Mersin'in müteahhidi de 'havuz'dan

Mersin'in müteahhidi de 'havuz'dan

17. Akdeniz Oyunları'nın 10'a yakın tesisin inşaatının 17-25 Aralık sürecinde ismi 'havuz müteahhitleri'ne çıkan firmalarca yapıldığı belirlendi.

Mersin'in müteahhidi de 'havuz'dan
16px
24px
14.12.2014 08:31
ABONE OLgoogle
17. Akdeniz Oyunları'nın 10'a yakın tesisin inşaatının 17-25 Aralık sürecinde ismi 'havuz müteahhitleri'ne çıkan firmalarca yapıldığı belirlendi. En büyük ihaleyi Kalyon İnşaat kaptı. Onu Siirt kökenli Haşemoğlu İnşaat izledi.

2013 Haziran’ında gerçekleşen 17. Akdeniz Oyunları, Türkiye’nin maliyeti en yüksek spor organizasyonu olarak tarihe geçerken Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2 milyara yaklaşan kapanış bütçesini onaylamaması (imzalamaması) ‘usulsüzlük’ iddialarını da beraberinde getirdi.

Özellikle Yeni Mersin Stadı’nın inşaatı ile açılış törenine yetiştirilmesi için planlananın 2 misli harcama yapıldığı belirtilirken Bakanlık binasında onay bekleyen dosyada 50 milyon liralık teknolojik yatırım, araç kiralama, açılış ve kapanış törenlerine harcanan ‘fahiş’ tutarlardaki para dikkat çekiyor. Oyunlar için tesislerin büyük bölümünün yapımını AKP’ye yakın inşaat firmalarının üstlenmesi ise oyun içinde ‘oyun’ iddialarını beraberinde getirdi.

Çağlayan 450 milyon dedi ama

Dönemin Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan’ın, “Bu oyunlar bir olimpiyat niteliğinde. Mersin’in yüzünü değiştirecek, 450 milyon liradan bir kuruş fazla para harcanmayacak” sözleri, oyunlara ev sahipliği yapacak 9 tesisin inşaatının gecikmesi üzerine tutulamadı.

Tesislerin ve organizasyonun yetişmeme tehlikesi üzerine Erzurum Universiad Oyunları’nın ‘ihale uzmanı’ bürokrat Bekir Korkmaz ve ekibi iş başına getirildi. Yeni Mersin Stadı’nda müteahhit firma değişti ve keşif bedelinin 2 misline yeni yüklenici firma tesisi açılışa yetiştirdi.

Oyunların açılış ve kapanışı için 2 Airbus marka uçak kiralandı ve ‘özel’ misafirler, sadece üst düzey devlet protokolüne açık olan ve kullanımı yasalarla belirlenen VIP salonundan geçirilerek Ankara - İstanbul’dan Mersin’e götürüldü. Yolcuların büyük bölümünü AKP’li belediyelerin üst düzey yöneticileri oluşturdu. Yine dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı açılış töreni için Ankara’ya yakın sanatçılar grubundan olan Ajda Pekkan ve ekibine hatırı sayılır bir para ödendi.

Oyunlar öncesi tekonojik harcama anlamında yapılan 29.9 milyon liralık yatırımın da 2 misli fazla paraya mal olduğu kapanış dosyasında yer aldı. TBMM’deki bir soru önergesinde, ‘Zaman, skor, sonuç’ başlığı altında anlatılan teknolojik hizmetin oyunlar boyunca aksaması tepkilere neden olmuştu.

Havuz müteahhitleri zengin oldu

Mersin Akdeniz Oyunları’nın 10’a yakın tesisin inşaatını 17-25 Aralık sürecinde ismi ‘havuz müteahhitleri’ne çıkan firmalar üstlendi. Bu firmalar arasında en büyük ihaleyi, 160 milyonluk payla Kalyon İnşaat kaptı. 2. etap olimpiyat köyü, yüzme havuzu ve salon inşaatından büyük bir ciro yapan Kalyon İnşaat’ı, AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin gözde firması Siirt kökenli Haşemoğlu İnşaat izledi.

Pastadan 24 milyon lira alan bu firmanın yaptığı tenis kortları ise uluslararası standartlara yanıt verecek nitelikte değildi. Eski AKP’li bakanlardan Zeki Ergezen’e yakınlığıyla bilinen Demars İnşaat’ın da 43 milyon liraya mal olan atıcılık tesislerini yaptığı ortaya çıktı. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Uzunlar İnşaat’ın 60 milyon lira keşifle aldığı ancak bu firmanın batması üzerine Limak’a geçen Yeni Mersin Stadı’nın ise kaç liraya mal olduğu kestirilemiyor. 2 tesise imzasını atan Serkan İnşaat da AKP denetimindeki kamu ihalelerinin aranan firması.

Arif Kızılyalın / Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde