Mevduatta yüzde 8’ler artık hayal

Mevduatta yüzde 8’ler artık hayal

Yılın ikinci çeyreğinde mevduat faizlerinde bir miktar yükseliş olsa da yüzde 8’e ulaşması beklenmiyor.

Mevduatta yüzde 8’ler artık hayal
16px
24px
29.03.2013 15:29
ABONE OLgoogle

Yılın ikinci çeyreğinde mevduat faizlerinde bir miktar yükseliş olsa da yüzde 8’e ulaşması beklenmiyor. Ancak klasik hesaplar yerine esnek, ara dönem ödemeli, birikimli, korumalı gibi alternatif hesapların daha yüksek getiri sağlama potansiyeli var...

ÇOK değil daha bir yıl önce mevduat faizleri çift haneli rakamlardı. Bazı bankalar hatırlı müşterilerinin mevduatlarına yüzde 12, 13 gibi faizler veriyordu. Bugün ise bu rakamlar neredeyse hayal oldu. Artık bir banka şubesine giderek aylık veya üç aylık mevduat hesabı açtırmak isteyenler yüzde 5-6 faizlere razı olmak durumunda. İnternet üzerinden yapılan ve şubeye göre daha avantajlı olan e-mevduatta bile faizler maksimum yüzde 7’lerde. Uzmanlara göre, faizlerde kısa vadede yükselme umudu yok. Önümüzdeki dönemde faiz oranlarındaki bugünkü düşük seviyelerin bir süre daha korunacağı düşünülüyor.

Yılın ikinci yarısından sonra ise global parasal genişlemenin biraz azalacağını tahmin eden uzmanlara göre, bu durum bono faizlerinin 1-1.5 puan yükselmesine neden olabilir. Uzmanlar bono faizlerinin yükselmesinin mevduat faizlerine çok sınırlı yansıyacağı görüşünde. Beklenti, böylesi bir durumda mevduat faizlerinin sadece bir puanın altında kalan bir yükseliş göstermesi yönünde. Kısacası bu olası yükseliş bile kısa vadeli mevduat faizlerini yüzde 8’lerin üzerine atmaya yetmeyecek. Bütün bunlar mevduat yatırımcılarının bir süre daha faizlerden umduklarını pek bulamayacaklarını gösteriyor.

YENİ ÜRÜNLER GELİYOR
Ama umutsuzluğa da kapılmamak gerek. Çünkü mevduat yatırımcısını küstürmek istemeyen bankalar, bu alanda yeni ürünler çıkarmak için deyim yerindeyse kolları sıvamış durumdalar. Yatırımcı çekmek için bankalar arasında geçen yılın ortasında başlayan bu yarışın 2013’te hızlanarak süreceği görülüyor. Bugünlerde yeni ve cazip getirili ürünler çıkartmak için çalışan bankaların mevduat yatırımcılarını tutmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemek yanlış olmaz.
İşte hesaplarını “düşük faiz sürecek” beklentisi üzerine yapan bankaların mevduat müşterilerine sunduğu ve sunacağı özel ürünler...

200 BİN MÜŞTERİYE ULAŞTI
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge’ye göre mevduat faizlerinin önümüzdeki dönem seyrini Merkez Bankası belirleyecek. Büyümeye ilişkin ılımlı seyrin faizde yükseliş beklentisini sınırladığını söyleyen Tözge, “Bu ekonomik ortama karşın hükümetin uzun vadeli yatırımı teşvik için yaptığı zorunlu karşılık/stopaj düzenlemeleri ve uzun vadeli mevduata sunulan ek opsiyonlar var. Tüm bunlar, Türklerin temel yatırım enstrümanı olan mevduatın bu konumunu sınırlı olması beklenen bir kayıpla sürdürmesine neden olacak” diyor.
Bu ortamda bankaların da mevduat özelinde alternatif ürünler tasarlayıp, çeşitli seçenekleri ön plana çıkarttığını vurgulayan Tözge, Akbank olarak sundukları ürünleri şöyle sıralıyor:
“Bu yıl içinde müşterilerimizi yeni mevduat ürünleri ve bunların özellikleriyle tanıştıracağız. Hali hazırda mevduat yatırımcına sunduğumuz çok sayıda ürünümüz var. Örneğin ‘Akbank Mevduat Birikim Hesabı’ büyük ilgi gördü. Burada müşteri sayımız 200 bine ulaştı. Para biriktirme disiplini sağlayan beş yıl vadeli hesap ile müşterilerimiz her ay kendi belirledikleri miktarı, birikim hesabına aktarıyor. Lira, dolar veya euro ile açılabilen hesapla 50 ile 3 bin lira/dolar/euro arasında tutarlar, aylık birikim tutarı olarak seçilebiliyor.”
“Akbank Altın Mevduat Hesabı”nın ise birikimlerini altın olarak değerlendirmek isteyen müşterileri için tasarlandığını söyleyen Tözge, “Akbank Esnek Birikim Hesabı ise vade sınırı olmadan ister kredi kartından ister hesaptan verilen bir talimatla altın, dolar, euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, ruble cinslerinde birikime imkan veriyor. ‘NAR Hesabı’ ise tasarrufları günlük vadeli mevduatta değerlendirirken aynı zamanda tüm nakit yönetimi işlemlerini de tek elde topluyor” diyor.
Galip Tözge, klasik mevduat hesabından vazgeçmeyenlere de “Akbank Direkt” ile internet üzerinden mevduat hesabı açmalarını öneriyor. Tözge’ye göre, yatırımcılar bu şekilde daha avantajlı faizle kazançlarını artırma imkanına sahip oluyor.

“SINIRLI DÜŞÜŞ SÜREBİLİR”
Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın faizleri gevşetici adımlar atmaya devam edeceğini düşünen DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, bunun da mevduat faizlerini aşağı çekeceğini düşünüyor. Ancak Ertürk’e göre, bu düşüş çok daha sınırlı düzeyde kalacak. Mevduat faizlerinin yüzde 7’lere gerilemesi nedeniyle DenizBank’ın da müşterilerin ihtiyaçlarına göre farklılaşan çok sayıda yeni mevduat ürünü çıkarttığını hatırlatan Ertürk, bu ürünleri şöyle sıralıyor:
“Özellikle uzun vadeli tasarrufa yönelik ürünlerimizle müşterilerimiz artık vergi avantajından yararlanabiliyor. ‘Mevduat Biriken Hesap’ ile aylık 50 TL’den başlayan küçük tutarlarla uzun vadeli yatırım yapma imkanı sunuyoruz. Üstelik müşterilerimiz dilerlerse ‘Altın Biriken Hesap’ ile düzenli kaydi altın birikimi de yapabiliyor. Bir yıl vadeli olan ve vade içerisindeki aylık veya üç aylık dönemlerde biriken faizi almaya imkan tanıyan ‘Ara Dönem Ödemeli Artan Faizli Hesap’ da yine vergi avantajı sağlayan bir diğer ürünümüz. Bu ürünümüzde sektörde fark yaratan bir uygulamayla ara dönem ödeme tarihlerine artan faiz oranı sunuyoruz. ‘MevduatFON’ ürünümüzle mevduatının belirli bir kısmı ile yatırım fonu alan müşterilerimize avantajlı faiz oranları sunuyoruz. ‘Deniz Hesap’ ürünümüz ise bir ay vadeli açılıyor; ancak standart mevduat ürünlerinin aksine vade içerisinde hesaptan para çekmeye ve hesaba para yatırmaya olanak tanıyor.”
Web’de mevduat ile DenizBank müşterilerinin daha yüksek faiz oranlarından yararlanabildiğini söyleyen Ertürk, “Bunun yanı sıra vadesiz altın ve vadeli altın hesabı ürünlerimiz de var. Anapara korumalı ürünlerden ‘Korumalı Mevduat’ ve ‘Koruma Amaçlı Fon’ları da düzenli olarak müşterilerimize sunuyoruz. Ayrıca yine vadeli bir enstrüman olan DenizBank bono ve tahvil halka arzlarını bu yıl da sürdüreceğiz” diyor.

“HAFİF BİR ÇIKIŞ OLASI”
2012’nin faizlerde düşüş yılı olduğunu hatırlatan Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, bu yıl ise global ekonomilerdeki toparlanmanın etkisiyle bir miktar yükseliş yaşanacağı kanısında. Faizlerde gelinen noktanın dip olduğunu ifade eden Atakan’a göre, dünya ekonomilerindeki toparlanmanın da etkisiyle bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren faizler hafif yukarı yönlü tepki verecek. Atakan müşterilerine bu nedenle önümüzdeki dönemde mevduatlarını yine TL olarak değerlendirmelerini tavsiye ediyor.
Anadolubank mevduat müşterilerine alternatif ürünler de sunuyor. Uzun vadeli mevduatın avantajlarından yararlanmak isteyenler için “Kuponlu Hesap” ürününü çıkartmak için hazırlandıklarını söyleyen Atakan, “Kuponlu Hesap ile müşterilerimiz hem bir yıl vadeli bağladıkları mevduatları sayesinde stopaj avantajından yararlanacaklar hem de her ay faizlerini alabilecekler” diyor. Atakan diğer mevduat ürünleri hakkında ise şu bilgiyi veriyor:
“Mevduat müşterilerimiz için tek ürünle farklı enstrümanlara yatırım yapma imkanı sağladığımız ‘Fonlu Mevduat’ımız var. Burada vade boyunca, mevduat tutarının belli bir yüzdesi yatırım fonlarında değerlendiriliyor ve bu sayede artı mevduat faizi veriliyor. Kur riskini göze alabilen müşterilerimiz için ise anapara korumalı mevduat bazlı opsiyon ürünlerimiz bulunuyor.”

YÜZDE 8 GERÇEKÇİ DEĞİL” 
Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Cem Muratoğlu ise yaklaşık bir yıl önce yüzde 11-12’lere kadar çıkan TL mevduat faizlerinin bugün en yüksek 6-7’lerde olduğunu hatırlatıyor. Ancak Muratoğlu’na göre, mevduat faizlerindeki düşüş artık kesilecek. Önümüzdeki aylarda yatırımcılar açısından bugünkünden biraz daha farklı bir piyasa görülebileceğini söyleyen Muratoğlu, şunları belirtiyor:
“Yakın dönemde özellikle bono faizlerindeki yukarı yönlü kalıcı hareketlere bağlı olarak mevduat faizlerinde de kısmi yükselişler görülecek. Tahminimiz önümüzdeki dönem bono faizlerinde yüzde 1-1.5 arasında yükseliş yaşanması yönünde. Bu mevduat faizlerine yüzde 0.5-0.8 arasında artış olarak yansıyacak. Ancak bu durumda bile mevduat faizleri yüzde 7-8 arasında dolaşacak. Bundan sonra mevduat faizleri için 8’ler seviyesinde oranlar beklemek çok gerçekçi olmayabilir. Dolar ve euro mevduatta ise uzun süredir uygulanan en yüksek oranlar yüzde 2-3 aralığında ve bu bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor.”
Mevduatta getirilerin düşük kalacağı bu ortamda Muratoğlu ,parasına adres arayan yatırımcılar için bankaların zaman zaman düzenledikleri yüksek faizli kampanyalarını öneriyor. Muratoğlu’na göre, bu kampanyalardan iyi oranla parasını altı ay veya bir yıl vadeye bağlayanlar vergi avantajının da etkisiyle getirilerini yukarı çekme şansı yakalayabilir. B, bir ya da üç ay gibi kısa vadeyi tercih edenler için ise diğer yatırım ürünleriyle paketlenmiş özel mevduat paketlerini öneriyor.
Yatırımcıların halen en az riskle en iyi faizleri tercih ettiğini hatırlatan Cem Muratoğlu, “Biz de piyasa ortalamasının üstünde faizin garanti edildiği, ama döviz kurlarındaki değişime bağlı olarak daha yüksek faiz alma avantajlarının bulunduğu ürünlerimizi müşterilerimizin vade ve beklentilerine özel olarak şekillendirebiliyoruz. Her müşterimizin ihtiyacına uygun olarak ayrı bir ürün oluşturabiliyoruz” diyor.

“STOPAJ AVANTAJINI KULLANIN”
ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu’na göre ise, mevduat faiz oranlarında bir süredir devam eden hızlı gerileme bu seviyelerde yavaşlayacak. Bu ortamda parasını uzun vadeye bağlayabilecek esneklikte olan yatırımcılara stopaj avantajını kullanmalarını ve getirilerini bu sayede yükseltmelerini öneren Tabakoğlu, banka olarak klasik mevduata alternatif olarak çıkarttıkları ürünleri ise şöyle özetliyor:
“Müşterilerimize, mevduatlarını uzun vadeli stopaj avantajıyla değerlendirmelerine imkan veren ancak biriken faizini müşteri tercihine göre aylık, üç veya altı aylık vadelerde almasına imkan sağlayan ‘ING Ara Ödemeli Mevduat Hesabı’mızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca birikimli ürünleri de öneriyoruz. Bunların başında ‘ING Turuncu Hesap’ geliyor. Birikimlerine her an ulaşmak isteyen, kısa vadeli düşünen yatırımcılar Turuncu Hesap gibi serbest tasarruf hesaplarına yatırım yapabilirler. Mevduat faizlerinin düşüşüyle birlikte diğer yatırım ürünlerinde alternatif arayışına giren yatırımcılara ise her risk seviyesine uygun yatırım fonlarımızı ve piyasa koşullarına göre geliştirdiğimiz anapara korumalı ürünlerimizi öneriyoruz.”

NORVEÇ KRONU MEVDUAT HESABI
Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, para politikasındaki gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki dönemde mevduat faizlerinde sınırlı da olsa bir miktar düşüş bekliyor. Son dönemde uzun vadeye getirilen stopaj avantajı nedeniyle başta esnek mevduat olmak üzere alternatif ürünlerin öne çıktığını hatırlatan Özciğer, banka olarak müşterilerine sundukları hizmetler hakkında şu bilgiyi veriyor:
“Riski sevmeyen yatırımcılar için mevduat hala cazibesini koruyor. Bu nedenle Şekerbank olarak müşterilerimize, faizini vade sonunu beklemeden çekme opsiyonlu ‘Dönemsel Faiz Ödemeli Mevduat Hesabı’ ürünümüzü sunuyoruz. Yüzde 10 stopaj avantajlı bu ürün, en az bir, en çok beş yıl vadeli olacak. Hesabın ilk açılışında faiz ödeme sayısı (bir, üç ya da altı ayda bir ödemeli) ve faiz şekli (sabit/değişken faiz) belirlenebilecek. Hesap TL, dolar, euro ile açılabiliyor.”
Çok yakın zamanda vadesi en az bir yıl olmak koşuluyla TL, dolar, euro, İngiliz Sterlini, İsviçre Frangı, Danimarka Kronu, Kanada Doları, Norveç Kronu para birimleriyle açılabilen “Esnek Hesap” ürününü de hayata geçireceklerini söyleyen Özciğer, “Bu sayede müşterilerimize vade içerisinde faiz kaybı yaşamadan iki defa anaparanın yarısı kadarını çekebilme olanağı sağlayacağız” diyor. Özciğer’e göre, önümüzdeki dönemde bu esnek mevduat ürünlerinin yanı sıra uzun vadeli özel sektör tahvilleri ve altın mevduatı ön planda olacak.

Esin Çetinel/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde