Milyarlar harcanan Fatih Projesi çöktü

Milyarlar harcanan Fatih Projesi çöktü

AKP’nin eğitimde “Cumhuriyet tarihinde en büyük adım” dediği proje sınıfta kaldı...

Milyarlar harcanan Fatih Projesi çöktü
16px
24px
26.09.2015 10:09
ABONE OLgoogle
Okullarda teknolojiyi iyileştirmek için başlatılan ancak harcanan onca paraya rağmen halen tamamlanamayan Fatih Projesi’yle ilgili MEB bünyesinde 9 ayrı soruşturma yürütüldüğü öğrenildi. Yıllardır yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler nedeniyle tamamlanamayan proje tıkandı…

Fatih Projesi, 2010 yılında başlatılmış ve 8 milyar 500 milyon lira bütçe ayrılmıştı. Dört yıl içinde tamamlanması öngörülen proje ömrü bir yıl daha uzatıldı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “vizyon” konuşmasında son tarih 2017’ye kadar uzatıldı. Projenin hızlı yürümesi için 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile alımlar Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılmıştı. İhaleler MEB ve Ulaştırma Bakanlığı ağırlıklı yürütüldü.

16 MİLYON TABLET BİR TÜRLÜ DAĞITILMADI

Bakanlık kaynakları projenin durma noktasına geldiğini belirtiliyor. Geçtiğimiz haziran ayına kadar okullara akıllı tahta dağıtımına devam edildiği tablet dağıtımının ise tamamlanamadığı kaydedildi. Yaklaşık 16 milyon adet tablet dağıtılması gerekiyordu ancak bu beş yılda yapılamadı. Projede yaşanan aksaklıkların başında tabletlerle akıllı tahtaların uyum sağlamaması oldu.

Bu nedenle akıllı tahtalara sıfırdan yeni yazılım yüklenmek zorunda kalındı. Pilot uygulamaya alınan bazı okullar için yıkım kararı olduğu ve bazı okulların alt yapılarının sisteme uygun olmadığı belirtildi. Ankara’da Abidinpaşa Anadolu Lisesi’ne akıllı tahtalar takıldıktan 4-5 ay sonra okul depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı alındı. Bu durum projedeki koordinasyonsuzluk olarak değerlendirildi.

BAKAN AVCI, YENİ EKİBİ DE BEĞENMEDİ

MEB kaynakları, proje ile ilgili dokuz ayrı soruşturma yürütüldüğünü belirtti. Ancak müfettişlerin kamu kaynaklarının nasıl harcandığını değil personel üzerinde baskı kurarak “projedeki aksaklıkların basına nasıl sızdığını” araştırdığı kaydedildi.Öte yandan MEB yetkilileri, projedeki bazı aksaklıklardan Bakan Nabi Avcı’nın haberdar edilmediğini düşünüyor.

Bakan Avcı projedeki bazı isimleri görevden almıştı ve yeni bir ekiple çalışmaya başlamıştı. Bakan Avcı’nın yeni ekipten de memnun olmadığı ve proje ile ilgili bir toplantıda üst düzey bürokratları uyarıp eleştirdiği de öğrenildi.

Başak Kaya/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde