi.com
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde