Milyarlık inşaat 3 Kuruşluk ölüm

Milyarlık inşaat 3 Kuruşluk ölüm

Torunlar GYO’nun Ali Sami Yen arazisindeki inşaatında 19 yaşındaki işçi, halat kopması sonucu öldü. İnşaat yetkilileri ve denetleyicilerin ihmali soruşturuluyor

Milyarlık inşaat 3 Kuruşluk ölüm
16px
24px
11.04.2014 09:35
ABONE OLgoogle
Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadı arazisinde Torunlar GYO’nun şantiyesinde bir işçinin hayatını kaybetmesi şantiyelerdeki güvenlik zaafiyetini bir kez daha gündeme getirdi.  Henüz 19 yaşında olan Erdoğan Polat, önceki gün şantiye emniyet halatının kopması sonucu yaşamını yitirdi.
 
1 milyar lira yatırım değerine sahip Torunlar GYO’nun 42 katlı residence projesinde 27. kata ulaşılmıştı. Erdoğan Polat, halatın kopması sonucu 17. kattan düşerek hayatını kaybetti. Polat, dershane parası biriktirmek için Van’dan gelerek inşaatta çalışmaya başlamıştı.
 
Torunlar GYO’dan Emre Torun, bir açıklama yaparak olay hakkında bilgi verdi. Torun, “Bu projemizde RCS (Railway Current System) adı verilen ve Türkiye’de yalnızca bir kaç şantiyede bulunan “işci güvenliği koruma panelleri” kullanılmakta ve maksimum seviyede güvenlik tedbirleri uygulamaktadır. Yapılan ilk incelemelere göre olay dış cephe kaplamaları için kullanılan sepetin montajı sırasında meydana gelmiştir. Hayatını kaybeden işçi de bizzat bu sepetin montajında görevli firmanın çalışanıdır. Olayla ilgili iddia edildiği gibi ihmalin olup olmadığı hem savcılık hem de iş güvenliği ekipleri tarafından detaylı olarak yapılan araştırılmalar sonucu ortaya çıkacaktır” dedi. Ölümle ilgili Savcılık soruşturması sürüyor.
 
DENETLEYEN DE SORUMLUDUR

İş Sosyal Güvenlik Hukuku alanında çalışmalar yürüten avukat Sevcan Kumyol Yücel, olayın hukuki boyutunu ele aldı. Tüm çalışanları kapsayan işçilere güvenli bir çalışma ortamı sağlanmasını hedefleyen 6331 sayılı yasanın eksiklikleri olduğunu söyleyen Yücel, işveren kadar devletçe yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanlarının da kazalara ilişkin sorumlulukları olduğunu hatırlattı.

Yücel, “Halat kopması gibi bir kusur arz eden durumun varlığı olayın ağır ihmal neticesinde gerçekleştiğini göstermektedir. Çalışma alanında zorunlu risk değerlendirilmesi yapılmamış görünüyor. Ya da yapılmış ise de halat görmezden gelinmiştir. Hem işveren hem denetleyen yetkililer sorumludur” dedi.
 
BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR


» Şantiye’de yöneticiler de dahil olmak üzere tüm çalışanlar gerekli eğitimi aldı mı? Söz konusu eğitime çalışanlar ve yöneticilerin birlikte katılması zorunlu) 
» Böylece çalışanların sağlık 
ve güvenliğine yönelik risk oluşturmaksızın işlerin yürütülmesi sağlandı mı?
» Torunlar GYO’da çalışan genç işçinin ağır ve tehlikeli işlerde çalışabileceğine dair sağlık 
raporu var mıydı?
» Şantiyelerde kullanılan emniyet halatının sertifikası ve sınıfı (A,B,C) neydi? 
» Emniyet halatlarının bakım ve kontrolleri ne kadar sıklıkta yapıldı? Torunlar GYO en son ne zaman bakım yaptırdı?
» Bir şantiye işçisinin yüksek katlarda çalışırken üzerinde baret, özel tabanlı ayakkabı, özel yelek bulunması gerekiyor. Erdoğan Polat’ın üzerinde bu koruma malzemeleri var mıydı? 
 
Serra Öğreten/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde