Microsoft, internet kafelere baskıyla 82 bin yazılım satmış

Microsoft, internet kafelere baskıyla 82 bin yazılım satmış

Gümrük Bakanlığı müfettişleri Microsoft'un, internet kafelere baskıyla 82 bin yazılım sattığını ortaya çıkardı.

Microsoft, internet kafelere baskıyla 82 bin yazılım satmış
16px
24px
04.02.2016 14:06
ABONE OLgoogle
Gümrük Bakanlığı müfettişleri Microsoft'un, internet kafelere baskıyla 82 bin yazılım sattığını ortaya çıkardı. Raporda, şirketin eski oda yönetimiyle işbirliği yaptığı iddia edildi

Yazılım devi Microsoft'un Türkiye'de binlerce internet kafeye baskı yaparak milyonlarca dolarlık gelir sağladığı ortaya çıktı. Esnafın şikâyetleri üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlık başmüfettişleri Nisan 2015'te raporunu tamamladı. Raporda, Microsoft'un 2009-2011 arasında İnternet Kafeciler Odası'nın eski yönetimiyle birlikte kafeler üzerinden nasıl kazanç sağladığı ayrıntılı olarak yer alıyor. Bu dönemde 82 bin adet bilgisayar için 8 milyon dolarlık satış yapıldığı, 100 dolarlık her bir program için oda yönetiminin kurduğu şirkete, 5 dolarlık kurulum ücreti ödendiği belirtildi. 

'KORSAN' DİYEREK KORKUTTULAR 

Müfettişler, Microsoft'un süresiz kullanım hakkı bulunan lisanslı yazılımları bile yenisiyle değiştirdiğini tespit etti. Odanın da Microsoft'la anlaşma yaparak, üye bilgilerini şirkete verdiği ve karşılığında da program başına 5 dolarlık bir kurulum ücretini Microsoft'un ödemeyi taahhüt ettiği belirtilen raporda, "İnternet kafelere özel denilerek pazarlanan bütün lisanslar geçersiz kabul edilerek korsan yazılım kullanıcısı muamelesi yapıldı" denildi. Raporda aynı durumun Ankara'da geçerli olduğu vurgulandı. 

POLİSLE ESNAFA BASKIN YAPTILAR

İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası'nın yeni Başkanı Metin Baltaoğlu, "Microsoft, üyelerimize polisle baskın yaparak onların korsan yazılım kullandığı imajı yarattı. Ardından da süresiz kullanım hakkı olan yazılımları iptal ettiğini ve yenilerinin alınması gerektiğini dayattı" dedi. Programların 100 dolara satıldığını söyleyen Baltaoğlu, "Bu rakam dünyaya göre de oldukça pahalı" dedi. 

LİSANSLI BİLE OLSA DEĞİŞTİRİLDİ

Raporda, ayrıca eski Başkan Ali Yakup Turanoğlu'nun şirket kurduğu belirtilerek, "Bu şirket, esnafa yazılım sattı ve fatura kesme dışındaki tüm işlemlerde Oda'nın ismi kullanıldı" denildi. Microsoft'un bu uygulaması, şirketlerin maillerine de yansıdı. 2010'daki mailde, "İ-cafe projesinden yararlanmak için orijinal lisans almış da olsanız hepsinin tekrar lisanslanması gerekiyor. Microsoft'tan bu şekilde bilgi geldi" denildi. 
İbrahim Acar/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde