Merkez'in sattığı dolarlar hala Türkiye'de, bir yere gittiği yok

Merkez'in sattığı dolarlar hala Türkiye'de, bir yere gittiği yok

Başbakan Yardımcısı Babacan'dan Merkez'e tam destek...

Merkez'in sattığı dolarlar hala Türkiye'de, bir yere gittiği yok
16px
24px
06.01.2012 08:49
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası'nın gözünü kırpmadan gereken neyse onu yaptığını söyleyen Babacan, dolar satışlarıyla ilgili de Merkez'in sattığı döviz Türkiye'yi terk etmiyor. Resmi hesaplardan özel hesaplara geçiyor. O döviz yine ülke rezervinde. Toplamda ülkeden çıkış yok' dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Merkez Bankası Başkanı konuştu dolar yükseldi' eleştirilerine tepki vererek, 'Dolar, başkan konuştu diye artmadı. Aynı anda Avrupa Merkez Bankası'nın olumsuz bilançosu açıklandı' dedi. Babacan, Merkez Bankası'nın gözünü kırpmadan gereken neyse onu yaptığını söyledi. Babacan, çek suçlarında hapis cezasının kalmasının kesinleştiğini ve yerine 10 yıllık çek kullanım yasağı geleceğini de kaydetti. Başbakan Yardımcısı Babacan, dün MÜSİAD'ın Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katılarak, ekonomik gelişmeler konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Babacan'ın mesajları şöyle:

 BÜYÜME HEDEFİNİ REVİZE EDERİZ

 Yıl sonu için yüzde 7,5 civarında büyüme bekliyoruz. 2012 için belirlediğimiz yüzde 4 hedefini, 'daralma olacak' diye eleştirenler oldu. Biz yüzde 4'ü Avrupa'da işler daha iyiye gidecek senaryosuna göre belirledik. Avrupa'da işler iyi gitmese bunu daha aşağıya doğru revize ederiz. Ancak bu ekonominin kötüye gideceği demek değil. Daralma denen şey eksi büyümedir. Geçen yılın üstüne bir şeyler koyuyoruz. Büyüme isterse 1-2 olsun, bu da daralma anlamına gelmez.

 Dolar Başçı konuştu diye artmadı

 DOLARDAKİ artış tüm ülkelerde sorun. Hatta TL, en az oynaklık gösteren para birimi. Merkez Bankası da gereken neyse onu yapıyor, korkmadan, gözünü kırpmadan, hedef neyse ona uygun politika uygulayıp geçip gidiyor. Kurla ilgili son dönemde sıhhatli olmayan yorumlar yapılıyor. Merkez Bankası Başkanı konuştu diye dolar arttı deniyor. Başkanın konuştuğu dakikalarda kur gerçekten arttı. Ama bi kafanı kaldır bak niye arttı. Aynı dakikalarda Avrupa Merkez Bankası son derece kötü bir bilanço açıkladı. Dolar tüm dünyada aynı anda arttı. Merkez Bankası ciddi döviz sattı. Ancak bu Türkiye'den ciddi sermaye ve döviz çıkışı anlamına gelmiyor. Merkez'in sattığı döviz Türkiye'yi terk etmiyor. Resmi hesaplardan özel hesaplara geçiyor. O döviz yine ülke rezervinde. Toplamda ülkeden çıkış yok.

 İhracatçı kurdan başka yardım beklemesin

 İHRACAT rekor kırdı ama daha çok koşmamız gerektiği bir gerçek. İhracatı, 2008'in sadece 2 milyar dolar üzerine taşıyabildik. O dönemde ortalama kur 1.29'du. Kurda geçen yılın ortalaması 1.67, bugünlerde nerede olduğunu biliyorsunuz. Yani gelecek yılın ortalama seviyelerini de dikkate aldığımızda 2012 yılının gerçekten ihracatta tam bir patlama yılı olması lazım. Eğer kur yardım edecekse, kurdan artık yardım bu kadar. İhracata destek açısından kurdan daha fazlasını beklememek lazım.''

 Çekte hapis kalkıyor, 10 yıl yasak geliyor

 ÇEK kanununda yeni düzenleme yaparak hapis cezasını tamamen kaldırıyoruz. Onun yerine 10 yıl çek kullanım yasağı getireceğiz. Bu aydan itibaren de Bankalar Birliği bünyesinde pozitif sicil uygulaması başlayacak. Bugüne kadar sadece negatif sicil vardı. Şimdi pozitif sicilde de temiz geçmişi görülecek.

 Zamanında ödeyen kolay kredi alacak

 BANKALAR Birliği'ndeki sicil listesinde sadece çek ve kredi bilgileri yer almayacak. Daha geniş kapsamlı düşünüyoruz. Turkcell, Avea, Vodefone, elektrik şirketleri, doğalgaz şirketlerinin alacakları da yer alacak. Kişinin tamamen ödeme alışkanlıkları izlenecek. Böylece iyi niyetli olan ödüllendirilecek ve kolay kredi alacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde