Milli Piyango’da dolar talihsizliği

Milli Piyango’da dolar talihsizliği

Kamunun kazançlı kuruluşlarından Milli Piyango’nun satışı, dolar kuru nedeniyle zora girdi. İhalede en iyi teklifi veren grubun ödemeyi yapamamasına neden olan yüksek kur, en iyi ikinciyi de sıkıştırdı.

Milli Piyango’da dolar talihsizliği
16px
24px
14.11.2015 14:31
ABONE OLgoogle
İhale tarihinden bu yana dolardaki yükseliş nedeniyle oluşan 3.5 milyar liralık zararı telafi etmeye çalışan şirket finansman arayışını devam ettirirken, Maliye’nin sabit kur kolaylığı sağlamama yönündeki duruşu devam ediyor. Yolun sonu ise yeni bir ihale.

Milli Piyango ihalesinin yapıldığı 15 Temmuz 2014’te 2.12 TL olan dolar kurunun, son ödeme günü olan 15 Nisan 2015’te 2.70 TL’ye yükselmesi üzerine, ihalede en iyi teklifi veren Net Holding, ödemeyi gerçekleştirmemişti. 

Parayı ödeyemedi

Bunun üzerine, ihalede en iyi teklifi veren 2. ortaklık olan Ahlatçı-ERG grubuna, Milli Piyango’nun alımı için şans doğmuştu. Bunun üzerine finansman bulmak için harekete geçen Ahlatçı Kuyumculuk’un sahibi Ahmet Ahlatçı, “Kur farkı bir problem. Ortağımızla görüşüp bir değerlendirme yapacağız” demişti. 

Ahlatçı-ERG grubu, aradan geçen zamanda gerekli parayı bulamadı. ERG-Ahlatçı grubunun, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) istediği ikinci ek süre 10 Aralık’ta dolacak. ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar lisans sözleşmesini imzalamak için bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak. 

Net Holding’in devreden çıkması üzerine devreye giren konsorsiyum, doların o tarihten sonra daha fazla değer kazanması üzerine zora düştü. O dönem ödenemeyen 2 milyar 750 milyon dolarlık fatura 4.3 milyar liraya karşılık gelirken, bu rakam 7.8 milyar liraya kadar çıktı. 

Kur farkı nedeniyle yükü 3.5 milyar lira artan Ahlatçı-ERG grubuna sabit kur avantajı sağlanıp sağlanmayacağı konusunda ise umutlar tükendi. Maliye Bakanlığı’nın bu konuda geri adım atmadığı belirtildi. Son anda bir sarpriz olmaması halinde ise Milli Piyango için tek seçenek yeniden ihale olacak. 

Özelleştirme, “Piyango”, “Hemen Kazan”, “On Numara”, “Şans Topu”, “Sayısal Loto” ve Süper Loto” ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunları lisansının topluca devrini içeriyor. İhaleyi kazanan şirket, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabilecek.
Mithat Yurdakul/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde