Metsan Nexus’u konkordatoya götüren süreç

Metsan Nexus’u konkordatoya götüren süreç

İstanbul’un önemli karma projelerinden Metsan Nexus projesini gerçekleştiren Metsan İnşaat konkordato için Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat etti.

Metsan Nexus’u konkordatoya götüren süreç
16px
24px
14.12.2018 13:07
ABONE OLgoogle

Geçen hafta Perşembe günü biraz farklı bir durum oldu. İstanbul’un önemli karma projelerinden Metsan Nexus projesini gerçekleştiren Metsan İnşaat konkordato için Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat etti.

Mahkeme geçici mühlet kararı verdi. Şirket şimdilik mahkemenin koruması altında faaliyetlerine devam edecek. Bu bilgiler bazı yayın organlarına yansıdı. Biz ise bu sürecin nasıl başladığını, borç miktarını ve çözüm için neler yaptıklarını aktaracağız.

Firmanın İstanbul Kartal’da inşaatı devam eden Metsan Nexus adlı bir projesi var. Projenin mimarı ABD’de 11 Eylül saldırısında yıkılan ikiz kulelerin yerine yapılan anıtın mimarı dünyaca ünlü isim Daniel Libeskind. Proje 406 konut, 160 ofis, işyeri ve dükkandan oluşuyor.    Abdullah Gül'ün akrabasının şirketi de konkordato ilan etti

Karma projenin ekspertiz değeri 500 milyon TL. Konut bölümünün yüzde 95’i tamamlanmış. AVM kısmının ise yüzde 91’i bitmiş. Konkordato müracaatında 531 alacaklıya toplam 289 milyon 537 bin 839 TL borç olduğu raporlanmış.

Bu alacaklıların 389 tanesi aslında projenin konut bölümünden daire alacaklısı olduğu ve toplam alacak miktarının 161 milyon 274 bin 44 TL olduğu belirtilmiş.

Şirketin toplam alacaklı sayısı konut alacaklılarına mahsup edildiğinde 142 adet ve bu miktarın toplamı da 128 milyon 263 bin TL’ye tekabül ediyor. Projenin AVM bölümünün değeri ise yaklaşık 300 milyon TL olarak raporlanmış.

Şirketin ve ortaklarının mal varlıklarının da 600 milyon TL’nin üzerinde olduğu tespiti yapılmış. Dolayısıyla mal varlığı borcun iki katından fazla. İşte böyle bir şirket konkordatoya gitmek zorunda kalmış.

Bu noktada şu ayrıntı çok önemli. Şirket sahipleri bu evlerden satmak istemiş ve müşteri de bulmuş. Ancak alacaklı bankalar teminatlarını kaldırmadığı için satış gerçekleşemiyormuş.

Bankalar hukuki süreçleri işletmiş, haciz işlemlerine başlamışlar. Şirket sahipleri kredi kullanırken tüm mal varlıklarını da ipoteğe vermişler. Bankaların hukuki takipleri nedeniyle bu varlıklarını satıp borçlarını ödeyememişler.

Bu nedenle konkordato sürecini başlatmak zorunda kalmışlar. Böylece icra takiplerinden kurtularak, yok pahasına icradan satışın önüne geçmek istemişler.

Metsan’ın avukatlığını konkordato davalarının başarılı isimlerinden Alparslan Gönültaşı yapıyor. Şirketin sahibi Mehmet Satoğlu, oğulları Cemalettin ve Celalettin ile bu süreci umarız iyi değerlendirir…

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde