Meteorolojiden çok önemli uyarı!

Meteorolojiden çok önemli uyarı!

Bu hafta bahar yağmurları Türkiye'nin tamamında etkili olacak.

Meteorolojiden çok önemli uyarı!
16px
24px
10.05.2012 07:04
ABONE OLgoogle

Bu hafta bahar yağmurları Türkiye'nin tamamında etkili olacak. Uzmanlar, selin yanı sıra ani hava değişiklikleriyle yıldırım düşeceği uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hafta sonuna kadar bahar yağmurları uyarısı verdi. Önümüzdeki 10 gün boyunca Türkiye'nin neredeyse tamamının yağış sisteminin etkisi altına alacağını belirten Meteoroloji, kısa süreli, yerel, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların taşkınlara neden olabileceğine dikkat çekti. Uzmanlar sel riski konusunda da uyardı ve ekledi: "Yıldırım düşmesi vakaları da can alabilir, aman dikkat!"

"AĞAÇ ALTINA SIĞINMAYIN"

Ahmet Uçar (Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava tahminleri Şube Müdürü): Yurdumuzun iç ve doğu kesimlerinde geçtiğimiz hafta bahar mevsimine uygun kısa süreli sağanak yağışlar etkili oldu. Buna ilave olarak yurdumuzun yeni bir yağışlı hava kitlesinin etkisine gireceği ve önümüzdeki hafta boyunca büyük bir bölümünde bu yağışların etkili olacağı tahmin edilmektedir. Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacak. Yağışlar çok local olacak, örneğin Ankara'nın bir mahallesinde yoğun yağış görülebilir. Bu sel değil ama taşkınlara yol açabilir, başka bir yerde hiç görülmeyebilir. Gök gürültülü sağanak yağış beraberinde şimşek ve yıldırımı da doğurur. Bu nedenle yıldırım çekebilecek ağaç dibi gibi yerlere sığınmak doğru olmaz. Özellikle iç Anadolu'da çiftçilerimize bu yağışlar ekinleri için çok iyi gelecek, faydalı olacak.

BUGÜN YURTTA HAVA DURUMU

Marmara'nın güney ve doğusu, İç Ege, Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Akdeniz (Antalya kıyı kesimi hariç), İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı, İzmir, Aydın, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Muğla'nın iç kesimleri ile gece saatlerinde Orta Karadeniz kıyları, Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars ve Ardahan çevrelerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde Karadeniz kıyılarında yer yer sis hadisesi bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı, yağış alan bölgelerde 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, İç Anadolu'nun doğusunda güney ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, zaman zaman kuzeybatı kesimler ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli (30-50 Km/S) olarak esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren kısa süreli ve yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak yağışlı 23

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç kesimleri başta olmak üzere il geneli kısa süreli ve yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26

Adana: Parçalı ve çok bulutlu, kısa süreli ve yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 30

Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç kesimleri kısa süreli ve yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24

Samsun: Parçalı, zamanla çok bulutlu, sabah saatlerinde yer yer sisli, gece saatlerinde sağanak yağışlı 21

Trabzon: Parçalı, zamanla çok bulutlu, sabah saatlerinde yer yer sisli, gece saatlerinde sağanak yağışlı 20

Erzurum: Parçalı zamanla çok bulutlu, gece saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21

Van: Parçalı zamanla çok bulutlu 19

Diyarbakır: Parçalı, zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinde kısa süreli ve yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28

HAFTA SONU HAVA NASIL OLACAK

Son değerlendirmelere göre cuma günü Akdeniz kıyıları dışında, yurdun tamamında yağış bekleniyor. Yağışlar genellikle sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde olacak. Bu yağışların yurdumuzun kuzeydoğusu, Marmara, Kuzey ve İç Ege, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz'de etkili olması öngörülüyor. Cumartesi İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Pazar günü ise İstanbul'da yağış yok. Pazar günü yağışların yurdun kuzey ve doğu bölgelerinde etkili olmaya devam edeceği, Karadeniz, Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz'in dış kesimleri, İç Anadolu ile Doğu Anadolu bölgesinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağı tahmin ediliyor. Bu yağışlı hava kütlesi 10 gün boyunca Türkiye'yi etkisi altına alacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde