Merkez'den üç kritik hamle

Merkez'den üç kritik hamle

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin belirsizliklerin etkisiyle dalgalanırken, Merkez Bankası'ndan cumartesi günü üç önemli hamle geldi

Merkez'den üç kritik hamle
16px
24px
30.08.2015 11:52
ABONE OLgoogle
Piyasalar, Çin kaynaklı küresel büyüme endişeleri ile ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin belirsizliklerin etkisiyle dalgalanırken, Merkez Bankası'ndan cumartesi günü üç önemli hamle geldi. Bankaların aracılık maliyetlerini düşürüp, dövizde işlem yapma limitlerini artıran Merkez Bankası ayrıca uzun vadeli borçlanmayı teşvik etmek için de zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti. '

BEN BURDAYIM' MESAJI 

Merkez Bankası (MB), döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, bankaların MB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerini 1 Eylül'den itibaren yaklaşık yüzde 130 artırarak 50 milyar dolara yükseltti. Bankaların bu kanalı çok fazla kullanmadığına dikkat çeken analistler, Merkez Bankası'nın bu adımı atarak, finansmanda olağanüstü bir daralma olması durumunda devreye gireceğinin mesajını verdiğini belirtiyor. 

UZUN VADEYE TEŞVİK 

Merkez Bankası, çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi. Bu uygulama ile bankaların uzun vadeli borçlanmaları teşvik edilecek. Merkez ayrıca, bankaların maliyetlerini düşürmek için TL zorunlu karşılıklara ödenen faizi 1.5 puan artırdı. 

MB DÜN NE YAPTI:

Döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, bankaların MB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitleri 50 milyar dolara yükseltildi. ÜÇ yıldan uzun vadeyi teşvik için, mevduat/ katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları değişti. 

Türk Lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında, toplamda 150 baz puan artırıma gidildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde