Merkez ve Hazine’de atama krizi patladı

Merkez ve Hazine’de atama krizi patladı

Hazine 2 yıldır müsteşarsız, TÜİK bir ayı aşkın süredir başkansız yönetiliyor.

Merkez ve Hazine’de atama krizi patladı
16px
24px
07.03.2016 08:38
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında yaşanan görüş ayrılıkları bürokrasinin tepe noktalarına yapılacak atamaları tıkadı. Hazine Müsteşarlığı, İbrahim Halil Çanakçı’nın IMF’ye kaydırıldığı 2014 yılından bu yana müsteşarsız yönetiliyor.

Hazine, Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında atama krizinin yaşandığı ilk kurum olarak öne çıktı. 10 Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, tarihler çakıştığı için Başbakanlığı devretmeden önce Hazine’ye atama yapma şansı bulamadı. Sonraki süreçte ise Başbakanlık’tan kendisine gönderilen müsteşar adaylarının hiçbirini kabul etmediği, hepsinin ismini çizip hükümete iade ettiği ifade edildi.

Ağbal’ın atamada sıkıntı yaşamaması, kulislerde ‘saray’a en yakın bakan’ yorumlarına neden oldu.

Başkanlığı 2011 yılında Durmuş Yılmaz’dan devralan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın 5 yıllık görev süresi 19 Nisan 2016’da doluyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başçı’yla devam etmek istediği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise faiz indirimine sıcak bakacak bir isim aradığı ifade ediliyor. Başkan, yani guvernör, bakanlar kurulu kararıyla, başkan yardımcıları ise müşterek kararname ile 5 yıllık süreyle atanıyor.

İSİM TOTOLAR BAŞLADI

Guvernör, başkan yardımcıları dışında tüm personel atamalarında bağımsız davranabiliyor, hükümetten onay alması gerekmiyor. Bu nedenle sadece faiz değil, aynı zamanda Merkez Bankası’nda yapılacak personel operasyonu için de yeni başkanın saraya mı yoksa hükümete mi yakın olacağı kritik önem taşıyor. Saraydan veto yiyen, son olarak Başbakan’a danışman olan Ali Babacan’ın önerisiyle bu göreve getirilen Başçı’nın yeniden atanması çok düşük ihtimal olarak görülüyor.

Yerine gelecek isimler konusunda ise adeta isim toto oynanıyor. Bununla birlikte Başçı’nın yardımcısı Murat Çetinkaya ile Banka Meclisi Üyesi Ahmet Faruk Aysan’a yüksek şans veriliyor. Her iki isim de faiz kararlarının alındığı kurulda üye olduğu için, faiz kararlarındaki oy tercihleri, atamaya yetkili isimler tarafından iyi biliniyor.

TÜİK’E ÜNİVERSİTEDEN HOCA

Ocak ayında daha görev süresi dolmadan sürpriz bir kararla emekliye ayrılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir’in yerine de bir türlü atama yapılamıyor. Yakın çevresine ayrılık gerekçesini, “Çok yoruldum” cümlesiyle açıkladığı belirtilen Aydemir’in TÜİK’e yapılacak atamalarda torpile izin vermediği, bu nedenle yeni atanacak başkanın operasyonel davranmasının sürpriz olmayacağı ifade ediliyor. TÜİK’in başına özellikle üniversitelerden hoca getirilmek istendiği belirtiliyor.

Saraya en yakın bakan Ağbal

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Hazine’ye, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da TÜİK’e atama yapmakta zorlanırken Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı geniş çaplı atamayla dikkatleri çekti.

Ağbal, 7 yıldır vekaletle yönetilen Özelleştirme İdaresi’ne başkan atamakla kalmadı, müsteşar yardımcılarından kritik noktalardaki genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanlarına kadar üst düzey tüm yöneticilerini değiştirdi. Ağbal’ın atamada sıkıntı yaşamaması, kulislerde ‘saray’a en yakın bakan’ yorumlarına neden oldu.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde