Mesa Mesken satışının perde arkası

Mesa Mesken satışının perde arkası

Turkven ortağı Evren Ünver, inşaat sektörünün köklü markası Mesa’dan hisse satın alarak yönetim kuruluna girdi. İşte satışın perde arkası…

Mesa Mesken satışının perde arkası
16px
24px
21.01.2015 12:53
ABONE OLgoogle
Mesa Grubu, Türkiye'nin en büyük inşaat ve taahhüt grupları arasında yer alıyordu. Medyada fazla görünmeyen ama prestijli projeleriyle bilinen grubun amiral gemisi konumundaki şirketi ise Mesa Mesken'di.

Mesa Grubu, aralarında Capitol Alışveriş Merkezi, Bahçeşehir ve Ataköy'de 8 binden fazla konut, Ankara Park Oran sitesi, Milletvekili Lojmanları, Florya, Çengelköy ve Çamlıca'da lüks konutlar gibi dev projelere imza attı. Şirket son olarak Çamlıca'da lüks bir konut projesi ve 810 bin metrekarelik arsa üzerinde ortaklarıyla birlikte TEMA İstanbul projesini yürütüyordu.
  
 Sektörü yakından izleyen isimler Mesa'yı "çok kaliteli inşaat yapan ama pazarlamayı rakipleri gibi beceremeyen" bir şirket olarak tanımlıyorlardı. Ağaoğlu, Sinpaş, Dumankaya, Artaş gibi firmalar son yıllarda çok daha atak pazarlama yöntemleriyle piyasada öne çıkmışlardı.
  
Çok ortaklı bir şirket olan Mesa'da "son karar verici konumunda" Erhan Boysanoğlu vardı. Boysanoğlu geçen yılın yaz sonunda, yerli özel sermaye şirketi Turkven'in Mesa'ya olan ilgisini dikkate değer buldu. Hemen ardından görüşmeler başladı. Halen Migros, Medical Park, Doğtaş, Ziylan, Mavi Jeans gibi şirketlerde genellikle azınlık payları bulunan ve dünyanın önde gelen fonları SC Partners, Providence ile Advent gibi devlerle ortak yatırımlar yapar Turkven'in kurucu ortaklarından Evren Ünver ile temas başladı.
  
fortuneturkey.com'un edindiği bilgilere göre görüşmeler olumlu bir seyirde devam ederken, Erhan Boysanoğlu, Mesa Mesken'in bazı ortaklarındaki hisseleri satın alarak şirketteki payını artırdı.
  
Görüşmeler son derece olumlu bir seyirde yürüdü. Küçük detaylar haricinde hisse satışı için el sıkışıldı. Hemen ardından ilk adımı Turkven attı. Turkven, önce Hollanda'da bir şirket kurdu. Hollanda Amsterdam'da kurulan YM International Real Estate, hemen ardından yüzde 100 hissesi kendine ait olan YM Gayrimenkul Sanayi ve Ticaret AŞ'yi 15 Eylül 2014'te İstanbul'da faaliyete geçirdi. Ticaret siciline adres olarak Ömer Avni Mahallesi İnönü Caddesi Devren Han Kat: 6 Beyoğlu şirket adresi olarak bildirildi. Evren Rıfkı Ünver şirketin tek yönetim kurulu üyesi olarak kayıtlara geçti.
  
 Hemen ardından taraflar 13 Ekim 2014 tarihinde "Hisse alım ve satım sözleşmesini" imzaladılar. fortuneturkey.com bir süredir izlediği görüşmeler sonucu gerçekleşen anlaşmayı 11 Kasım 2014 tarihinde okurlarına duyurdu. Mesa Mesken ise ertesi gün yaptığı bir yazılı açıklamada, "epeyi mahçup bir ifadeyle" herhangi bir görüşme veya hisse satışının söz konusu olmadığını, Mesa Mesken'in yoluna eskisi gibi devam ettiğini duyurdu. Oysa, taraflar 1 ay önce satış sözleşmesini imzalamışlar, devir için gerekli diğer formaliteleri yerine getirmekle meşguldüler.
  
 Türk inşaat sektöründe deprem etkisi yaratan hisse devri ise Mesa Mesken'in 13 Ocak 2015 tarihli toplantısında gerçekleşti.  Mesa Mesken Yönetim Kurulu, şirket hisselerinin YM Gayrimenkul'e devri konusunu karara bağlamak üzere Ankara Çayyolu Mesa Plaza'da toplandı. Toplantı sonucunda Mesa Mesken'in yaklaşık yüzde 86 hissesinin YM Gayrimenmkul'e devri onaylandı.
  
Hisse devri nedeniyle yönetim kurulu üyelerinden Özhan Akçalı, Ferruh Bülent Bingöl, Osman Yavuz Şenol, Emin Şenol, Can Berk Bingöl ve Tahsin Arda Akçalı şirket yönetim kurulundan istifa etti. Yerlerine ilk genel kurulda onaylanmak üzere geçici olarak Evren Rıfkı Ünver seçildi.
  
 Erhan Boysanoğlu, Ahmet Can Aynagöz, Aslı Tokatlı, Mehmet Can Üstünalp, Murat Sezgin ve Mert Boysanoğlu ise şirketteki yönetim kurulu üyeliklerine devam ediyor.
  
 Geçen hafta yapılan bu kritik toplantı sonucunda 112.3 milyon TL sermayeli dev Mesa Mesken, vergi avantajlarıyla bilinen Hollanda'da kurulu bir şirketin Türkiye'de 50 bin TL sermaye ile kurduğu YM Gayrimenkul'e geçti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde