Milyar dolarlık şirketin CEO'sunu hiç böyle görmediniz!

Milyar dolarlık şirketin CEO'sunu hiç böyle görmediniz!

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Socar Türkiye’nin üretimde ilk üç sanayi kuruluşu arasında olmamasına nasıl tepki gösterdi? Aliyev, Yavuz'a nasıl tepki göstermiş..

Milyar dolarlık şirketin CEO'sunu hiç böyle görmediniz!
16px
24px
24.06.2014 12:35
ABONE OLgoogle
Fikri Türkel yazdı

Socar’ın 2023 hedefi bir numara olmak


Bayburt’lu olan Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ile 5 bin yıllık şehirde enerji üzerine hoş bir sohbet yaptık.  Yeni konjonktürden, geleceğin enerji politikalarına ve Socar’ın Türkiye hedeflerini konuştuk. Socar’ın liderlik hesaplarına dair anısı ilginçtir.

Yavuz, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’e hedeflerle ilgili her yıl bir sunum yapıyor. En son sunumda, Socar Türkiye’nin üretimde ilk üç sanayi kuruluşu arasına gireceğini belirtince, “Niye bir numara olmuyorsunuz” tepkisi alıyor. 

Yavuz da “Yeter ki siz isteyin” diye cevap veriyor. 

Socar, Petkim, Star Rafinerisi, TANAP yanı sıra yeni yatırımlarla grubun yeni hedefi var. Bunun nasıl olacağına dair yol haritasını paylaşmadan önce başka bir anıyı paylaşmak istiyorum.

Nereden nereye geldiğimizin bir resmi olsun…

Kenan Yavuz, 2006 yılında Ali Naili Erdem’i Petkim’de ağırlıyor. Çünkü Petkim’in kuruluşunda ilk adımı atan, dönemin Sanayi Bakanı Ali Naili Erdem. O da kuruluş hikayesini ağlayarak anlatıyor. 

Hiç de kolay olmayan bir süreçti.

Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel,  Ali Naili Erdem’i dünyada ne olup bitiyor, diye Almanya’ya gitmesini istiyor. 

Petrokimya sektörü 50’li yıllarda gelişmeye başladı. Almanya, bu konuda dev yatırımlar yapmış. 

Bakanlar kurulunda izlenimleri sorulunca, Ali Naili Erdem de; “Petrokimya tesisi kurmamız lazım” diye gördüklerini anlatıyor.

Demirel tamam diyor ama pekçok sorun var: Para yok, kredi yok, hammadde yok, insan kaynağı yok. Bakan Erdem, Ruslar’dan kredi alalım, diyor. 

O tarihte memura maaş verecek para yokken, Petkim’e başlanıyor. Yıl 1965 ve tesisin açılışı 1972…

Dünya ile birlikte girilen petrokimya sektörüne ne yazık ki 1988 Kırıkkale Rafinerisi’nden sonra herhangi bir yatırım yapılmıyor. 

Socar Türkiye Başkanı Yavuz, bir petrokimya tesisi için altı halkanın zorunlu olduğunu söylüyor: Hammadde, rafineri, enerji, petkokimya, lojistik, dağıtım… Buna göre Aliağa Yarımadası’nın seçilmesiyle yüzde 30 daha tasarruflu bir yatırım yaptıklarını belirtiyor.
50’ye yakın projeleri olduğunu açıklayan Yavuz, birinciliğin de mümkün olabileceğini vurguluyor.

Önümüzdeki 5 yılda Türkiye’ye 10 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirten Yavuz, üretimde satışlarla ilk üçe girebileceklerini, ancak Aliyev’in yeni hedefiyle daha fazla yatırımın da söz konusu olabileceğini belirtiyor.

Şimdiye kadar harcanan para ise şöyle: 3 milyar dolar Petkim’e, 500 milyonu aşkın miktarda çevre ve yenileme yatırımlarına, 200 milyon doları limana yatırım yapılmış durumda. 

Ya dünyadaki konjonktür ne durumda?

Kenan Yavuz’un durumu özetliyor: “Gerek Ukrayna krizi gerekse Ortadoğu’daki olaylar Türkiye’nin stratejik önemini daha da artırıyor”.

Türkiye, enerji koridorunda alternatifsiz olduğunu vurgulayan Yavuz, doğalgazın boru hatlarıyla taşınması gerektiğini, sıvılaştırılmasının maliyeti artırdığını söylüyor. 

Suriye ve Irak’taki bütün alternatifli senaryolara göre, Türkiye’yi öne çıkarıyor.

Güney Akım’ın durdurulmuş olması da Türkiye’yi alternatifsiz bırakıyor ve TANAP’ın önemini artırıyor. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Şahdeniz’de Total hisselerini alarak yüzde 19 imtiyaz sahibi oldu. Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük hisse alımı olan bu adımla birlikte, yeni durum oluştu. TANAP da Botaş’ta yüzde 20 hisse alarak, dağıtımda yer aldı.

Amerika’nın kaya gazı kaynaklarını harekete geçirmesiyle güneş enerjisine yatırım azaldığını belirten Yavuz, fosil yakıtlara ilgiyi artırdığını belirtiyor. 

Diğer taraftan her 10 yılda Asya ve Uzakdoğu’da 300 milyon insanın Avrupalı gibi bir yaşam sürme ihtimali, Türkiye’yi daha da güçlendirecek. 

Bütün bu gerekçelerle Socar Türkiye, üretimden dağıtıma kadar pek çok alanda var olmak istiyor. Kenan Yavuz, bu amaçla dağıtım şirketleriyle işbirliği yapabileceklerini de vurguluyor. 

Halen akaryakıt ve gaz dağıtımlarında çok oyuncu olduğunu düşünen Yavuz, pazarda konsolidasyon beklediğini de açıkladı. 

Türkiye’ye 4 tane daha rafineri ihtiyacı olduğunu da vurgulayan Yavuz, “Damardan yatırımlar, babayiğit yatırımlar gelsin, biz know-how vermeye hazırız” diyor. 

Dünyada her an yeni fırsatlar doğuyor. Kenan Yavuz da “yeni fırsatlar oluşursa” yeni ortaklıklar ve yeni  yatırımlar olacağını söylüyor.

Enerji önemini artıracak ve gündemde konuşulmaya devam edecek.

Bayburtlu olan Kenan Yavuz'un dağ başında arkadaşlarıyla çektiği halay dikkat çekti..
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde