Microsoft'un korsanlıkla suçladığı Türk şirketi davayı kazandı

Microsoft'un korsanlıkla suçladığı Türk şirketi davayı kazandı

Türkiye'de Verisil firması ile bilişim devi Amerikalı Microsoft arasındaki ilginç davada gelişme

Microsoft'un korsanlıkla suçladığı Türk şirketi davayı kazandı
16px
24px
21.08.2011 13:34
ABONE OLgoogle

Türkiye'de ikinci el yazılım alım satımı yapan Verisil firması, yaptığı işin korsan olduğu iddiasında bulunan Microsoft'un savcılığa başvurmasının ardından, Microsoft'a ait yazılımların 2. El alımı-satımı ve kullanımının yasal olduğunun tespiti ile maddi ve manevi tazminat talepli karşı dava açtı.

Ancak mahkeme, Microsoft'a ait yazılımların 2. el alımı-satımı ve kullanımının yasal olduğu gerekçesiyle Verisil lehine karar verdi. Verisil bu kez bilişim devi hakkında maddi ve manevi tazminat talepli karşı dava açtı.

Almanya'da kurduğu şirketiyle yazılımda ikinci el piyasasını başlatan, aralarında ABD ve Japonya'nın da bulunduğu onlarca ülkede ürün sattıklarını anlatan Verisil CEO'su Bülent Kozaklı, "Birçok ülkede serbest olan ikinci el yazılım alış ve satışı, yazılım firmaları tarafından Türkiye'de yasak gibi gösterilmiş, ikinci el ürün kullananların da korsan ürün kullandıkları söylenerek, ikinci el ürün piyasasının Türkiye'de oluşması engellenmiştir. Biz Verisil olarak ikinci el yazılım piyasasını Türkiye'de de oluşturup yüzde 70'lere varan fiyat avantajı sağlayacağız. İkinci el Microsoft ürünlerinin satışı ile ilgili olarak Almanya'da açılan davalar lehimize sonuçlanmıştır." dedi.

Hurdaya çıkan bilgisayarlardan elde edilen ikinci el orijinal Microsoft OEM (orijinal ekipman üreticisi) ürünlerinin, 150-200 dolarlık birinci el kutu satışları düşünüldüğünde büyük bir pazar oluşturduğunu belirten Kozaklı, "Amacımız, bu pazara akan dövizin ülke ekonomisine tekrar kazandırılmasıdır." dedi.

Bilindiği gibi bilgisayarla birlikte bir yükleme CD'si ve lisans etiketi satılıyor. Bilgisayarın hurdaya çıkmasıyla gözden kaçan CD'ler ve lisans etiketleri, ikinci el olarak değerlendirilebiliyor. Bilgisayarın artık kullanılmıyor olması, yazılımın da bir daha kullanılmamasını gerektirmiyor. Tüketici, yeni bir bilgisayar alındı diye, yeni yazılım da almak zorunda değil.

Şerif Erdikici/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde