Merkez'in faiz kararı

Merkez'in faiz kararı

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi.

Merkez'in faiz kararı
16px
24px
12.07.2007 20:00
ABONE OLgoogle

Böylece, gecelik faiz oranı yüzde 17,50'de kaldı. Merkez Bankasından Para Politikası Kurulu kararlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurul, Bankanın bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre, daha önce olduğu gibi gecelik faiz oranlarında, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50 olarak uygulanacak. Geç Likidite Penceresi Faiz Oranlarında ise Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 25,50 olarak sabit tutuldu. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yine yüzde 21,50'de kaldı.

Bu arada Merkez Bankası, kısa vadeli faizlerde en son 27 Nisan 2006'da çeyrek puanlık indirime gitmiş ve gecelik borçlanma faizini 0,25 puan azaltarak yüzde 13,50'den yüzde 13,25'e çekmişti. Mayıs ayındaki dalgalanmanın ardından 7 Haziran 2006'da 1,75 puanlık artış yapıldı. Bunu 25 Haziran 2006'da 2,25'lik, 20 Temmuz 2006'da da çeyrek puanlık artış izledi. Böylece, 20 Temmuz 2006'dan bu yana gecelik faiz oranı yüzde 17,50 düzeyinde tutuluyor.

FAİZLERDE ÖNGÖRÜLEN İNDİRİM SÜRECİ YILIN SON ÇEYREĞİNDE BAŞLAYABİLİR

 Açıklamada, enerji ve gıda fiyatlarında, kamu harcamalarında ve dış talepte geçen yılın son çeyreğinden bu yana gözlenmekte olan gelişmeler enflasyondaki düşüş eğilimini sınırlasa da güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle iç talep ve enflasyonun öngörülen şekilde yavaşladığı belirtilerek, şöyle devam edildi: ''Bu gelişmelerin Nisan ayı Enflasyon Raporu'nda ortaya koyulan görünümle büyük ölçüde uyumlu olması dolayısıyla Rapor'da sunulan para politikası duruşu korunmuştur. Bu doğrultuda, Kurul, kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Bununla birlikte dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere dair veri ve bilgi akışı, olası faiz indirimlerinin zamanlamasını ve miktarını etkileyecektir.'' Ayrıca Kurulun likidite düzeyindeki gelişmeleri dikkate alarak açık piyasa işlemlerinde kullanılan mevcut araçların yanı sıra, likidite yönetiminin etkinliğinin artırılması amacıyla gerekli görüldüğünde likidite senetlerinin de kullanılabileceği değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, ''Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır'' denildi. Bugün yapılan Kurul toplantısına üyelerden Durmuş Yılmaz (Başkan), Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katılırken, Para Politikası Kurulu Toplantı özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde