Merkez Bankası'nın son kararı doları nasıl etkiledi?

Merkez Bankası'nın son kararı doları nasıl etkiledi?

Merkez Bankası’nın kararı sonrası TL’nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı hızlanarak yüzde 3’ü aştı, Dolar/TL kuru 5,50 seviyesinin üzerine çıktı.

Merkez Bankası'nın son kararı doları nasıl etkiledi?
16px
24px
28.03.2019 15:02
ABONE OLgoogle

Dolar/TL'de dalgalı görünüm devam ediyor. Dün 5.30'a kadar gerileyen kur bugün yeniden 5.60'ın üzerini gördü. Kur, saat 13:30 itibariyle 5.5630 seviyesinde yer aldı.

Merkez Bankası'nın art arda attığı adımlar ve TL maliyetindeki artışın etkisiyle dün 1 ayın en düşük seviyeni test eden dolar/TL ardından yönünü yukarı çevirdi. Gün içerisinde kur 5.6270'e kadar yükseldi.

Bu arada Londra swap piyasasında dün yüzde 1200'e kadar fırlayan TL faizi, piyasaya likidite sağlanmasıyla yüzde 25'e kadar indi.

5.60'tan dönen dolar/TL yüzde 4'ün üzerinde yükselişle 5.57 seviyelerinde işlem görüyor.

Borsa artıya geçti

Diğer taraftan dün 6 bin puanın üzerinde sert düşüş gören Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi bugün 93.164 puana kadar çıktı. Bir ara 91.820 puana inen BIST 100 ilk yarıyı yüzde 0.6 primle 92.408 puandan tamamladı.

Londra piyasasında çok sert artan TL maliyeti kuru aşağı yönlü baskı altında bırakmış, ancak TL ihtiyacını karşılamak isteyen yabancının hisse ve tahvilde satışa geçmesi bu varlıkların değerini düşürmüştü.

Merkez Bankası'ndan yeni swap hamlesi

MERKEZ BANKASI NE YAPTI

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Merkez Bankası, bankalara gönderdiği bilgi notunda swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 20'den yüzde 30'a çıkardığını duyurdu.

Böylece bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları dövize karşılık Merkez Bankası’ndan aldıkları TL’nin miktarı artırılmış oldu. 

PİYASAYI NASIL ETKİLEDİ

Merkez Bankası’nın adımı piyasadaki TL likiditesini artırdığı için TL’nin ABD Doları karşısında değer kaybı hız kazandı. Buna karşılık bankaların elindeki TL likiditesinin artması hisse piyasasına olumlu yansıdı ve borsada yükseliş yüzde 1’i aştı. Borsadaki yükselişe banka hisseleri öncülük ediyor. BIST bankacılık endeksi yüzde 2’nin üzerinde primli.

BORSA İSTANBUL'DAN AÇIKLAMA

Borsa İstanbul'dan yapılana açıklamada "Son günlerde yurt dışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşullar TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmamaktadır" denildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde