Milyarlar kazandılar, tek kuruş rant vergisi ödemeyecekler

Milyarlar kazandılar, tek kuruş rant vergisi ödemeyecekler

Bir kalemde milyarlarca lira kazandılar, tek kuruş rant vergisi ödemeyecekler.

Milyarlar kazandılar, tek kuruş rant vergisi ödemeyecekler
16px
24px
16.01.2015 06:37
ABONE OLgoogle
İmar planı değişikliği sonrası ortaya çıkan ranttan kamu, değer artış payı alacak. Ancak düzenleme 14 Ocak’tan itibaren geçerli olacağı için, son yıllarda imar oyunlarıyla milyarlarca lira rant sağlayan yandaş müteahhitleri etkilemeyecek.

AKP hükümeti ve belediyeler, gayrimenkul piyasasında geçtiğimiz birkaç yılda yandaş şirketlere milyarlarca liralık rant yarattı. Parsele özel imar plan tadilatlarıyla ortaya çıkan kupon arazilerde lüks konutlar ve ticari alanların yapılmasının önünü açan değişiklikler bir kalem hareketiyle zenginleşmenin önünü açtı.

TÜRKİYE GÜNDEMİNE GİRDİ

Onlarca projede imar değişiklikleri yapıldıktan sonra dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan çıkıp, “Plan notlarıyla oynayarak biz bunu 6’ya 7’ye çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez, bu millet sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin“ dedi.
Ardından, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Bir gecede bir kalem oynatarak arsanın, projenin değeri birdenbire farklılaşabiliyor. Bu kazanç yeterince vergilendirilemiyorsa bu büyük bir problem” diye konuştu.

Bu açıklamanın ardından Türkiye’nin gündemine “rant vergisi” girdi. Birkaç aylık tartışmanın ardından önceki gün Başbakan Davutoğlu, “İmar mevzuatı ile ilgili yasa tasarısına son şeklini vererek en kısa zamanda TBMM’ye sevk edeceğiz. Yeni getirdiğimiz değer artış payı uygulaması, bugünden (14 Ocak) itibaren geçerli olacak. Oran konusunda çalışmalar devam ediyor” açıklamasında bulundu.

YANDAŞ İÇİN KULLANDILAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2013 yılından bu yana kamu mülklerinden özel mülklere kadar bütün mülklerde şartsız plan ve proje yapmaya, ruhsat vermeye yetkisi var. O tarihten bu yana başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde yapılan imar operasyonlarının bizzat bakanlığın imzası olduğu görülüyor. Önceki dönemde ise AKP’li yerel yönetimlerin rant oyunlarındaki rolü büyük.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, son 10 yılda hangi bölgede sonradan imar artışı olduğunun ve kimlerin kasasına fazla para girdiğinin hesaplanmasını öneriyor.

İşte fonksiyonu değiştirilerek yapılaşmaya açılan, emsalleri artırılan, yükseklik sınırı ortadan kaldırılan ve böylelikle yandaş müteahhit şirketlerin zenginleşmesini sağlayan projelerden bazıları:


528 bin metrekare emsal fazlası inşaat

İstanbul Seyrantepe’deki 46 bin metrekarelik arazi Emlak Konut GYO’nun eline geçtikten sonra İstanbul Belediye Meclisi kararıyla, inşaat alanı 92 bin metrekareden 138 bin metrekareye çıktı. Ayrıca, plan notuna “İskan edilen bodrum katlar emsale dahil değildir” eklendi. Arazi 265 milyon liraya Eroğlu Holding’e satıldı. Değişiklikle Eroğlu, 138 bin metrekare inşaat yerine 666 bin 555 metrekare inşaat alanına sahip Skyland İstanbul projesini yaparak milyarlarca liralık rant sağlayacak.


Üniversite arazisine 1431 konut
2012’ye kadar Bahçeşehir Üniversitesi’ne ait iken TOKİ’ye geçen ardından Emlak Konut GYO’ya devredilen Avcılar’daki üniversite arazisinin imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iki defa değiştirildi. “Ticaret+konut” alanına dönüştürülen arazinin emsali 1.7’e çıkarılırken, 4 kat olan yükseklik sınırlaması kaldırıldı. Emlak Konut GYO hasılat paylaşımı ile Be-Ma İnşaat’a araziyi ihale etti. 95 bin metrekare büyüklüğündeki araziye 300 bin metrekare inşaat alanına sahip Göl Panorama Evleri yapılıyor. Bin 431 konut ve 40 ticari ünitenin yer aldığı projede konutlar 10 katlı, 23 katlı ve 35 katlı bloklarda yükseliyor.


İhlas Yapı’ya 1 milyar liralık kıyak yapıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ispartakule bölgesinde yer alan ve imar planlarında ticari alan olarak görünen toplam 120 bin metrekarelik arazi İhlas Yapı tarafından satın alındıktan sonra plan notlarına “apart daire yapılabilir” ifadesini ekledi. Şirket günlük olarak kiralanabilen ticari üniteler yapmak yerine araziye toplam bin 661 konut ve 160 mağazadan oluşan Bizim Evler 6 adlı projesini inşaa etti. İhlas Holding satışlardan 1 milyar lira gelir edecek.


150 bin metrekare 700 bine yükseldi
Metropol İstanbul projesi, Emlak Konut GYO’a ait arazi üzerinde Varyap-Gap İnşaat tarafından inşa ediliyor. Emlak Konut GYO’ya geçtikten sonra arazi, 99 bin 108 metrekarelik İstanbul Finans Merkezi projesine dahil edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı değişiklikle emsal hakkı 2,32’ye çıkarıldı. Ardından plan notlarıyla emsal fazlası 470 bin metrekare inşaat yapılmasının önü açılarak 700 bin metrekarelik bir yapı kütlesinin ortaya çıkması sağlandı.


Torun Center’da 217 milyon dolar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten sınıf arkadaşı Aziz Torun’un şirketi Torunlar GYO, Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen Stadyumu’nun 33 bin metrekarelik arazisi üzerinde Torun Center adlı projeyi inşa ediyor. İmar plan tadilatı notlarına “bodrum katlar emsale dahil değildir” ifadesi eklendi. Şirket yerin altında 132 bin metrekare büyüklüğünde 114 ofis ve 14 mağaza inşa etti. Bu alanların satışından 217 milyon dolar gelir elde edilecek.


İhaleden sonra imarı değiştirildi
Torunlar GYO, Uzan ailesinin Şişli Esentepe’deki arsasını 2005’te 45 milyon liraya TMSF’den aldı. İhaleden sonra arazinin imar planları değiştirildi ve emsali 2.00’den 2.75’e çıkarıldı. Yapılan değişikliklerle 26 bin metrekare olan emsale dahil inşaat alanı 36 bin metrekare oldu. Ardından arazide Torun Tower projesi hayata geçirildi. Torunlar GYO emsal fazlası 69 bin metrekare daha inşaat yaparak toplamda 106 bin metrekare büyüklüğünde bir yapı kütlesi ortaya çıkardı. Binayı 10 yıllığına Denizbank’a kiralayan Torunlar GYO, ilk üç yıl 65 milyon lira kira geliri elde edecek.
İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde